Zde se nacházíte: 25fps » Aktuality » Na Slovensko za festivalovými hity

Na Slovensko za festivalovými hity

Na Slovensko za festivalovými hity
POZVÁNKA na 22. ART FILM FEST (21.27. 6. 2014) – JANA BÉBAROVÁ – 

Už příští týden začne v Trenčíně a přilehlých Trenčianských Teplicích na sousedním Slovensku 22. ročník Art Film Festu, který divákům každoročně přiváží aktuální hity z velkých festivalů typu Cannes, Benátky či Sundance, ale i zajímavé hosty.

a most wanted manJednou z divácky nejatraktivnějších je bezpochyby nejrozsáhlejší festivalová sekce „Európske zákutia“, která ve slovenských premiérách uvádí snímky, které aktuálně rezonují evropskou kinematografií. Jmenovitě například thriller Antona Corbijna A Most Wanted Man (2014) s předčasně zesnulým Philipem Seymourem Hoffmanem v jedné z jeho posledních filmových rolí německého špiona, který je v patách podezřelému emigrantovi z Čečenska. „Corbijnov sugestívny film zobrazuje Achillovu pätu korupčného biznisu likvidácie teroristov a Hoffman v ňom vytvoril strhujúcu postavu, ktorá sa snaží zachovať sa správne v zvrátenom spoločenskom systéme,“ píše se na festivalovém webu.

Dalším vysoce očekávaným titulem z této sekce je dokumentární snímek Nick Cave: 20 000 dní na Zemi (20,000 Days on Earth, 2014) britské režisérské dvojce Iain Forsyth a Jane Pollard o ikoně světové hudební scény, který na letošním festivalu Sundance získal cenu za nejlepší režii a střih v soutěži Světových dokumentů. Z ní dramaturgové do programu Art Film Festu vybrali i dokumentární portrét francouzského režiséra Leose Caraxe s názvem Mr. X v režii Tessy Louise-Salomé. Stříbrným lvem za nejlepší režii a Volpiho pohárem pro nejlepšího herce z festivalu v Benátkách se může pochlubit uváděný snímek Miss Violence řeckého režiséra Alexandrose Avranase o případu sebevraždy jedenáctileté dívenky.

Z Cannes „Európske zákutia“ přiváží novinku Kena Loache Jimmy’s Hall (2014) situovanou v Irsku 30. let, která festival v sobotu 21. června slavnostně zahájí, a to za přítomnosti herečky Simone Kirby. Stejně tak ve výběru nechybí další titul z letošní canneské soutěže, cenou za nejlepší scénář ověnčené sociální drama Leviathan (2014) ruského auteura Andreje Zviaginceva, a letošní vítěz canneské sekce Jiný pohled Bílý bůh (Fehér isten, 2014) Maďara Kornéla Mundruczóa. Mezi čtrnácti tituly bude i snímek Calvary od Johna Michaela McDonagha o problematice sexuálního zneužívání ze strany katolických kněží, který na letošním Berlinale získal Cenu ekumenické poroty. Film možno vnímať ako aktualizovaný variant klasického diela Roberta Bressona Denník vidieckeho farára. Temná, komediálna dráma predstavuje filozofickú reflexiu na vieru, prameniacu z biblického príbehu o dvoch zlodejoch z Kalvárie – vykúpenom a zatratenom,“ uvádí festivalový web.

child-of-god-poster01„Prísľuby z Východu“ divákům nabídnou to nejlepší z východoasijské mainstreamové produkce a výběr atraktivních titulů ze současné mimoevropské produkce přinese programová sekce „Okolo sveta“. Jako například adaptaci románu Dítě boží od Cormaca McCarthyho v režii Jamese Franca (Child of God, 2014) o násilnickém muži z okraje společnosti, podobně laděný nový film Davida Gordona Greena Joe (2014) o bývalém trestanci s Nicolasem Cagem v hlavní roli, či jeden ze zapomenutých příběhů beatnické generace, který pod názvem Zbav se svých miláčků (Kill Your Darlings, 2013) natočil John Krokidas. Současnou americkou kinematografii bude reprezentovat i drama Night Moves (2013) o radikálních ochráncích životního prostředí od talentované režisérky Kelly Reichardt Parkland (2013) od Petera Landesmana rekonstruující události ze dne, kdy tragicky zahynul prezident Kennedy. Na dračku půjdou jistě i lístky na nový film Kim Ki-Duka Moebius (2013) o ženě mstící se za manželovu nevěru, který režisér natočil bez jediného dialogu!

made in britainZ retrospektivních sekcí nelze opominout tu věnovanou tvorbě britského režiséra Alana Clarka, který stejně jako jeho kolegové Ken Loach, Mike Leigh či Stephen Frears začínali v 70. letech v BBC. „Alan Clarke bol jedinečným vizionárom; jednoduchý a úprimný v rozprávaní svojich príbehov, no zároveň drsný a nekompromisný v ich vyznení a pôsobení na diváka. Objavil množstvo vynikajúcich hercov (napr. Tim Roth, Ray Winstone, Julian Firth) a z každého z nich dokázal získať jedinečný výkon. V mladej generácii britských filmárov by sa našla len veľmi malá skupinka tých, ktorá sa jeho tvorbou neinšpirovala či nenechala ovplyvniť. Dielo Alana Clarka sa vo veľkej väčšine prípadov zameriava na rozsiahlu kritiku spoločnosti a sociálnych inštitúcii. Nekompromisne a miestami veľmi provokatívne prezentoval rôzne druhy extrémizmu a fanatizmu – výtržnosti futbalových fanúšikov, terorizmus v Severnom Írsku, život mladistvých delikventov v polepšovniach, nemožnosť prispôsobenia sa radikálnych skinheads spoločenským normám atď. Dodnes sa mnohé z jeho filmov dajú považovať za nadčasové a stále aktuálne a v mnohých smeroch nikdy neprekonané.“ AFF uvede devět Clarkových titulů včetně sociálně-kritického snímku Made in Britain (1982), ve kterém v roli skinheada herecky debutoval Tim Roth.

Podobně jako například těšínský festival Kino na Hranici, i Art Film Fest letos ve svém programu vzpomene letošní 100. výročí od vypuknutí 1. světové války, zároveň však i 75. výročí od začátku 2. světové války a uplynuvších 70 let od vypuknutí Slovenského národního povstání. Součástí programu totiž bude sekce s názvem VOJNA A FILM, která divákům představí rozličná filmová zpracování největších válečných bojů 20. století od amerických, ruských, německých, ale i slovenských filmařů. „Pozrieme sa na krvavé piesky púští, na útoky stíhacích perutí či tankových brigád, výbuchy ponoriek v Atlantiku, na džungle, ruské dediny či slovenské hory. Niekedy sú to pohľady komorné, niekedy veľkolepé, inokedy je to pohľad z periskopu,“ komentoval sekci dramaturg Martin Ciel.

Součástí sekce VOJNA A FILM bude například oscarový filmový opus Davida Leana Lawrence z Arábie (1962), kterému jsme v červnu 2012 věnovali tematické číslo. Snímek z loni zemřelým Peterem O’Toolem v životní roli vypráví epický příběh britského důstojníka T. E. Lawrence, který „během dvou let 1. světové války, které strávil v Arábii, dokázal sjednotit arabské kmeny proti Turkům a ještě za svého života se stal legendou.

Out-Of-The-FurnacePůlnoční projekce v rámci sekce „Nočná prehliadka“ slibují letos být žánrově velmi pestré a kromě jiného do ní organizátoři poprvé v historii festivalu zařadili i domácí film –  akční krvák Socialistický Zombie Mord, za níž stojí amatérští filmaři ze společnosti Dark Stone. S pocitem, že ve slovenském filmu absentuje žánr zombie filmů, si je tvůrci sami zafinancovali s rozpočtem půl milionu slovenských korun. „SZM sa vymyká zo slovenskej filmovej produkcie azda vo všetkých smeroch. Nie je nakrútený profesionálmi, nie je financovaný z grantov, nehrajú v ňom skutoční herci a vyniká šialenou zápletkou. Dej sa odohráva počas socializmu. Tajný experiment smrteľnej nákazy, ktorý má slúžiť na zneškodnenie imperialistického nepriateľa, sa vymkol spod kontroly a musí byť ukončený. Zvyšná vzorka bojového plynu sa však jedného dňa použije na stredoškolskom brannom cvičení a malá skupina žiakov musí bojovať o život s agresívnymi nakazenými zombie spolužiakmi a podlým školníkom, ktorý sa snaží aféru ututlať.“

V „Nočné prehliadke“ bude dále k vidění americký thriller Out of the Furnace (2013) z produkce Leonarda DiCapria a Ridleyho Scotta v režii Scotta Coopera, který láká na silný příběh a hvězdné obsazení Christian Bale, Casey Affleck, Woody Harrelson, Willem Dafoe či Forest Whitaker. Britsko-irská komedie Frank (2014) pro změnu může překvapit netradičním obsazením Michaela Fassbendera.

Z hostů letos na Art Film Fest zavítá herecká legenda Claudia Cardinale, která si na festivalu stejně jako český herec Ivan Trojan převezme cenu „Hercova misia“, jež je každý rok udělována významným osobnostem domácí a světové kinematografie za mimořádný přínos hereckému umění ve filmu. V minulosti ji na Art Film Festu udělili světovým hvězdám, jako jsou Ben Kingsley, Gérard Depardieu, Franco Nero, Jean-Paul Belmondo či českým hereckým legendám Vlastimilu Brodskému, Ivě Janžurové, Dagmar Veškrnové-Havlové nebo Jiřině Bohdalové. Stejně jako ostatní laureáti ceny i Ivan Trojan a Claudia Cardinale umístí ve Festivalovém parku v Trenčianských Teplicích mosaznou plaketu se svým jménem. Zlatou kameru, kterou festival oceňuje filmové profesionály a jíž v minulosti na festivale získali například Emir Kusturica, Juraj Herz, Ulrich Seidl, Dušan Hanák, Andrzej Wajda, Roman Polanski či Jiří Menzel, si letos převezme domácí scenárista Ondrej Šulaj, mj. spolupracovník Martina Šulíka a v současnosti též rektor bratislavské VŠMU.

Od včerejšího dne je na festivalovém webu zveřejněn i program, takže vybírat, na co si na Art Film Festu zajdete, můžete zde.

Art Film Fest

21.–27. 6. 2014
Trenčianské Teplice, Trenčín (SK)
web
Facebook

Print Friendly, PDF & Email

Autor

Počet článků : 283

Zanechte komentář

© 2011 Powered By Wordpress, Goodnews Theme By Momizat Team

http://25fps.cz/2020/corded-handheld-vacuum-cleaner-eraclean-stick-handheld-vacuum/
/25fps.cz
Zpět nahoru