Zde se nacházíte: 25fps » Festivaly a přehlídky » 7 důvodů, proč jet do Ji.hlavy

7 důvodů, proč jet do Ji.hlavy

7 důvodů, proč jet do Ji.hlavy
FESTIVALY: Mezinárodní festival dokumentárních filmů Ji.hlava 2014 – NATÁLIE ČERNÁ –

Již dnes zahájí Mezinárodní festival dokumentárních filmů Ji.hlava svůj osmnáctý ročník. Přestože má být chladno, dobře zvažte své dosavadní plány na prodloužený víkend. Vyměnit vyhřívání se doma pod dekou za studený vítr na Vysočině se vám vyplatí, protože:

1) Koyaanisqatsi, Powaqqatsi, Naqoyqatsi a Godfrey Reggio

reggioGodfrey Reggio nenatočil mnoho snímků, je však zcela zřejmé, proč těmi několika vstoupil do dějin dokumentární kinematografie. Pomalé a rozjímavé tempo jeho filmů nabízí prostor pro skutečné ponoření se do našeho světa, jak ho sice známe, ale už ho tak většinou „nevidíme“. Mechaničnost moderní civilizace je zde konfrontována s neovládnutelnou silou a magičností přírody. Koho by snad nechal klidným snímek samotný, toho uhrane úchvatný soundtrack Philipa Glasse. Pokud se na některý ze snímků chystáte poprvé, připravte se na očistný filmový rituál. A kdo už má setkání s Reggiovým dílem za sebou, ten jeho filmy zcela určitě ocení na velkém plátně.

Reggio se osobně zúčastní festivalu a převezme na něm Cenu za přínos světové kinematografii. Kromě projekcí jeho volné trilogie a snímku Visitors můžete na festivalu navštívit i jeho masterclass.

2) Alain Resnais

resnais - paříž 1900Máte-li rádi archiválie světové kinematografie nebo francouzskou novou vlnu, retrospektiva díla Alaina Resnaise pro vás bude to pravé. Filmy Hirošima, má láska (1959) a Loni v Marienbadu (1961) jste už nejspíš viděli, a tak je čas na něco pokročilejšího. Resnais, průzkumník lidské mysli, paměti a střihových možností filmu, byl výjimečný pozorovatel. Svůj nevšední pohled na svět vkládal i do filmových portrétů, z nichž budou na festivalu představeny např. ty o Paulu Gauginovi, Henrim Goetzovi či Félixovi Labisseovi. Snímek Paříž 1900 (Nicole Védrès, 1947), na jehož střihu a rešerších se Resnais podílel, je střihový film z vybraných týdeníků, nabízející pohled na různé aspekty pařížské Belle epoque. Naproti tomu Zpěv styrenu (1958) je pohledem na „život“ látky, která se účastní výroby jednoho z nejrozšířenějších plastů současného světa. Všechny snímky, které byly k uctění letošního úmrtí Alaina Resnaise vybrány, budou u nás uvedeny vůbec poprvé.

3) Experimenty

Ji.hlava byla vždy otevřená novým trendům, nápadům a inspiracím z oblasti experimentálního filmu. Soutěžní sekce Fascinace, určená těmto snímkům, proto bývá bohatá na počet filmů i na jejich stylovou rozmanitost. Tuto sekci bude letos v roli porotce spolu se svou ženou posuzovat Peter Tscherkassky, významný rakouský avantgardní tvůrce, který pracuje s found footage. Českou experimentální tvorbu pak představuje sekce Exprmntl.cz. Kromě těchto dvou sekcí budete moci v rámci uzavřeného projektu Filmové korespondence zhlédnout také cyklus snímků, které budou promítány v prostoru městské galerie. Někteří z adresátů/odesílatelů těchto filmových dopisů budou na festivalu přítomni osobně.

4) Zvláštní uvedení

Název této sekce hovoří sám za sebe. A co vás v ní čeká? Například film Neznámé známé (Errol Morris, 2013), jenž přináší vhled do problematické americké intervence v Iráku a Afghánistánu počátkem tohoto tisíciletí. Snímek Poslední z nespravedlivých (2013) Clauda Lanzmanna, proslulého svým devítihodinovým svědectvím o holocaustu Šoa, nabídne zpověď nejvyššího židovského činitele terezínského ghetta. Dále můžete navštívit portrét významné intelektuálky, teoretičky umění a kritičky západní společnosti s výmluvným názvem O Susan Sontagové (Nancy Kates, 2014), nebo dílo manželky Petera Tscherkasského Eve Heller Creme 21 (2013), která bude se svým mužem v porotě.

5) Soutěže

Soutěžní sekce Opus bonum, Česká radost, Mezi moři, nově soutěžní Krátká radost a úplně nová sekce První světla jsou nabité tím nejlepším z dokumentární scény posledního roku. Světové, české, východoevropské, krátké a debutující snímky je těžké obsáhnout všechny, proto máme alespoň pár návrhů, co vidět z tuzemské tvorby:

Danielův svět (Veronika Lišková, 2014) – prubířský kámen toho, zda česká společnost již dozrála na přijetí dalších forem sexuální orientace. LGBT už jsme jakž takž začlenili do morálně akceptovatelných okruhů – a co pedofilie?

Gottland (Lukáš Kokeš, Petr Hátle, Viera Čakányová, Rozálie Kohoutová, Klára Tasovská) – naše země očima polského spisovatele Mariusze Szczygieła nabyla již knižní i divadelní podoby, tentokrát na řadu přišla podoba filmová. Pět tvůrců, pět povídek, pět stylů, ale stále stejná země.

K oblakům vzhlížíme (Martin Dušek) – jednoduše zachycený jednoduchý život tuningového fanouška Rádi. Celkem zdravý sestup z intelektuálních obláčků mezi opravdu obyčejné lidi.

Plán (Benjamin Tuček) – Pražáky, které otravují věčně rozestavěné superprojekty pro „lepší Prahu“, čeká nejspíš nepříjemné potvrzení toho, čeho se obávali. Kohokoliv, koho zajímá nahlédnout pod pláštík veřejnoprávních institucí, pravděpodobně taky. Zkrátka pražský magistrát v plné parádě.

Opři žebřík o nebe (Jana Ševčíková) – Marián Kuffa, katolický kněz na východním Slovensku, se pokouší v souladu se svou vírou pomáhat potřebným. Jak se vyrovnat s beznadějí v lidmi přehlížené části země? Osud Mariána Kuffy můžete mimo jiné spatřit také v dalším snímku na letošním festivalu Moje romské děti (Ladislav Kaboš, 2014).

6) Rozhlas

party v jihlavěŽe se dokument obejde i bez plátna si dovede představit málokterý filmař. Pokud ovšem budete chtít dát trošku odpočinout svým sítnicím, navštivte některý den Café Respekt, kde jsou již potřetí v rámci doprovodného programu pořádány Českým rozhlasem „projekce“ radiodokumentů. A pokud vás některé z nich zaujmou, můžete také navštívit workshop „Jak vyprávět příběh zvukem?“ nebo si vyzkoušet natáčení na dílnách v Café Respekt v sobotu 25. nebo v neděli 26. října. Třeba budete mile překvapeni.

7) Zábava

Doprovodný program je i letos jako vždy bohatý – divadla, koncerty, výstavy, autorská čtení a dlouhé večery. Sice by to nemělo být hlavním lákadlem, ale noční život zkrátka patří ke každému filmovému festivalu. Večery už bývají chladné, a tak se v Jihlavě každý rád zahřeje dobrým pitím či tancem. Nabídek je mnoho, ale ať již navštívíte festivalové Café v Lese v DKO nebo některé z místních podniků, posedíte na víně nebo protančíte boty, přece jen byste do kina měli další den zajít. Alespoň odpoledne.

Ti z vás, kteří do Ji.hlavy nemůžou, si nemusí zoufat. DAFilms.cz bude ve spolupráci s festivalem poskytovat ke zhlédnutí celou sekci, věnovanou ústřednímu tématu Továrny. Kromě snímků, promítaných na festivalu, přidá v této sekci i takové, které budou k vidění pouze na internetu – aby ti, co si nebudou moct festival užít naživo, měli alespoň nějaké bolestné.

Print Friendly, PDF & Email

Autor

Počet článků : 10

Zanechte komentář

© 2011 Powered By Wordpress, Goodnews Theme By Momizat Team

http://25fps.cz/2020/corded-handheld-vacuum-cleaner-eraclean-stick-handheld-vacuum/
/25fps.cz
Zpět nahoru