Zde se nacházíte: 25fps » Festivaly a přehlídky » AFO 2014: Vesmír z ničeho do nekonečna

AFO 2014: Vesmír z ničeho do nekonečna

AFO 2014: Vesmír z ničeho do nekonečna
TV – AFO 2014 – MONIKA BARTOŠOVÁ –

Pátrání po vzniku vesmíru je stále jedním z největších tajemství, které fascinují vědce po celém světě. Mezinárodní týmy složené ze špiček oboru se pokoušejí v obrovském urychlovači částic pochopit, k čemu došlo bezprostředně po velkém třesku. V prvním díle první série Discovery Channel Jak funguje univerzum si můžete na AFO 2014 v sobotu 19. dubna od 13.30 dát kurz pro začátečníky pod názvem Velký třesk.

Jak funguje univerzum je komplexní série dílů v televizní zhruba třičtvrtěhodinové délce. Pokrývá řadu dílčích témat spojených s fungováním vesmíru. V roce 2010 okouzlovala zejména výpravně zpracovanou animací vesmírných fyzikálních úkazů. Právě první díl Velký třesk je z velké části založen na animacích přibližujících laikům způsob, jakým současná věda nazírá vznik vesmíru, jeho utváření a jak uvažuje o jeho konci. První série byla původně odvysílána na kanálu, který je vlajkovou lodí své produkční společnosti – Discovery Channel, druhá se přesunula na menší americký The Science Channel vlastněný stejnou společností. Odsun série na méně prestižní stanici ale neznamená, že by jí chyběla řada kvalit. Velký třesk je navíc poměrně velkolepým a pečlivě zpracovaným prvním dílem, který měl za úkol lákat diváky.

how1

Jednoduchý nemusí být hloupý

Velkou výhodou dílu Velký třesk je vedle dobře vypadajícího vizuálu také jeho přímočarost a jednoduchost. Jde opravdu o úvod do problematiky, který předpokládá jen minimální předchozí znalosti fyziky. Zároveň ale není neúnosně jednoduchý a repetitivní, což je nebezpečná propast, u níž stojí řada populárně-vědeckých pořadů pro co nejširší publikum.

Příběh zrození hmoty, vesmíru, lidí a tak vůbec vypráví dokument velmi živě a napínavě, na čemž má velký podíl zejména projev vypravěče Mikea Rowea. Ten je se svým charakteristicky hlubokým hlasem a dramatickým projevem známý snad všem divákům Discovery na světě. Kromě první řady Jak funguje univerzum svůj komentář propůjčil taky několika reality sériím pro Discovery jako jsou American Hot Rod, American Chopper nebo Deadliest Catch, ale také například britským přírovědným dokumentům pod názvem South Pacific pro BBC nebo duchařské reality show Ghost Lab pro stanici Syfy.

how2

Hmota proti antihmotě se staví do ringu

Poutavý je i způsob, jakým jsou informace dávkovány. V přesně vymezených porcích novinek se divák dostává od obecného ke konkrétnímu, od počátku všeho až po jeho zánik. Vědecké poznatky jsou vyprávěny jako příběh, dobrodružství a pátrání po odpovědích. Nově zrozený vesmír dostává v popisu vypravěče i teoretických fyziků duši a lidské vlastnosti. Hmota se hrdinně postaví antihmotě, aby při střetu o fous vyhrála, a ze zbytků po výbuchu může vzniknout vesmír. Už v okamžiku jeho zrození existovaly všechny atomy, ze kterých se skládá lidské tělo a člověk se nakonec obrátil zpět, aby hledal možnosti, jak spatřit počátek všeho.

Velký třesk popisuje vědecké poznání tak, jak je nejlépe srozumitelné, tedy jako napínavý příběh. Jeho cílem je přiblížit současné vědění o dané problematice tak, aby bylo dobře stravitelné. Příjemně se na něj dívá a není problém udržet pozornost, pochopit a odnést si z něj základní informace. Pro pravidelné návštěvníky podobných projekcí na AFO ale může být trochu banální, nemluvě o odbornících z oboru. Jako popularizační televizní projekt ale rozhodně patří ke špičce.

How the Universe Works: Big Bangs

Režie: Louise Say
Scénář: Ed Fields
Hudba: Richard Blair-Oliphant
Kamera: Chris Sutcliffe
Vypravěči: Mike Rowe, Richard Lintern, Michio Kaku

USA, 2010–?, Discovery Channel, 2 x 8 epizod, cca 45 min.

Print Friendly, PDF & Email

Autor

Počet článků : 23

Zanechte komentář

© 2011 Powered By Wordpress, Goodnews Theme By Momizat Team

http://25fps.cz/2020/corded-handheld-vacuum-cleaner-eraclean-stick-handheld-vacuum/
/25fps.cz
Zpět nahoru