Zde se nacházíte: 25fps » Aktuality » Kult santérie je na Kubě stále populárnější

Kult santérie je na Kubě stále populárnější

Kult santérie je na Kubě stále populárnější

POZVÁNKA na film Common Deities (režie: Csilla Szigeti) – FILIP ŠEBEK – 

Pro mnoho lidí představuje santérie podivný kult v duchu haitského voodoo, jehož exotické rituály využívající krev zvířecích obětin mohou svádět k nejrůznějším fantaziím. Jde přitom o mírumilovné náboženství původně praktikované africkými otroky přivezenými do Ameriky španělskými konkvistadory. Jedním z míst, kde je tato zvláštní směsice kultu západoafrického etnika Yoruba uctívajících starověké bohy s katolicismem a jeho světci nejen živá, ale dokonce ještě živější, než kdy dříve, je Kuba. Bez ohledu na společenské postavení jí praktikuje většina Kubánců, prý včetně Fidela Castra. Maďarská dokumentaristka Csilla Szigeti na Kubě několik let žila a natočila zde dokument s názvem Common Deities ukazující, nakolik se stala santérie součástí běžného života Kubánců.

Santérie je na Kubě způsob života a každý si jí přizpůsobí svým potřebám, žádná pevná dogmata ani striktní rituály nedodržujeme. Se vrůstající oblibou a tolerancí ze strany režimu ale santérie ztrácí kredit, protože řada lidí se zde stává kněžími jen kvůli výdělku,“ říká ve filmu mladý kubánský herec Wilbert Noguel. Jen tím stvrzuje skutečnost, že santérie (v Brazílii známá jako candomble) je osobní náboženství, k jejímuž provozování nejsou zapotřebí žádné svatostánky ani církevní hiearchie. Jak ukazuje dokument maďarské režisérky Csilly Szigeti, stačí jen skupina zapálených věřících, trocha čerstvé zvířecí krve a pevná víra v dobrotivost starověkých bohů orišů, kteří vládnou různým aspektům světa a dohlížejí na to, aby každý smrtelník naplnil to, pro co byl zrozen.

Projekce snímku je součástí doprovodného programu k unikátní výstavě santérií ovlivněné kubánské umělkyně Any Mendiety: Traces / Stopy, která je k vidění v Galerii Rudolfinum až do 4. ledna 2015. Dokument Common Deities bude promítán v pondělí 8. prosince v kině Světozor od 20.45. Projekci pořádá Institut dokumentárního filmu, který snímek podpořil už v roce 2007. Rozhovor s maďarskou dokumentaristkou Csillou Szigeti o santérii a o tom, jak obtížné bylo natáčet snímek na stále nesvobodné Kubě si můžete přečíst zde

Print Friendly, PDF & Email

Autor

Počet článků : 98

Zanechte komentář

© 2011 Powered By Wordpress, Goodnews Theme By Momizat Team

http://25fps.cz/2020/corded-handheld-vacuum-cleaner-eraclean-stick-handheld-vacuum/
/25fps.cz
Zpět nahoru