Zde se nacházíte: 25fps » Festivaly a přehlídky » Halloweenské iShorts zkoumají široké hranice hororového žánru

Halloweenské iShorts zkoumají široké hranice hororového žánru

Halloweenské iShorts zkoumají široké hranice hororového žánru
POZVÁNKA na Monster Cabaret (pásmo krátkých hororů iShorts) – MONIKA BARTOŠOVÁ –

Ve čtvrtek 31. října čekají anglosaský svět pompézní slavnosti Halloweenu. U nás v Česku uctíme 2. listopadu Dušičky. Podzim se však pro ponuré filmy hodí bez ohledu na to, co konkrétně slavíte. Od 31. října do 4. listopadu budou vybraná kina promítat další várku krátkých filmů iShorts. Jak jinak než hororovou.

Krátké a středometrážní filmy si do kinosálů cestu moc často nenajdou. Vyjma speciálních festivalů je jim vesměs vymezena spíš televize a v posledních letech také internet. Některým z nich je ale i proto dobré věnovat pečlivou pozornost. Nejde jenom o chudé příbuzné celovečerních filmů uvedených v kinodistribuci nebo o tréninkový prostor studentů filmových škol. I díky možnostem v prostředí internetového videa a příležitostem v crowdfundingu z poslední doby se stále patrněji ukazuje, že jde o svébytnou uměleckou formu.

Horor krátce a úderně

Některé filmové žánry se pro krátkou stopáž hodí více než jiné. Často to bývají hlavně humorná a satirická videa, jejichž pointa se dá představit i v krátkém čase. Oblíbená jsou také různá aktivistická a sociálně kritická témata, kterým se nedostává peněz v komerčním prostředí filmového průmyslu. Na sociálních sítích najdete řadu často chytrých a humorných videí bojujících za rovnost žen, sňatky homosexuálů, kulturní diverzitu nebo proti rasismu. Tematické zacílení souvisí i se způsobem distribuce a preferovaným virálním šířením, které má tyto obsahy dostat k co největšímu množství lidí.

Ghost Train
Krátká stopáž ale sluší také právě hororu, který je spojujícím prvkem aktuálního pásma filmů iShorts. Všechny filmy zařazené do programu trvajícího 108 minut dokážou vystavět napětí v krátkém čase, který je jim vymezen, a pracují s poměrně jednoduchými tématy. Uvědomují si, že svoje diváky musí vyděsit/napnout/řádně znechutit velice rychle, a proto svoje publikum nijak nešetří. Tam, kde by celovečerní snímky volily pomalé budování napětí a pečlivou expozici, házejí krátké horory svého diváka rovnou do ledově studené vody. Pocit dezorientace, který následuje, pomáhá dosáhnout požadovaného diváckého zážitku.

Základní strachy, jednoduché zápletky

K rychlému dosažení účinku používají krátké horory v kolekci poměrně jednoduché zápletky a těží ze základních lidských strachů.  Ve filmu Lights Out se například pracuje se strachem ze tmy. Sledujeme dospělou ženu, která propadá dětským běsům. Snad každý si pamatuje dobu, kdy se bál zhasnout, před usnutím se schovával pod peřinou a největším rizikem bylo vystrčit z pod ní nohy. Jenomže tentokrát ve tmě nejsou jenom stíny a přebujelá fantazie.

Don't Move

Výraz „zkoprnělý strachy“ dostává ve filmu Don’t move trochu jiný význam.

Na podobném základě je postaven i další snímek Don’t Move, který přináší zlo reagující na pohyb. Hrdinové (nebo spíše oběti) filmu jsou lapeni ve vlastních znehybnělých tělech, aby nevyprovokovali útok. Největší nebezpečí pro ně znamená to, že situaci nevydrží jejich nervy a oni budou zlikvidováni v zoufalém pokusu o útěk. V případě tohoto filmu je mimochodem radost sledovat také vizualitu útočícího zla, které jakoby vypadlo z bestiáře Guillerma Del Torra.

I ostatní filmy pracují podobně přímočarým způsobem, například jako eseje o tom, jak může krajinu pošpinit válka. Jako odpovědi na otázku co se může skrývat za dokonalou fasádou idylického života na předměstí. Ale i jako studie zla, které v sobě lidé nosí a které je někdy pro ně samé rozsudkem smrti.

Hranice žánru

Hororové iShorts se dají poměrně dobře uchopit také jako esej na téma „kde končí a začíná horor“. Pohybují se od klasicky snímaných a vyprávěných hororů, které nesou tajemství minulých prohřešků hrdinů, kteří stále čekají, až budou potrestání (například ve vizuálně velice povedeném Ghost Train), až po hravě nechutnou humornou hříčku Fool‘s Day. Potkáváme pomstu ze záhrobí i démony zobrazující lidský strach útočící zdánlivě bez důvodu. Můžeme promýšlet téma násilí a viny a představovat si jej jako imaginární monstrum. Sledujeme posednutí démonem a jeho vymítání pomocí exorcistické telefonní help linky. A pak je tu Picnic, pomalá, voice-overem podkreslená vizuální esej o krajině pošpiněné válkou.

Všestrannost hororového žánru by samozřejmě dokázala nabídnout i další varianty. Chybí například klasická teenage vyvražďovačka nebo motiv uměle stvořeného monstra. Přesto iShorts poměrně přesně mapují, jak široce lze tento oblíbený žánr uchopit.

La Boca Del Leon

Zaručeně autentický záznam exorcismu zachycený na mobilní telefon se hlásí k odkazu Záhady Blair Witch.

Jak už to ale u kolekcí krátkých filmů bývá, jednotlivé snímky jsou mírně kvalitativně nevyrovnané. Ani ne tak v rámci formálního zpracování, které je obecně spíše podařené (funguje i film točený na kameru mobilního telefonu), ale právě ve smyslu budování napětí. Zatímco některé z nich dokážou v nečekaně krátkém čase diváka překvapit, vyděsit a někdy i znechutit, jiné postupují poměrně pomalu, což u krátkých filmů v těsném sousedství svižné filmové práce s náznaky a symboly (která je největší devizou krátkých a středometrážních snímků) působí spíše únavně.

Z celkového pohledu je ale výběr vydařený. Střídání témat udrží diváckou pozornost a nervy napjaté. Kolem Dušiček, v ponurém podzimním počasí je ideální doba na to nechat se vyděsit. V iShorts je nebezpečí tolik, že některé nakonec určitě dostane každého. Přeji bezpečnou cestu domů.

Místa a termíny promítání:

Pátek 31. 10. 2014 | 18 : 00 | SCALA, Moravské náměstí 3/127, Brno
Pátek 31. 10. 2014 | 19 : 00 | BIO CENTRÁL, třída Karla IV. 774, Hradec Králové
Pátek 31. 10. 2014 | 19 : 30 | BERLINER DKP, Pekárska 40, Trnava
Pátek 31. 10. 2014 | 19 : 30 | VELKÉ KINO, náměstí Práce 2511, Zlín
Pátek 31. 10. 2014 | 20 : 00 | MLADOSŤ, Hviezdoslavovo nám. 17, Bratislava
Pátek 31. 10. 2014 | 20 : 00 | KINO JUNIOR, Jiráskova 4898/9, Jablonec nad Nisou
Pátek 31. 10. 2014 | 23 : 00 | BIO OKO, Františka Křížka 460/15, Praha
Sobota 01. 11. 2014 | 20 : 00 | NA FIALCE, Mánesova 2530/3a, Říčany u Prahy
Úterý 04. 11. 2014 | 19 : 30 | STUDIO KAREL, 28. října, Ostrava

Ghost Train

Režie: Lee Cronin
Producent: John Keville
Hrají: Owen McDonnell, Steve Wall, Matthew Dillon
Irsko/Finsko, 2013, 17 min.

Lights Out

Režie: David F. Sandberg
Hrají: Lotta Losten
Švédsko, 2013, 3 min.

Don‘t Move

Režie: Anthony Melton
Producenti: Ben Franklin a Anthony Melton
Hrají: Kate Braithwaite, Rachel Bright, Beth Cooper
Velká Británie, 2013, 14 min

La Boca Del León

Režie: Alfonso García
Producent: Alfonso García
Hrají: Carlos Herranz, Ayleen Petrescu, Emilio Linder
Španělsko, 2013, 5 min.

Picnic

Režie: Gerardo Herrero Pereda
Producent: Gerardo Herrero Pereda
Hrají: Sveta Zhukovska, Nacho Medina, Alejandro Rodríguez
Španělsko, 2010, 13 min.

One Please

Režie: Jesse Burks
Producenti: Joshua H. Miller, Miles B. Miller and Kathryn Francis Tucker
Hrají: Michael Berryman, Catherine Burks, Sailor Holland
USA, 2014, 7 min.

Fool‘s Day

Režie: Cody Blue Snider
Producenti: Mike Daum, Alex Kurze
Hrají: Mitchell Jarvis, Justin Absatz, Phyllis Bowen
USA, 2013, 19 min.

Tell

Režie: Ryan Connolly
Producenti: J. Bradley Bruening, Todd Bruno a Tim Connolly
Hrají: Todd Bruno, Tim Connolly, Shana Eva
USA, 2012, 33 min.

Print Friendly, PDF & Email

Autor

Počet článků : 23

Zanechte komentář

© 2011 Powered By Wordpress, Goodnews Theme By Momizat Team

http://25fps.cz/2020/corded-handheld-vacuum-cleaner-eraclean-stick-handheld-vacuum/
/25fps.cz
Zpět nahoru