Zde se nacházíte: 25fps » Aktuality » Kino na hranici – to chceš!

Kino na hranici – to chceš!

Kino na hranici – to chceš!

FESTIVALY: Kino na hranici – LUCIE KLEVAROVÁ 

Lahoda. Některé filmové události už jednoduše není třeba sáhodlouze představovat, stačí lehce podnítit představivost: jarní festivalová sezóna, dva Těšíny, řeka Olše, kinematografie Visegrádu, Heblík, Gil, Gajdica, Central, Piast, Mickiewiczovo divadlo, třešně v květu, růžový jelen, krowky, stanové koncerty, Zámecký vrch, Orlovna je vrátnice. Lehce subjektivní výčet, přiznávám. Zažijte si letos vlastní! Šestnácté Kino na hranici tentokrát od úterý 29. dubna do neděle 4. května.

Autorem festivalového vizuálu je opět, počtvrté, věrný Bohdan Kofila Heblík. Pro zvídavého čtenáře, libujícího si v explikacích, následuje tvůrcův komentář plakátu: „Letošní ročník – je o … rovnováze! Rovnováha, mír, všehomír, všeho dostatek, hlavně kvalitních filmů. Bublina na stativu kamery. Nejistota, zda je vše tak, jak má. Je? V rovnováze? Vše! Je to hra – gra.“ Za čerstva můžete zhlédnout i vizuální variaci na téma rovnováha, letošní festivalovou znělku tandemu Heblík & Lukáš Veverka.

kng2014-posterZahájení šestnáctého ročníku proběhne v úterý 29. dubna od sedmé hodiny večerní tradičně v Divadle Adama Mickiewicze projekcí vítěze divácké soutěže loňského karlovarského festivalu, filmu Revival Alice Nellis, jež bude zároveň jeho polskou premiérou. České filmy se obecně těší velké oblibě polského diváctva a letos, troufám si tvrdit, se vcelku urodilo. Podstatnou součástí programu je opět rekapitulace roční produkce české, polské a slovenské kinematografie. Pokud tedy máte zásadní divácké resty, což je případ i autorky textu, těšínská přehlídka je ideálním místem k nápravě. Těšíme se proto na Jako nikdy Zdeňka Tyce a Jedeme k moři Jiřího Mádla, bez velkých očekávání a čistě ze zájmu o český film bychom chtěli stihnout i film Bella Mia Martina Duby a Colette Milana Cieslara. Pokud nám zbude čas, rádi si znovu užijeme skvělé Klauny Viktora Tauše, Krásno Ondřeje Sokola či minimálně vizuálně rozhodně vydařené Líbánky Jana Hřebejka. Program nabízí i rozpačitou Rozkoš Jitky Rudolfové, Příběh kmotra Petra Nikolaeva či svátečně nostalgická Křídla vánoc Karin Babinské.

Denní program festivalu ještě bohužel není k dispozici, oficiální webové stránky Kina na hranici ale už nyní nabízejí přehled programových cyklů a seznam jejich filmů. Jedna retrospektivní sekce je věnována slovenskému režisérovi Dušanu Hanákovi, promítnuty budou jak jeho hrané filmy (Ružové sny, 1976, Ja milujem, ty miluješ, 1980), tak i snímky dokumentární (Obrazy starého světa, 1972, Papierové hlavy, 1995). Druhý retrospektivní blok se zaměřuje na polskou tvůrčí dvojici režiséra Janusze Majewského a kameramana Kurta Webera. Další dvě programové sekce tvoří filmové adaptace prozaických děl Jaroslava Haška a Franze Kafky (Amerika, Vladimír Michálek, 1994). Cyklus „Mazurka nad ránem. Ženské filmy v polské kinematografii“ divákům přiblíží nejen tvorbu českému publiku známé Agnieszky Holland, ale i jejích méně proslulých kolegyň režisérek. Zmíníme ještě i sekci věnovanou ukrajinskému filmu a první světové válce, jež letos díky stoletému výročí nebude chybět na žádném filmovém festivalu.

Ani letos se skalní příznivci přehlídky nedočkají návratu oblíbených přeshraničních projekcí přes řeku Olši. Jak se vyjádřila ředitelka přehlídky, paní Jolanta Dygoś, v rozhovoru pro Těšínské listy, tyto projekce jsou drahé a logisticky komplikované. Pragmatické argumenty jsou samozřejmě pochopitelné, leč neodpustíme si nostalgické povzdechnutí. Projekce pod širým nebem se tak opět budou konat na malebném Zámeckém vrchu (viz foto). Nebude chybět ani noční hudební doprovodný program, který od úterý do soboty postupně zajistí následující kapely Kieslowski (CZ), Bokka (PL), Zrní (CZ), Dr. Misio (PL) a Puding pani Elvisovej (SK).

kino_na_hranici

Zdroj: fotoSprinter.pl

Nezbývá než potenciální návštěvníky seznámit s praktickými informacemi. Online akreditace jsou již bohužel uzavřeny, avšak akreditace na celé trvání festivalu (650/600 * Kč), třídenní vstupenky (420 Kč) a vstupenky na jednotlivá představení (80,- Kč) budou v prodeji od 29. dubna na pokladnách kin Central a Piast i Divadla Adama Mickiewicze. Váháte-li nad správným ubytováním, webové stránky festivalu nabízejí praktický rozcestník. Toužíte-li po zaručeně čerstvých informacích z festivalové produkce, doporučujeme spoléhat spíše na pilně aktualizované facebookové stránky než ty webové.

Silné redaktorské duo 25fps Jan Jendřejek & Lucie Klevarová přibude do Českého Těšína ve středu 30. dubna, už nyní se tedy můžete těšit na pravidelnou reflexi přehlídkového dění.

*sleva se přiznává pouze členům filmových klubů (sdruženým v AČFK či ASFK)

Print Friendly, PDF & Email

Autor

Počet článků : 22

Zanechte komentář

© 2011 Powered By Wordpress, Goodnews Theme By Momizat Team

http://25fps.cz/2020/corded-handheld-vacuum-cleaner-eraclean-stick-handheld-vacuum/
/25fps.cz
Zpět nahoru