Zde se nacházíte: 25fps » Festivaly a přehlídky » Loňská Dobrá úroda se přesouvá do Továrny

Loňská Dobrá úroda se přesouvá do Továrny

Loňská Dobrá úroda se přesouvá do Továrny

FESTIVALY: Mezinárodní festival dokumentárních filmů Ji.hlava 2014 – NATÁLIE ČERNÁ –

Již osmnáctý ročník jednoho z nejvýznamnějších filmových festivalů dokumentárních filmů v Evropě je téměř za dveřmi. Kromě tradičních soutěžních i nesoutěžních sekcí přinese letošní ročník výběr filmů zastřešený tématem Továrna. Festival otevře své kinosály 23. 10. a promítat se bude do 28. 10. Organizátoři festivalu již nabídli první ochutnávku z připravovaného programu a jako vždy je opravdu o co stát!

Ústřednímu festivalovému tématu Továrna budou věnovány tři různé bloky – výběr dokumentárních filmů z Národního filmového archivu mapující historii tovární výroby v naší zemi, historie experimentálních filmů a velká sekce zobrazující pojetí továrny v současném dokumentárním filmu, která bude ve spolupráci s DAFilms.cz během festivalu zpřístupněna také na jejich stránkách.

Soutěžní sekci zahraničních dokumentů Opus bonum bude hodnotit srbský významný „dokudramatik“ Želimir Žilnik. Kromě zodpovědné role porotce se ujme také jedné z masterclass a představí výběr svých krátkých snímků. Jako každý rok se velké spektrum experimentálních děl představí v sekci Fascinace, jejíž hlavním porotcem bude letos významný rakouský autor experimentálních filmů Peter Tscherkassky se svojí ženou. Velký podíl v této sekci budou zaujímat snímky z jihovýchodní Asie, z nichž mnohé budou uvedeny v evropské premiéře.

Diváci se mohou těšit také na dva unikáty – jedním z nich je retrospektiva letos zesnulého Alaina Resnaise, v rámci které bude představena především jeho raná dokumentární tvorba, jejíž velká část dosud v Česku nebyla promítána. Druhým je projekt Filmové korespondence, který přijede představit jeden z jeho spoluautorů, španělský režisér Albert Serra, který na festivalu uvede také vlastní sérii krátkých filmů. Dopisy, propojující žánry filmu, literatury a výtvarného umění, nabídnou pohled dokumentaristů z celého světa, mezi nimiž je také Naomi Kawase nebo Jonas Mekas. Snímky se budou promítat v galerijním prostoru.

Ve zvláštním uvedení bude také představena novinka Erola Morrise, jenž pod drobnohledem zkoumá současné či nedávné události americké historie a seškrabává z nich nánosy národní hrdosti a mýtů. Jeho nejnovější snímek The Unknown Known se věnuje tématu války v Iráku.

Odhalení podrobného programu jihlavského festivalu se blíží, a proto se již brzy můžete těšit na výběr a doporučení 25fps!

Print Friendly, PDF & Email

Autor

Počet článků : 10

Zanechte komentář

© 2011 Powered By Wordpress, Goodnews Theme By Momizat Team

http://25fps.cz/2020/corded-handheld-vacuum-cleaner-eraclean-stick-handheld-vacuum/
/25fps.cz
Zpět nahoru