Zde se nacházíte: 25fps » Aktuality » Noir Film Festival 2014 otvírá své brány

Noir Film Festival 2014 otvírá své brány

Noir Film Festival 2014 otvírá své brány

POZVÁNKA na Noir Film Festival 2014 – DANIEL VONDRA – 

„You were born to be murdered.“
(Trevor Howard ve filmu Třetí muž) 

Filmy noir představují zhmotněnou černou můru pro své protagonisty, ale diváci sledující tyto příběhy v přítmí kinosálu musí okouzleně obdivovat nefalšované drsňáctví soukromých detektivů nebo nestoudnou vyzývavost prolhaných femmes fatales. Během loňského festivalu noirových filmů na hradě Kokořín před očima návštěvníků znovu oživl svět zakouřených barů, laciných motelů a malých podvodníčků, které ke snímkům černé série patří stejně neodmyslitelně jako cigareta k Humphrey Bogartovi. Divácká odezva potěšila všechny přítomné organizátory, kteří se rozhodli navázat na úspěšný nultý ročník a připravili pro budoucí diváky ještě bohatší program čítající okolo čtyřicítky titulů. Z organizačních důvodů se letošní ročník Noir Film Festivalu ve dnech 21. až 24. 8. 2014 uskuteční na hradu Křivoklát. Filmoví nadšenci ale nebudou nijak ochuzeni, vždyť toto místo filmovou historií přímo dýchá, natáčely se tu totiž Steklého Slasti otce vlasti stejně jako Jakubiskova Bathory nebo Bekmambetovův Wanted.

A na co se můžete letos těšit? Bude vzdána pocta noirové královně Barbaře Stanwyck proslavené Wilderovou Pojistkou smrti a opomenut nebude ani Glenn Ford, starý známý z Gildy, Velkého zátahu nebo Human Desire. Dva z promítacích sálů navíc ponesou jména těchto dvou velikánů žánru. Již zmíněný Billy Wilder se dočká své miniretrospektivy, jelikož krutě satirický Sunset Boulevard nebo cynicky hořké Eso v rukávu patří k základním kamenům poválečné americké kinematografie.

Filmy noir ovšem nejsou spjaté pouze s Hollywoodem, kořeny úspěšně zapustily i v prostředí staré dobré Anglie. Vizuálně vytříbené černobílé klasiky, jakými jsou Třetí muž Carola Reeda nebo Dassinova Noc a město, tvoří pádný důvod k zařazení cyklu britského noirového filmu. Stylizované a pečlivě nasvícené ateliéry se pro větší realističnost rozhodli opustit autoři docu-noirů a vytvořili tak celou řadu snímků, díky kterým zaznamenali živé prostředí amerických velkoměst. Za všechny jmenujme Dassinovo oscarové Obnažené město. I docu-noiry tak mají zajištěné své místo v letošní programové skladbě.

Naked City-policiste1

Tyto hlavní sekce doprovodí i ukázky z česko(slovenského) pojetí noiru nebo tematická sekce „Milenci na útěku“ – zoufalý útěk před zákonem vstříc šťastnějším zítřkům je přece jednou z esencí filmů černé série. Cyklus pojmenovaný jako „Animovaný noir“ se vás pak pokusí přesvědčit o tom, že takovéto slovní spojení nemusí být nutně oxymoronem. Chybět nebudou ani projekce filmů partnerské HBO nebo speciální půlnoční projekce.

Není lepšího prostředí k vychutnání těchto filmů než v pověstmi opředeném areálu hradu Křivoklát, v němž by snad i hrdinové uvedených filmů s radostí našli své poslední útočiště před světem i před zákonem. Využijte proto letních měsíců k nezapomenutelnému filmovému zážitku v doprovodu známých klasik nebo dosud neobjevených perel noirového filmu. Hrad Křivoklát  pomalu otvírá své brány a ve stínu pod hradbami už čeká tajemná postava v baloňáku…

nff-2014-468x60

Noir Film Festival
21.–24. 8. 2014
hrad Křivoklát
www.noirfilmfestival.cz
facebook.com/noirfilmfestival

Print Friendly, PDF & Email

Autor

Počet článků : 10

Zanechte komentář

© 2011 Powered By Wordpress, Goodnews Theme By Momizat Team

http://25fps.cz/2020/corded-handheld-vacuum-cleaner-eraclean-stick-handheld-vacuum/
/25fps.cz
Zpět nahoru