Zde se nacházíte: 25fps » Aktuality » Silver Eye: Člověk ryba

Silver Eye: Člověk ryba

Silver Eye: Člověk ryba
STREAM ZDARMA: Dokumenty nominované na Silver Eye Award (3.–9. 11.) –

Není to dlouho, co byly v Ji.hlavě vyhlášeny vítězné snímky Silver Eye Award. Portál DAFilms do konce týdne (9. 11.) přináší zdarma stream pěti nominovaných filmů. Vybíráme pozoruhodný krátkometrážní slovenský snímek Člověk ryba.

Úsměvný snímek na pomezí dokumentu a hraného filmu je místy až dojemným, v dotecích prstů a něžných slovech láskyplným příběhem postaršího muže, jenž svůj život zasvětil akvarijním rybkám. Pojednává o jeho touze vstoupit do světa pod hladinou a naplnit svůj sen. „Kdo chce, hledá způsob. Kdo nechce, hledá důvod.“

Dlouhé řady akvárií, líhní a van plných pestrobarevných rybek i rybek připomínajících boloňské špagety v přízračné atmosféře umělého osvětlení. Království rybího člověka prodchnuté krásou nekonečného úžasu.

Intenzivní mikrosvěty. Tak by se v jednom sousloví dalo popsat jedinečné tematické propojení pětice uváděných dokumentů. Cesta, ať již v doslovném smyslu putování, tak i v metaforické rovině sebepoznávání, dominuje hned dvěma filmům. O tom, jak křehké dokáže být budování nového přátelství, vypráví polský snímek DZIENNIK Z PODRÓŻY, zatímco druhý polský celovečerní dokument, OJCIEC I SYN, ukazuje, jak obtížné je jakýkoliv vztah od základů znovu obnovovat.

Specifické, do vlastního světa ponořené komunity, odhaluje dvojice snímků YA TEBYA NE LYUBLYU a BAKHMARO. V prvním zmiňovaném oceňovaný režisér Pavel Kostomarov opět dokazuje svoji autorskou odvahu a touhu po inovaci filmového vyprávění, když předává kameru do rukou uzavřené skupiny ruských teenagerů, aby prozkoumal jejich společenský i vnitřní život, jenž se sami hlavní hrdinové ujmou odhalit s nečekanou otevřeností. S jakou intenzitou se noříme do světa ruské mládeže, s takovým odstupem nám snímek BAKHMARO umožňuje na příběhu jednoho gruzínského domu nahlédnout do roztříštěné postsovětské společnosti, energicky hledající vlastní identitu. Rozmanitost nominovaných snímků pak podtrhuje pátý uváděný dokument, utopicky laděný slovenský krátký film HOMO CIRIS.

 

Print Friendly, PDF & Email

Autor

Počet článků : 636

Zanechte komentář

© 2011 Powered By Wordpress, Goodnews Theme By Momizat Team

http://25fps.cz/2020/corded-handheld-vacuum-cleaner-eraclean-stick-handheld-vacuum/
/25fps.cz
Zpět nahoru