Zde se nacházíte: 25fps » Aktuality » Režisérova úzkost na Dnech Jeruzaléma

Režisérova úzkost na Dnech Jeruzaléma

Režisérova úzkost na Dnech Jeruzaléma

TZ: Na Dnech Jeruzaléma proběhne evropská premiéra filmu Režisérova úzkost filmaře Dana Wolmana za jeho osobní účasti

DEPO2015 v Plzni a nový kulturní prostor na Stalinu na pražské Letné a další místa v metropoli se od 19. 6. stanou dějištěm multižánrového festivalu Dny Jeruzaléma. Vstup na projekce je zdarma, nicméně je třeba potvrdit svou rezervaci na stránkách www.daysofjerusalem.com.

Filmová sekce Dnů Jeruzaléma se může pochlubit evropskou premiérou filmu Režisérova úzkost, kterou přijede představit v Plzni na 24 hodin po premiéře v Jeruzalémě jeho autor Dan Wolman. Premiéra proběhne 20. 6. od 19.00 v DEPO2015. Snímek pojednává o mladém filmaři Gadim, jehož prvotina “Operace” jde právě do kin. Jeho film je satirou o zemi zmítané nekonečnými válkami se sousedními státy. Životní podmínky se zhoršují a hudebníci odcházejí ze země, vyjma hráčů na violoncello. Vzniká undergroundová odbojová skupina, která si vytyčila jasný cíl – změnit osud národa.

Dan Wolman je zkušený filmový režisér, mezi jeho neúspěšnější filmy patří Hide and Seek z roku 1979, který byl promítán na Berlinale. The Dreamer z hlavní soutěže Cannes v roce 1970 a snímek Floch, který byl v soutěži Benátkách v roce 1972. Dan je považován za jednoho z nejvíce „indie“ izraelských filmařů. Jeho filmy mají osobní charakter a zkoumají konflikt jedince a společnosti.

Mám velkou radost, že se můj film bude promítat v Plzni a že budu mít příležitost toto město navštívit. Když jsem svým přátelům řekl, že se bude „Režisérova úzkost“ promítat v České republice, bylo mi řečeno, že nemám mít obavy, že můj film obsahuje i jakýsi český element a že ho český divák pochopí. Na můj dotaz co tím myslí mi odpověděli, že jde především o určitý druh humoru a lidskost. Nevím, zda si ze mně dělali legraci, ale dozvědět se, že můj film má český charakter – to je pro mě velký kompliment, konstatoval režisér Dan Wolman.

Z filmu Tancici arabove

Dny Jeruzaléma nabídnou divákům hned několik dalších výtečných snímků: Film Tančící Arabové (2014) se bude promítat 19. 6. v DEPO2015 od 17.00 a 22. 6. od 21.30 v Letním kině STALIN. Snímek pojednává o palestinském mladíkovi Eyadovi, který vyrůstá ve výrazně židovském prostředí. Kolem sebe soustavně pozoruje aktivismus některých učitelů i vlastního otce, jenž je výrazně politicky činný. Identitu mladíka dále utváří silná přátelství i problematická láska k místní židovské dívce. Svižný film s četnými okamžiky komiky i tragiky diváka srozumitelně uvádí do složité sítě vazeb a emocí v neklidném regionu.

19. 6. v DEPO2015 od 19.00 a 23. 6. od 21:30 v Letním kině STALIN bude připravena projekce dalšího snímku Večírek na rozloučenou (2014), který získal Cenu diváků na loňském festivalu v Benátkách. Láska Yezekhela a Levany neztratila nic na své intenzitě ani s pokročilým věkem. Pár sedmdesátníků však žije spokojený život pouze do chvíle, kdy je jejich soužití narušeno sledem událostí majícím zásadní vliv na vzájemnou důvěru a vnímání blížící se smrti. Aniž by závažnou látku eutanazie, smrti a stáří zlehčovali, kombinují tvůrci dramatickou zápletku s úsměvně odlehčeným tónem i černým humorem a často tabuizovaná témata tak předkládají s lehkostí a bez laciné podbízivosti.

Plakat k filmu NeklidnyV plzeňském DEPO2015 20. 6. od 15.00 a na STALINU 6.8. od 21:30 se můžete těšit na Můj otec, můj bůh (2007). Rabín Abraham Edelman hlava malé ultra-ortodoxní komunity v Tel Avivu, je, co se doktríny týče, naprosto neoblomný. Přestože tato vlastnost budí velký respekt v jeho okolí, jeho zatvrzelost je prvopočátkem konfliktu mezi ním a malým synem. Menahema stále více fascinuje okolní svět a nedokáže pochopit, proč musí jeho otec odehnat holubici z hnízda nebo proč tvrdí, že psi nemají duši.

V Plzni 20. 6. od 17.00 a v Praze 13.8. od 21.30 je na programu film Neklidný (2008), který soutěžil o hlavní cenu na Festivalu Berlinale v roce 2008. Poté, co se mnoho let Moshe jen protloukal a sotva vycházel s penězi, se začíná prosazovat jako básník, vystupující se svými básněmi a texty v newyorském baru na Manhattanu. Nečekaně se setkává se synem, kterého před jednadvaceti lety opustil. Je donucen získat nový náhled na život a čelit starým hříchům. Syrový a zároveň citlivý film o otci a synovi, o prchavé pouti za vykoupením, natočený známým filmařem Amosem Kollekem.

V dalším prostoru festivalu Days of Jerusalem, v Containallu na Malé Straně, se bude 14.7. od 21:30 promítat Poznámka pod čarou (2011), v Plzni 19.6. od 21.00. Film získal nominaci na Oscara za nejlepší cizojazyčný film a Cenu za nejlepší scénář v Cannes 2011. Eliezer a Uriel Shkolnikovi jsou oba excentričtí profesoři, kteří obětovali své životy studiu Talmudu. Otec Elezier je tvrdohlavý purista, který se bojí systému a nikdy ho nikdo neocenil za jeho práci. Jeho syn Uriel je nadějnou hvězdou v oboru, která baží po cenách a oceněních a neustále hledá pozornost. Jednoho dne se ale mince otočí. Když Eliezer zjistí, že má získat Izraelskou cenu, nejvyšší ze všech ocenění pro vědce ve státě, jeho marnivost a beznadějný chtíč po uznání vyjdou najevo. Jeho syn je nadšený, že otec se konečně dočkal uznání, ale zároveň je nucen si vybrat mezi svým kariérním postupem a oceněním otce.

Z filmu mit s kym utectNa snímek na motivy knihy Davida Grossmana Mít s kým běžet (2006) se můžete těšit 20.6. od 13.00 v Plzni a 21.7. od 21.30 v Praze na Stalinu. Dva různí lidé – dvě různé poslání v postranních uličkách Jeruzaléma, právě o nich pojednává drsné drama filmaře Odeda Davidoffa. Sedmnáctiletý Assaf v rámci nudné letní brigády dostane zdánlivě nemožný úkol – najít majitele ztraceného psa, který se potuluje po ulicích Jeruzaléma. Assaf z počátku neví, jak k úkolu přistoupit, ale následuje psa a začíná nalézat vodítka k jeho majiteli.

 

Dny Jeruzaléma

Plzeň: 19.–20. 6.
Praha: 21.–23. 6.
daysofjerusalem.com
facebook.com/DnyJeruzalema
twitter.com/daysofjerusalem

Print Friendly, PDF & Email

Autor

Počet článků : 636

Zanechte komentář

© 2011 Powered By Wordpress, Goodnews Theme By Momizat Team

http://25fps.cz/2020/corded-handheld-vacuum-cleaner-eraclean-stick-handheld-vacuum/
/25fps.cz
Zpět nahoru