Zde se nacházíte: 25fps » Aktuality » Kainovy děti: portrét mladistvých vrahů po 30 letech

Kainovy děti: portrét mladistvých vrahů po 30 letech

Kainovy děti: portrét mladistvých vrahů po 30 letech
POZVÁNKA na projekci dokumentárního snímku Kainovy děti (pondělí 6. 4. 2015, kino Světozor)

Jak se z mladých lidí stanou vrazi? A je možné se po takovém činu a desítkách let ve vězení vrátit k běžnému životu ve zcela jiném světě? Palčivé téma rozkrývá v dokumentu Kainovy děti maďarský režisér Marcell Gerö. Film nominovaný na cenu Silver Eye máte jedinečnou příležitost vidět na velkém plátně 6. 4. 2015, od 20:45 v rámci akce Dokumentární pondělí, kterou pořádá kino Světozor.

Marcell Gerö ve snímku vizuálně podmanivým způsobem přibližuje osudy tří lidí, kteří byli ještě za komunismu odsouzeni za zabití k dlouholetým trestům a nyní se snaží vyrovnat se spáchanými zločiny a zorientovat se v již svobodné společnosti. Dokument byl s úspěchem promítán na řadě významných světových festivalů včetně San Sebastianu, kde si odbyl světovou premiéru.

Film podpořený Institutem dokumentárního filmu vychází z mrazivého snímku s názvem Bebukottak, v němž jeho režisér András Monory-Mész už v roce 1984 zachytil hlavní postavy filmu při nástupu do věznice pro mladistvé. Syrový portrét mladistvých vrahů byl v Maďarsku hned po dokončení zakázán a jako údajná metafora komunistické diktatury uložen do trezoru. Režisér Marcell Gerö se rozhodl po téměř třech desetiletích vypátrat hlavní postavy filmu a zjistit, jak dnes žijí a co je tehdy ve skutečnosti vedlo ke spáchání trestných činů. Ať už jde o psychicky nemocného Zoltána, který byl během dětství v rodné vesnici vystaven neustálému ponižování, Józsefa, jež ve 14 letech v sebeobraně ubodal učitele nebo Paliho, který v 15 letech zastřelil svého agresivního otce.

V rozhovoru s Filipem Šebkem se režisér se o projektu vyjádřil následovně:

Pro nás bylo klíčové získat pro film postavy, jejichž motivace k vystupování ve filmu je jiná než jen peníze. Hlavní byla jejich vůle mluvit a být vyslyšen. Pro všechny to byl velký boj. Není jednoduché hovořit na kameru o zločinech a motivech, které je k tomu vedly.

Celý rozhovor najdete na webu IDF zde.

Cain’s Children

režie: Marcell Gerő
námět: Marcell Gerő, Sára László
kamera: Rudolf Péter Kiss
střih: Sylvie Gadmer, Péter Sass
Francie, Maďarsko, 2014, 104 min.

Print Friendly, PDF & Email

Autor

Počet článků : 98

Zanechte komentář

© 2011 Powered By Wordpress, Goodnews Theme By Momizat Team

http://25fps.cz/2020/corded-handheld-vacuum-cleaner-eraclean-stick-handheld-vacuum/
/25fps.cz
Zpět nahoru