Zde se nacházíte: 25fps » Aktuality » STREAM ZDARMA: Nespatřené – svět očima nevidomých dětí

STREAM ZDARMA: Nespatřené – svět očima nevidomých dětí

STREAM ZDARMA: Nespatřené – svět očima nevidomých dětí

STREAM ZDARMA: Nespatřené (režie: Miroslav Janek, 1996) –

Nový týden, nový stream zdarma. Opět ve spolupráci s portálem DAFilms.cz, který první dva prosincové týdny představuje online retrospektivu českého dokumentaristy Miroslava Janka, vám zdarma ke zhlédnutí nabízíme jeho snímek Nespatřené (1996) přibližující svět nevidomých dětí z pražské školy Jaroslava Ježka, které díky péči fotografky Daniely Horníčkové začaly samy fotografovat. „Lidé si představují, že nevidomí žijí ve tmě a nic o věcech kolem sebe nevědí. Ale oni mají konkrétní představu o každé věci,“ říká Daniela Horníčková. Děti fotografovaly ve škole, na výletech, doma i na internátu, nejvíc se zaměřovaly na věci, které znaly pomocí hmatu. V roce 1995 se do projektu zapojil režisér Miroslav Janek a natočil dokument, který vede k uvědomění si problematiky a jedinečnosti procesu tvorby.

Český dokumentární režisér, kameraman a střihač Miroslav Janek (*1954) k filmu tíhl již od dětství, kdy nadšeně fotografoval a točil amatérské filmy. Kameramanské a střihačské zkušenosti sbíral v USA, kam v roce 1980 emigroval a kde sám natočil i několik autorských filmů jako například hodinový dokument Little City in Space o rozhlasové stanici v Minneapoliss. Jako střihač spolupracoval s Godfreyem Reggiem na jeho slavných obrazových esejích s hudbou Philipa Glasse Powaqqatsi (1988), Naqoyqatsi (2002) a krátkometrážním Anima mundi (1992). Před svým návratem do Česka v polovině 90. let Janek rovněž pracoval v Itálii. V současnosti působí jako pedagog FAMU.

Nespatřené byly jedním z jeho prvních projektů po návratu do rodné země. Projevil v nich svůj empatický zájem o lidi na okraji společnosti, kterými se později vyznačovaly i filmy Chačipe o životu v dětském domově či Vierka o talentované romské dívce (oba 2005). Ve filmech Barokní opera (1997) a Nachové plachty (2001) se věnoval divadelní poetice bratrů Formanových a věnoval se i biografickým projektům jako Umanutá (2012) o Drahomíře Vihanové. Jeho patrně nejznámějším se stal film o exprezidentovi Václavu Havlovi Občan Havel (2007), který dokončil po zemřelém kolegovi Pavlu Kouteckém. V okruhu elit vzešlých z československého disentu se pohyboval také s filmy Andrej Krob na tahu (2010) či Olga (2014), který přibližuje osobnost Olgy Havlové. Neobvyklý portrét ikonické postavy českého undergroundu Vratislava Brabence přinesl ve filmu Evangelium podle Brabence (2014). Jeho zatím poslední filmem je dokument mapující 50 let karlovarského filmového festivalu Filmová lázeň (2015).

Print Friendly, PDF & Email

Autor

Počet článků : 636

Zanechte komentář

© 2011 Powered By Wordpress, Goodnews Theme By Momizat Team

http://25fps.cz/2020/corded-handheld-vacuum-cleaner-eraclean-stick-handheld-vacuum/
/25fps.cz
Zpět nahoru