Zde se nacházíte: 25fps » Aktuality » Přehlídka současné středoevropské filmové tvorby

Přehlídka současné středoevropské filmové tvorby

Přehlídka současné středoevropské filmové tvorby

POZVÁNKA: XVIII. ROČNÍK PŘEHLÍDKY SOUČASNÁ FILMOVÁ TVORBA – STŘEDNÍ EVROPA – VÍT POLÁČEK –

Výběr maďarských, polských, slovenských a českých hraných, dokumentárních i animovaných filmů bude jako tradičně hostit od tohoto čtvrtka až do neděle Maďarský institut v Praze. Za účasti režisérky Lilli Horváthové bude uveden její film Středeční dítě dvakrát oceněný v letošní soutěži Na východ od západu na festivalu v Karlových Varech. „Narodila ses ve středu a  středeční děti mohou zvládnout, cokoliv chtějí,“ řekne v něm matka své devítileté dceři předtím, než ji opustí. Z Maďarska pocházejí i další filmy Ostrov nikoho, Parkoviště a příznačný titul Image, ve kterém se Isaach De Bankolé jako v Maďarsku zbloudilý africký fotbalista dostane na farmě do otroctví.

Do české distribuce se mezitím vydal jiný svérázný a vynikající eastern, rumunsko-česko-bulharský historický film Aferim!, který bude promítán za přítomnosti producenta filmu Jiřího Konečného. Další české zastoupení pak obstarají dva debuty absolventů FAMU Prach Víta Zapletala a Cesta do Říma Tomasze Mielnika. Je pak doplní dokument o trampingu Jana Foukala Amerika.

Naši nejbližší sousedi ze Slovenska jsou ve výběru zastoupeni dramatem boxera Koza a dokumentem o mladičké slovenské agentce, která za druhé světové války dodala informace k bombardování bratislavské rafinérie a o jejích výčitkách svědomí pod názvem Prvá: Trixi.

Zájemce o Polskou kinematografii potěší zařazení dvou snímků Carte Blanche a Malé střepy. Celý výběr pak ještě doplňuje pásmo krátkých filmů, ve kterém dojde i na výše zmiňovanou animaci.

Přehlídka začíná v Maďarském institutu v Praze první projekcí ve čtvrtek 8.10. v 18.00 a pokračuje až do neděle 11.10. Více informací zde.

Print Friendly, PDF & Email

Autor

Počet článků : 61

Zanechte komentář

© 2011 Powered By Wordpress, Goodnews Theme By Momizat Team

http://25fps.cz/2020/corded-handheld-vacuum-cleaner-eraclean-stick-handheld-vacuum/
/25fps.cz
Zpět nahoru