Zde se nacházíte: 25fps » Festivaly a přehlídky » AFO: Raport o Velké válce odkrývá osudy odvedenců

AFO: Raport o Velké válce odkrývá osudy odvedenců

AFO: Raport o Velké válce odkrývá osudy odvedenců

RECENZE: Raport o Velké válce (2013) – ŠÁRKA NOVOTNÁ – 

K výročí 100 let od počátku 1. světové války vznikl dokumentární cyklus České televize Raport o Velké válce. Už v úterý, tedy první festivalový den, můžete od 16 hodin prolog k pořadu v rámci České soutěže vidět na Academia Film Olomouc.

Dopisy, deníky, sdílené vzpomínky – to jsou stavební kameny Raportu o Velké válce. Skrze ně se diváci seznamují s osudy účastníků válečného konfliktu a právě osobní historie několika českých odvedenců je také nejsilnější a nejpoutavější součástí. Velké dějiny je možné sledovat optikou osobních příběhů. Kromě pohledu na strasti, které přinesla válka (i mimo bitevní pole) ji doprovází též doplňující komentář potomků vojáků. Nenaplněný vztah, rozpad předválečné existence, snaha vyhnout se bojům. Pátrání po nevyjasněném osudu známého pražského architekta Josefa Rosipala pak zavede průvodce dokumentem až na dnešní Ukrajinu a připomíná, jak těžké je pátrat po konkrétních osudech po sto letech, kdy přímí pamětníci vymřeli a řada stop zmizela v turbulentním 20. století. Někteří se doslova ztratili a jejich dlouho doufající blízcí se nikdy nedozvěděli, co se s nimi stalo či kde leží pohřbeni.

Nicméně právě dynamiku, emoční náboj a atmosféru, kterou příběhy vojáků doprovázené historickým komentářem přináší, poněkud podkopává, alespoň v počátku cyklu, formu dokumentu. Asi nejrušivější je hudební vložka složená z dobových písní, která spíš než že by navodila tehdejší atmosféru, připomíná vatu. Díl působí podivně nesourodým dojmem, což je i vzhledem k tématu škoda.

I přesto však Raport o Velké válce rozhodně stojí za zhlédnutí. Kvůli zmíněným příběhům lidí, včetně těch, kteří se bojů nezúčastnili, a přesto jim válka fatálně změnila život, a nahlédnutí do rodin, kde vzpomínky většinou nepoznaných pra(pra)rodičů a příbuzných uchovávají. Snaha porozumět náhodně nalezeným fotkám a dokumentům úplně vytrženým z kontextu připomíná detektivní pátrání, v němž už žádný podezřelý není naživu.

Raport o Velké válce

Režie: Pavel Štingl a Miroslav Janek
Scénář: Petr Kotek
Kamera: Petr Koblovský, Klára Fantová, Braňo Pažitka
Hudba: Petr Hanzlík, Václav Koubek, Jiří Bura

Česko, 2013, Česká televize

Print Friendly, PDF & Email

Autor

Počet článků : 11

Zanechte komentář

© 2011 Powered By Wordpress, Goodnews Theme By Momizat Team

http://25fps.cz/2020/corded-handheld-vacuum-cleaner-eraclean-stick-handheld-vacuum/
/25fps.cz
Zpět nahoru