Zde se nacházíte: 25fps » Aktuality » Zklamání a deziluze na Visions of Light 2015

Zklamání a deziluze na Visions of Light 2015

Zklamání a deziluze na Visions of Light 2015

POZVÁNKA na VISIONS OF LIGHT (5. – 7. 11. 2015, kino Art Brno) – JANA BÉBAROVÁ –

Rok se s rokem sešel a do brněnského kina Art se již podeváté vrací úspěšná filmová přehlídka VISIONS OF LIGHT, která po tři dny ve večerních trojprogramech nabídne devět pozoruhodných děl světové kinematografie. Tak jako každý ročník má i ten letošní svoje tematické zaměření. Jednotlivé snímku budou pojit motivy zklamání, deziluze a nehorázného zneužívání moci a důvěry.

1.verne srdceAkce startuje již pozítří, ve čtvrtek 5. listopadu. Zahajovacím filmem bude vrcholný snímek francouzského impresionismu, drama milostného trojúhelníku s názvem Věrné srdce (Coeur Fidèle, 1923) režiséra Jeana Epsteina, pověstný ve své době ojedinělým experimentováním s psychologickou montáží. Následující dvě projekce čtvrtečního večera diváky ponoří do temných zákoutí klasického filmu noir. Snímek Podivná láska Marty Iversové (The Strange Love of Martha Ivers, 1946) pojednávající o manželské krizi a nenaplněné lásce představí velká herecká jména své doby jako Barbaru Stanwyck či Vana Helfina a nastupující hereckou hvězdu Kirka Douglase. Vrcholem prvního dne bude režijní počin americké herečky Idy Lupino Stopař (The Hitch-Hiker, 1953), který noirovou bezútěšnost evokuje situováním do stísněného prostoru auta křižujícího nekonečné dálavy pouště.

4.nahy polibekNoirová deprese otevře i druhý den přehlídky ve výjimečném filmu Samuela Fullera Nahý polibek (The Naked Kiss, 1964) o prostituce konfrontované s maloměšťáckou mentalitou a její pokryteckou morálkou. Následující projekce diváky zavede do prostředí hudby – dokument z roku 2008 Soul Power je oslní jedinečnou atmosférou festivalu v hlavním městě Zairu – Kinshase konajícího se u příležitosti utkání boxerských legend Muhammada Aliho a George Foremana. Součástí akce byla vystoupení největších hvězd afroamerického funku – Jamese Browna, BB Kinga a Celie Cruz, kteří v roce 1974 odehráli tři večerní koncerty. V euforickém nadšení místního publika se festival stal formou protestu proti Mobutově despotické vládě a jednou z nejpřevratnějších hudebních událostí 20. století. Materiál z roku 1974 ležel nedotčen desítky let a teprve tým režiséra Hewitta z něj stvořil elektrizující a výbušnou montáž obrazu a zvuku. Páteční večer pak uzavře drama z anglického středoškolského prostředí Období zkoušek (Term of Trial, 1962) s Laurencem Olivierem coby učitelem, který se zaplete s mladou žačkou.

Dave Grohl reunited with his old friend Butch Vig (at console), the producer of Nirvana's Nevermind, for the making of Sound City: Real to Reel.

Dave Grohl reunited with his old friend Butch Vig (at console), the producer of Nirvana’s Nevermind, for the making of Sound City: Real to Reel.

Sobota návštěvníky láká na černohumornou satiru z thatcherovské Anglie Velká očekávání (High Hopes, 1988) v režii Mikea Leigha, jež pojednává o třech londýnských párech různých společenských tříd, které si v osmdesátých letech klestí cestu životem v zemi zmítané sociálním nepokojem. Poté se kinosál Artu opět ponoří do světa hudby, a to v  dokumentu Sound City (2013), v němž David Grohl, bývalý bubeník Nirvany a nynější frontman Foo Figters, z pozice režiséra zachycuje začátky, zlaté časy a pád slavného kalifornského studia Sound City, které zabil nástup digitálního věku. Poslední festivalovou projekcí bude polský snímek Jack Strong (2014), strhující špionážní thriller z období studené války předkládající pravdivý příběh údajně největšího škůdce komunismu, plukovníka Kuklińského s krycím jménem Jack Strong.

Kromě výše zmíněných spojujících témat je pojítkem jednotlivých filmů i jejich unikátní uvedení v rámci České republiky. Jeden z organizátorů Visions of Light, Petr Šoupal, se vyjádřil následovně:

„Naším cílem je stejně jako v minulých letech projekce filmů, jejichž obsahová i formální podoba předstihla dobu svého vzniku, má stálou platnost a jejich tvůrci se přes leckdy původní odmítání stali klasiky a ikonami. Stále se také snažíme, aby se jednalo o filmy, jež nebyly v České republice z nejrůznějších důvodů v minulosti promítány anebo se tak stalo okrajově, případně před velice dlouhou dobou. Umělci jako Kirk Douglas, Samuel Fuller, James Brown, Laurence Olivier, nešli ve svých kariérách jednoduchou a běžnou cestou průměru, stejně jako jí nešli boxer Muhammad Ali nebo plukovník Ryszard Kukliński. A tomu odpovídají i filmy, v nichž se objevují, případně je natočili anebo popisují jejich život. Tyto filmy jsou inteligentní, ojedinělé a fascinující.“

Součástí festivalu bude tradičně i tematická výstava filmových plakátů z fondů galerie Terryho ponožky. Bližší informace o programu přehlídky včetně popisů obsahu jednotlivých uváděných filmů najdete na www.visionsoflight.cz.

Print Friendly, PDF & Email

Autor

Počet článků : 283

Zanechte komentář

© 2011 Powered By Wordpress, Goodnews Theme By Momizat Team

http://25fps.cz/2020/corded-handheld-vacuum-cleaner-eraclean-stick-handheld-vacuum/
/25fps.cz
Zpět nahoru