Zde se nacházíte: 25fps » Aktuality » Muž, kterému nedovolili zabránit útokům z 11. září

Muž, kterému nedovolili zabránit útokům z 11. září

Muž, kterému nedovolili zabránit útokům z 11. září

Nejen příznivci konspiračních teorií by si v pondělí 31. 10. od 20.45 v kině Světozor neměli nechat ujít projekci vynikajícího rakouského dokumentu A Good American. Jeho hlavní postavou je William Binney, uznávaný programátor a bývalý analytik americké Národní bezpečnostní agentury, jehož program ThinThread mohl s největší pravděpodobností zabránit teroristickým útokům z 11. září 2001. Pozoruhodný snímek podpořený IDF zařazením do trhu East Silver, byl s úspěchem uvedený už na 27 zahraničních festivalech a ve Světozoru si odbyde svou českou premiéru.

„Poté, co Snowden zveřejnil informace o sledovacích aktivitách Národní bezpečnostní agentury, jsem chtěl zjistit, kdy a jak začaly tajné služby špehovat namísto našich nepřátel nás samotné. Říkal jsem si, že nejlepším způsobem, jak ve filmu získat odpověď na tuto otázku, bude příběh jen jednoho člověka. Kontaktoval jsem tedy Billa Binneyho, kterého jsem zpovídal už při práci na mém předešlém dokumentu. Když přijel koncem října 2013 do Vídně a začal mi vyprávět o programu ThinThread, o němž jsem tehdy slyšel poprvé v životě, byl jsem úplně ohromený. Přišlo mi neuvěřitelné, že o tom ještě nikdo nenatočil film,“ svěřil se rakouský dokumentarista Friedrich Moser serveru austrianfilms.com.

Ve zmíněném rozhovoru se tento filmový tvůrce, který má na kontě přes dvě desítky dokumentárních snímků a na Univerzitě v Salzburku vystudoval historii a německá studia, také vyznal ze své obliby špionážních filmů a příběhů špionů z 60. a 70. let. A i když nelze Williama Binneyho považovat přímo za amerického špiona, jeho aktivity během studené války nebyly práci tehdejších špionů až tak vzdálené. Už v té době totiž začal pracovat na systému, který by dokázal interpretovat vzorce mezi daty (včetně těch zašifrovaných) nejen na základě sledovaného obsahu. Mnohem více ho zajímalo, kdo mluvil s kým, jak často a kdy přesně. Během let se z Binneyho stal geniální programátor a analytik, který přišel s vlastní teorií pěti „indikátorů“ vojenské agrese a předpověděl mimo jiné sovětskou invazi do Československa i Afghánistánu.

Během následujících let postupně vyvinul revoluční sledovací program nazvaný ThinThread, který umožnil velmi efektivně analyzovat data, aniž by narušoval soukromí občanů. Z jen těžko pochopitelných důvodů se ale tento program u některých vedoucích pracovníků americké Národní bezpečnostní agentury nesetkal s kladným přijetím a místo něj se začal pouhé 3 týdny před 11. zářím používat jiný a dražší program s mnohem menší účinností, který byl navíc provázen masivním zásahem do soukromí sledovaných obyvatel.

„Můj film je jakousi duševní cestou, která vás povede od bodu, kde nemáte ani ponětí o práci tajných služeb až do bodu, kdy pochopíte, jak celý tento systém funguje. Během světové premiéry filmu na festivalu CPH:DOX v Kodani jste v celém sále zaplněném 650 lidmi mohli slyšet spadnout špendlík na zem. To samé jsem zažil o týden později v New Yorku, kde byli lidé doslova přilepeni na plátno. Film funguje přesně tak, jak jsem zamýšlel. Jako občan jsem přesvědčen, že potřebujeme politickou změnu, která usměrní fungování tajných služeb a zamezí hrozbě totální kontroly. Pokud se nám to nepodaří, stane se brzy realitou totalitní noční můra známá z Orwellova románu 1984. Lidé by si to měli uvědomit. Nejde zde totiž o technologie, ale o principy. V době analogové komunikace platil zákon, který říkal, že kdokoli otevře cizí dopisní obálku, bude potrestán. Něco podobného potřebujeme i v dnešní době,“ říká Friedrich Moser.

Na podobné téma promluvil i hlavní protagonista jeho formálně skvěle zvládnutého a napínavě poskládaného filmu William Binney v listopadu loňského roku na půdě rakouského parlamentu. Člověk s téměř čtyřmi dekádami zkušeností v bezpečnostních službách zdůraznil nutnost zvýšit obecné povědomí o základních společenských principech. „Technologie se mění, ale pokud chceme zůstat demokratickými zeměmi, tyto principy se měnit nesmí.“

Premiérovou „english friendly“ projekci navýsost zajímavého dokumentu Friedricha Mosera, o němž pochvalně psali zahraniční média včetně Guardianu a Oliver Stone o něm prohlásil, že jde o „fascinující předehru k příběhu Edwarda Snowdena“, byste rozhodně neměli vynechat.

Print Friendly, PDF & Email

Autor

Počet článků : 98

Zanechte komentář

© 2011 Powered By Wordpress, Goodnews Theme By Momizat Team

http://25fps.cz/2020/corded-handheld-vacuum-cleaner-eraclean-stick-handheld-vacuum/
/25fps.cz
Zpět nahoru