Zde se nacházíte: 25fps » Aktuality » Potřetí s třemi laureáty

Potřetí s třemi laureáty

Potřetí s třemi laureáty

POZVÁNKA na přehlídku Be2Can (od 6. do 12. října 2015 ve 30 kinech v ČR a na Slovensku) – VÍT POLÁČEK –

Začátek října se tradičně stává časem pro rekapitulaci uplynulé festivalové sezóny. I letos distribuční firma Film Europe divákům ve vybraných českých a slovenských kinech nabídne kolekci svých akvizic ze tří velkých festivalů kategorie „A“, tedy z Benátek, Berlína a Cannes.  Třetí ročník samozřejmě vybízí ke srovnání s těmi předcházejícími. Asi nejpodstatnější novinkou je, že tentokrát mají diváci možnost vidět skutečně všechny tři filmy, které si z velké festivalové trojky odnesly hlavní cenu. Jestliže ředitel ostravského festivalu Kamera Oko Jakub Felcman loni v Cinepuru glosoval nákupní strategii společnosti Film Europe přirovnáním k nákupu broků na pouťové střelnici, čím se střelci zvedá šance trefy do černého, tak je třeba říct, že v roce 2016 měl tým Be2Can jistou ruku. A to přesto, že vítěz Berlinale dokumentární film o uprchlické krizi z pohledu ostrova Lampedusy od Gianfranca Rosiho bude promítnut v jediné, pražské projekci.

Výběr obsahuje patnáct filmů, což je o tři méně než loni.  Opět ale mezi vybranými dominují ty, které byly uvedeny v hlavní soutěži na francouzské riviéře. To se týká sedmi titulů, mezi kterými jsou zastoupeny například sociální drama Kena Loache Já, Daniel Blake, novinka bratří Dardennů Neznámá dívka, dva rumunské filmy Sieranevada a Zkouška dospělosti či v Cannes a posléze v Karlových Varech zbožňovaná německé komedie Toni Erdmann. Mimo hlavní soutěž se do výběru Be2Can vešel v sekci Un Certain Regard snímek Japonce Hirokazu Koreedy Po bouři.

V Benátkách byly promítány dva filmy z výběru. Venezuelské queer drama Zdaleka nakonec překvapivě v roce 2015 získalo Zlatého lva, kterého kritici předpovídali střídavě Kitaiovu dokumentárnímu dramatu o zavraždění izraelského premiéra Jicchaka Rabina v roce 1995 a Francofonii ruského klasika Alexandra Sokurova. Druhý film s titulem Krásné dny v Aranjuez byl promítán v Benátkách v hlavní soutěži letos a spojil klasika německé (a světové) kinematografie Wima Wenderse s legendárním a provokativním rakouským dramatikem Peterem Handkem, který se podílel i na scénáři. Také tento film ale bude uveden jen v jedné speciální projekci v Praze.

hedi

Nepočítáme-li již zmíněný dokument z Lampedusy Fuocoammare: Požár na moři, který si odnesl z hlavního města Německa Zlatého medvěda, zbývají ještě čtyři filmy z Berlinale. Francouz André Téchiné tu v hlavní soutěži uvedl svůj poslední film V sedmnácti. V něm popisuje zrod vztahu dvou kluků, kteří se nacházejí v titulním věku. Pozornost bude přitahovat ale především druhý film Hedi. Debut do té doby neznámého tuniského autora Mohameda Ben Attiy spoluprodukovali bratři Dardennové a v Berlíně byl oceněn jako nejlepší debut napříč sekcemi. Film vypráví o emancipaci mladého muže od rodiny a o jeho hledání sebe sama v mantinelech společenských tradic současného, měnícího se Tunisu. Mohamed Ben Attia ne festival dorazí jako host a v pátek 7. října v Galerii Lucerna od 21 hodin přednese svou masterclass. Další filmy, které společnost Film Europe přivezla z Berlína, jsou Smrt v Sarajevu Dušana Tanoviče, jenž se proslavil svým válečným dramatem Země nikoho, a německý film 24 týdnů.

Z dalšího doprovodného programu stojí za to zmínit přednášku Antonína Tesaře o současné asijské kinematografii nebo debatu s redaktory týdeníku Respekt o imigrační krizi a měnící se Evropě, která je navazuje na projekci Fuocoammare: Požár na moři.

Zatímco loni měli možnost vybrané filmy vidět i diváci v menších městech, letos se program omezuje na Brno, Zlín, Ostravu, Olomouc a Prahu. Tedy když nepočítáme dalších 23 měst na Slovensku. Novinky a podrobný program naleznou diváci na webu: be2can.eu.

Print Friendly, PDF & Email

Autor

Počet článků : 61

Zanechte komentář

© 2011 Powered By Wordpress, Goodnews Theme By Momizat Team

http://25fps.cz/2020/corded-handheld-vacuum-cleaner-eraclean-stick-handheld-vacuum/
/25fps.cz
Zpět nahoru