Zde se nacházíte: 25fps » TV » Gameplay videa World of Tanks jako fanouškovská tvorba (1) – rozhovor

Gameplay videa World of Tanks jako fanouškovská tvorba (1) – rozhovor

Gameplay videa World of Tanks jako fanouškovská tvorba (1) – rozhovor
TV – TÉMA: FANOUŠKOVSKÉ HÁJEMSTVÍ – ROZHOVOR s Circonflexem – LENKA POLÁČEK HUČÍNOVÁ –

Herní streamování je proces online sdílení videí zachycujících dění v počítačových, případně konzolových hrách v reálném čase a bez dalších editací. Protože takováto videa užívají původní populární obsahy – hry k dalšímu potěšení, mohou být považována za fanouškovskou tvorbu. Herní stream je přitom v současnosti vzrůstající internetový fenomén, který je zajímavý nejen masivními diváckými základnami, ale i svými produkčními a obsahovými charakteristikami.

Circonflexes je aktivním producentem videí na portálu Twitch.tv. Streamuje od roku 2012 a zaměřuje se především na hru World of Tanks a v souvislosti s touto hrou je jedním z nejznámějších fanouškovských producentů.

Považuješ se za fanouška World of Tanks (dále jen WoT)?
Wow… fanouška… Myslím že ano…? Ale jsem velmi kritický fanoušek. Nejsem bezvýhradný příznivce, užívám si hraní, ale taky si uvědomuju, co je špatně, všechny ty drobné hlouposti ve hře.

Jak jsi se vlastně k WoT dostal?
Začal jsem WoT hrát po prvním roce na univerzitě, kdy jsem se nudil a hledal jsem nějakou „free to play“ hru [přístup do hry je zdarma, další vylepšení zpoplatněná]. Tehdy jsem měl notebook Mac, takže možnosti byly velmi omezené a musel jsem používat emulátor Windows prostředí, takže jsem hrál na nejnižší rozlišení. I přesto jsem se prakticky okamžitě stal šíleně závislým, když jsem si koupil Type 59 [tank]. Měl jsem pocit, že je to strašně super a koupil jsem si postupně skoro všechny tanky ve hře. Moje studentská půjčka byla tatam. Takže potom, co mi tak trochu hráblo, jsem ukončil studium, začal jsem pracovat a streamovat.

Počkej, začal jsi streamovat ještě na tom notebooku?
Ne. Počítač mi ve skutečnosti koupili rodiče. Asi v půlce druhého roku na univerzitě jsem si uvědomil, že to není to, co bych chtěl dělat a prostě jsem přišel za rodiči a řekl: „Nejsem šťastný a chtěl bych zkusit dělat herní videa, tak na rok nebo rok a půl, než budu pokračovat ve studiu.“ A oni prohlásili, že když už to chci dělat, tak pořádně, a dali mi peníze na počítač a další potřebné věci.

To je pěkný!
Jo, a taky tak trochu nečekaný.

Tak když už jsme u toho, jak jsi vlastně přišel s tou myšlenkou streamovat WoT?
Chtěl jsem dělat živý stream. Chtěl jsem mít kanál na Twitch [portál pro stremování herních videí]. To je to, co jsem chtěl zkusit a tou dobou jsem zrovna dost hrál WoT. Když jsem se potom podíval na Twitch WoT, nebyl tam doslova nikdo, kdo by streamoval v angličtině, přestože ta hra měla velkou hráčskou základn. A tak jsem si řekl, že bych ji mohl zkusit pokrýt. To je důvod, proč jsem si vybral WoT, opravdu hodně jsem to hrál a viděl jsem to jako hru, která by mohla růst a stát se opravdu skvělou streamovací hrou. Můžu říct, že to byl z části poučený odhad a z části sázka do loterie.

Takže když ses koukal, jak jsou ty jednotlivé hry zastoupené na Twitch, a že WoT je málo pokryté, viděl jsi ten potenciál do budoucna, jak by se tvůj stream mohl rozrůst?
Myslím, že jo, na druhou stranu se v poslední době už moc nerozrůstám. Spíš bych řekl, že teď stagnuju a ve WoT jsem už vrcholu dosáhl. Je tady potenciál pro zisk více diváků? Určitě, ale musel bych několik věcí změnit. Nicméně, a tohle je na tom to nejlepší, v současnosti vydělávám o hodně víc než před rokem. Ze všech lidí, kteří mě sledují, se jich opravdu hodně rozhodlo mě podporovat – ať už přes subscribing [pravidelné příspěvky prostřednictví portálu Twitch], nebo jinak [přímé jednorázové finanční dary přes, nákup fan produktů atd.]. Nemůžu zmiňovat konkrétní čísla, ale mám hodně, hodně vysokou návratnost subscriberů – můj počet subscriberů je v porovnání k celkovému počtu diváků až směšně vysoký.

Takže v tomhle bodě je to tvoje plnohodnotné zaměstnání?
Jo. Bydlím ve svém – tedy, ve svém se spolubydlícími, ale platím si účty, nájem atd. Samozřejmě, streamování nejdřív dlouhou, opravdu dlouhou dobu moc nevynáší, takže jsem pracoval v kině tři až pět dní v týdnu a obvykle jsem dělal noční, abych měl víc peněz. A mezi spaním a prací jsem skoro pořád streamoval, prakticky každou volnou chvíli. To trvalo asi rok nebo dva a potom se ze mě stal Twitch partner, takže jsem mohl získat subscribery. A když jsem měl subscribery asi tak rok, rozhodl jsem se streamovat na plný úvazek.

Jak bys srovnal streamování s normální prací, co se týká peněz?
No, když to srovnám s tou prací v kině, na kterou nepotřebuješ žádný titul a vyděláváš vlastně minimální mzdu, tak si teď vydělám o hodně víc. Ačkoliv myslím si, že kdybych získal práci v mém původním zaměření, což je reklama, vydělával bych asi o něco málo víc než teď. Moji kamarádi z univerzity, kteří už odpromovali, pracují prakticky všichni v hodně dobrých reklamních společnostech, takže během pár let asi budou vydělávat víc než já – nicméně zatím, vzhledem k nástupnímu platu, asi ne. Rozhodně vydělávám víc než minimální mzdu, ale můj příjem mívá dost velké výkyvy. Je to často dost záhadné.

Vypadá to, jako že máš ideální práci. Řekl bys, že být Twitch streamer, případně hrát tanky je něco, co byl tvůj dětský sen?
Jo, myslím že jo. Měl jsem velký zájem o počítačové hry už od malička, asi tak od doby, kdy jsem měl prvního Gameboye. Tady v Nizozemí běžel televizní pořad nazvaný Game Kings [Herní králové], ve kterém bylo asi pět chlápků, kteří recenzovali různé hry, běžel asi jednou týdně. Na ty jsem se hodně koukal. Nemyslím si ale, že streamování je vysněná práce, tak, jak si ji lidé obvykle představují.

Nechal jsi školy, abys mohl streamovat, takže jsou ještě nějaké další osobní nebo profesní oběti, které jsi musel udělat?
*smích* TO SI PIŠ, STRAŠNĚ MOC. Vlastně jsem přišel o 95 % svých přátel. Nechodím ven večer, abych potkal nové lidi, protože streamuju, a když nestreamuju, což je přes den, normální lidi pracují. Takže jo, hodně obětí. Vlastně mi to kompletně zrušilo sociální život. To je asi jediný nedostatek, který na streamování vidím. To a zdraví, protože ve skutečnosti už nemám žádné zdraví.

Mohl bys trochu rozvést to zdraví? Kdyby ti to nevadilo…
No, nikdy jsem nebyl přímo sportovec, ale většinou jsem dělal aspoň něco. Jak už jsem řekl, když jsem začal streamovat, tak jsem buď pracoval, spal nebo streamoval. Takže teď prakticky už čtyři roky nedělám vůbec nic. Na tom být tlustý, nebo prostě tloustnout je nejhorší to, že kdybych byl ve formě, abych dokázal uběhnout třeba 5 km – tedy aniž bych u toho natáhl bačkory, tak bych to šel udělat hned. Právě teď. Jenže dostat se do takové formy je extrémně těžké a s každým dalším dnem, kdy se do ní nedostáváš, je to čím dál tím těžší.

Já teď navíc už čtyři roky funguju v režimu noční směny. Vstávám ve dvě odpoledne, najím se, nakoupím, potom do půlnoci streamuju, pak dělám další věci a kolem šesté ráno jdu spát. Bohužel tenhle systém je skutečně špatný pro mé tělo a celý metabolismus.

Přemýšlel jsi, že si prohodíš denní režim a budeš chodit spát po streamování?
Jo, ale to by nefungovalo. Většinou když skončím, jsem nabitý a plný adrenalinu. To je myslím ta nejlepší věc na streamování – to vzrušení z toho, že se lidé dívají. Není to ta hra, kterou hraješ, ani svůj streamovací život, který je zároveň tvoje práce, je to ta pozornost diváků. Je to strašně úžasný mít tisíc lidí, kteří tě sledují na streamu. Nebo když poprvé dosáhneš stovky, to je nejlepší adrenalinový rauš, který jsi kdy měl. Jasně, jako všechno co produkuje adrenalin, to za chvíli opadne a je to trochu nuda. Jenže pak dosáhneš dvou stovek a je to jako BOŽE, DVĚ STOVKY?? A tak znovu a znovu. Většina streamerů to má podobně. Je to naprosto speciální a unikátní pocit, když tě sleduje tisícovka lidí. A je to vážně super, není nic v normální denní práci, s čím by se to dalo srovnat. Možná lidi co hrají v kapele, mají stejný pocit.

Otravný ale je, že to vypadá jako snadná práce, ale ve skutečnosti NENÍ. Musíš věnovat pozornost spoustě věcem – asi dvaceti věcem najednou. Musíš hrát dobrou hru, musíš být zábavný. Být zábavný 7 hodin v kuse.

Takže celkově tu máme nestálý příjem, nutnost být zábavný 7 hodin denně, zničení tvého společenského života…
To fakt nebyl vtip. Kruci, tuhle část jsem vážně podcenil!

…a za to můžeš hrát hry a užít si zábavu. Zpětně vzato, udělal bys to znovu?
Udělal bych to rozhodnutí streamovat? Ano. Naplánoval bych si to jinak? SAKRA ŽE JO! Je to prostě jako pokus a omyl. Vstupoval jsem do světa, který nebyl moc prozkoumaný, a snažil jsem se z něj zkrátka získat, co se dalo. Když jsem začínal streamovat, Twitch byl sotva rok starý a jenom o trošku starší byl World of Tanks.

Print Friendly, PDF & Email

Autor

Počet článků : 32

Zanechte komentář

© 2011 Powered By Wordpress, Goodnews Theme By Momizat Team

http://25fps.cz/2020/corded-handheld-vacuum-cleaner-eraclean-stick-handheld-vacuum/
/25fps.cz
Zpět nahoru