Zde se nacházíte: 25fps » Aktuality » Přísně střežený objekt, rap na nádraží i vzpomínky – My Street Films zná vítězné filmy

Přísně střežený objekt, rap na nádraží i vzpomínky – My Street Films zná vítězné filmy

Přísně střežený objekt, rap na nádraží i vzpomínky – My Street Films zná vítězné filmy

Každá ulice má svůj příběh, ne každá má svůj film. Po letošním ročníku My Street Films se počet takových míst opět o něco snížil. Amatérští i profesionální filmaři z celé České republiky doplnili v průběhu uplynulých měsíců filmovou mapu o celou řadu zajímavých a originálních příběhů. Nyní odborná porota ve složení Hana Kulhánková, ředitelka festivalu dokumentárních filmů o lidských právech Jeden svět, Ondřej Hudeček, režisér oceňovaného filmu Furiant, a Diana Tabakov, vedoucí projektu My Street Films, vybrala vítěze.

První místo si odnesl snímek „Co dělat, když vlaky projíždí“ Karla Friise Forchhammera. Film byl mimo jiné nominován na Cenu Pavla Kouteckého a jako vítězný snímek letošního ročníku My Street Films bude v září 2017 promítán také na londýnském festivalu Open City Documentary Festival. Druhé místo získal krátký film Lenky Kerdové „Messestraße Elf“. Třetí místo obsadil krátký snímek „Lítalo se tam vzducholodí“ od Viktorie Lörinczové. Poslední dva jmenované snímky budou promítány na MFDF Ji.hlava 2016. Všechny nominované a vítězné filmy budou k vidění na závěrečném večeru My Street Films 8. listopadu od 20:00 v brněnském Kabinetu MÚZ.

My Street Films se během tří let své existence v České republice etabloval jako zásadní vzdělávací projekt inspirující zájemce z řad nejširší veřejnosti k tomu, aby natočili krátký film a podíleli se tak na vytváření unikátní paměti českých měst. Nyní zve na další ze svých workshopů – tentokrát se bude konat na Klinice. Od 12. listopadu bude probíhat čtyřdílný filmový workshop pod vedením dokumentaristů Vladimíra Turnera, Apoleny Rychlíkové a Terezy Reichové.

Více informací na www.mystreetfilms.cz.

Vítězné snímky My Street Films 2016:

1. místo
Co dělat, když vlaky projíždí, režie: Karl Friis Forchhammer
Film ke zhlédnutí zde.

Pětice kluků školou povinných tráví svůj volný čas před stěnou pomalovanou graffiti. V surovém prostředí blízko železničních kolejí sledujeme rap v procesu vzniku. Svobodný projev školáků a bezprostřední texty doprovázené hudebním podkresem z mobilu naznačují mnohé o tom, jak vnímají svět.
Snímek podle poroty jednoduchým observačním přístupem nechává vyniknout hlavní hrdiny jakožto samostatné osobnosti, které však spojuje silné přátelství. Film je natočen bez sentimentu, s odstupem — a přesto empaticky. Jde o koherentní obraz několika charakterů, místa i doby.

2. místo
Messestraße Elf, režie: Lenka Kerdová
Film ke zhlédnutí zde.

Asociativní film o prolínání osobního s obecným, o vztahu paměti místa a vzpomínek jednotlivce, o procesech smíření a vyrovnávání se.
Porota oceňuje film za autorský přístup k historicky důležitému tématu. Dokument je portrétem místa, který spojil dvě ženy z různých dob. Dávné vzpomínky jako by stále přežívaly někde v koutě bytu malého Berlína v Praze.

3. místo
Lítalo se tam vzducholodí, režie: Viktorie Lörinczová
Film ke zhlédnutí zde.

 Ve Smržově u Hradce Králové žije poklidně okolo 300 obyvatel. Vesnice se nachází na okraji největšího lesa v blízkém okolí. Je protkán lesními cestami, plný divoké zvěře a rybníků. Uprostřed lesa se cesty proměňují v asfaltové silnice, které člověka dovedou k několika zabezpečeným vratům. Když přijdete blíž, zjistíte, že stojíte před obrovským, ostře hlídaným, plně funkčním objektem, který vás ve své blízkosti sleduje namířenými kamerami. Co je za tou zdí? Ani starosta nebyl obeznámen s tím, co by se mohlo v daném prostoru nacházet. Obyvatelé vesnice tam žijí s tímto zřízením za zády, s nezájmem o jeho provoz a účel dodnes. Neví, co mají za humny a co jim může ovlivnit v budoucnu život. Autorka vyprovokovala debatu, která vedla k novým informacím, pověrám a fantaziím, které se za roky fungování objektu nastřádaly.
Porota snímku přidělila třetí místo pro jeho formální nápaditost, která podporuje lokálně důležité téma a vytváří napětí mezi subjektivním a objektivním, mezi mýtem a realitou.

 My Street Films zve na workshop – Natoč film na Klinice!
Filmový workshop pod vedením dokumentaristů Vladimíra Turnera, Apoleny Rychlíkové a Terezy Reichové. Workshop je rozdělen na 4 části:

sobota 12. listopadu, 13-19 hodin: úvod do dokumentárního filmu, námět a scénář
čtvrtek 17. listopadu, 13-19 hodin: natáčení
sobota 26. listopadu, 13-19 hodin: práce s natočeným materiálem, střih
sobota 10. prosince, 19-22 hodin: projekce, uvedení filmu z programu 20. MFDF Ji.hlava

Přihlásit se může kdokoli se zájmem o film a změnu ve svém okolí na info@mystreetfilms.cz – do 7. listopadu.

Print Friendly, PDF & Email

Autor

Počet článků : 940

Zanechte komentář

© 2011 Powered By Wordpress, Goodnews Theme By Momizat Team

http://25fps.cz/2020/corded-handheld-vacuum-cleaner-eraclean-stick-handheld-vacuum/
/25fps.cz
Zpět nahoru