Zde se nacházíte: 25fps » Aktuality » NFA vyzývá veřejnost k záchraně rodinných filmů

NFA vyzývá veřejnost k záchraně rodinných filmů

NFA vyzývá veřejnost k záchraně rodinných filmů

Národní filmový archiv v rámci iniciativy Home Movie Day 2016 opět vyzývá veřejnost k péči a záchraně rodinných filmů. I ty jsou významným zdrojem poznání minulosti – nejen soukromé, ale i té sdílené. Pro zájemce o tento specifický druh obrazového materiálu bude hlavní program 15. října od 14 hod. v archivním kině Ponrepo. Již nyní je ale možné filmové materiály do archivu přinášet. 

Národní filmový archiv v Praze (NFA), státní příspěvková organizace, patří k deseti nejstarším a největším filmovým archivům na světě. V současné době pečuje o více než 150 milionů metrů filmu, přes 500 tisíc fotografií, více než 30 tisíc plakátů, 134 tisíc propagačních materiálů, rozsáhlý archiv českého filmu a filmovou knihovnu.

Stranou pozornosti NFA nezůstávají ani rodinné filmové kolekce, o jejichž shromažďování a záchranu tato instituce systematicky usiluje od roku 2000.  Rodinné filmy jsou pro každého tím nejcennějším zdrojem vzpomínek. Také však představují cenný artefakt historického a společenského poznání.

Původní filmový materiál o šířce 8mm, 9,5mm nebo 16mm, který byl amatérskými filmaři v minulosti využíván, je značně náchylný k postupné degradaci a zániku. Navíc technické vybavení nezbytné k promítnutí starých filmů je pro jejich vlastníky stále obtížněji dosažitelné. Z těchto důvodů se NFA již potřetí připojil k mezinárodní iniciativě Home Movie Day s nabídkou identifikace obrazového materiálu a jeho záchrany pro budoucnost.

Podobně jako v desítkách kinosálů ve více než dvaceti zemích Evropy, Asie, Jižní a Severní Ameriky, vyvrcholí akce v sobotu 15.10. v kině Ponrepo, které se od 14 hodin otevře všem návštěvníkům, kteří přinesou své rodinné nebo i jiné amatérské filmy různých formátů (8mm, 9,5mm, 16mm). Odborní pracovníci NFA přinesené materiály posoudí a pokud o to budou mít majitelé zájem, některé z nich  ještě týž den promítnou návštěvníkům kina. Zároveň seznámí příchozí se základními pravidly  uchovávání a péče o amatérské filmy.

V případě historicky cenných filmů NFA nabízí archivaci filmového materiálu v klimatizovaných depozitářích, přičemž pro jeho majitele zajistí (na náklady NFA) kvalitní přepis originálního záznamu na moderní nosič (DVD atd.).

Setkání s rodinnými filmy zakončí v 17:30 projekce pásma sestaveného z materiálů již v NFA uložených. Letošní výběr se soustředí na Prahu a její okolí, jak je v průběhu let zachytily kamery amatérských filmařů.

Majitelé starých rodinných filmů, kteří o akci mají zájem, ale nevyhovuje jim termín jejího konání, mohou materiály přinášet do kina Ponrepo již nyní, vždy v pondělí a ve středu mezi 16. a 19. hodinou. Personál zdejší kavárny filmy převezme, vydá potvrzení o dočasném převzetí do úschovy a následně je předá kurátorovi NFA, jenž bude vlastníky kontaktovat.

Print Friendly, PDF & Email

Autor

Počet článků : 959

Zanechte komentář

© 2011 Powered By Wordpress, Goodnews Theme By Momizat Team

http://25fps.cz/2020/corded-handheld-vacuum-cleaner-eraclean-stick-handheld-vacuum/
/25fps.cz
Zpět nahoru