Zde se nacházíte: 25fps » Aktuality » V češtině vychází Lehaneův majstrštyk, který adaptuje Ben Affleck

V češtině vychází Lehaneův majstrštyk, který adaptuje Ben Affleck

V češtině vychází Lehaneův majstrštyk, který adaptuje Ben Affleck

TZ: Pod rouškou noci (Dennis Lehane, 2016, nakladatelství Paseka)

„O pár let později vyvezli Joea Coughlina ve vlečném člunu do Mexického zálivu a zalili mu chodidla do vaničky s betonem. Zatímco dvanáct gangsterů čekalo, až budou dost daleko na širém moři a budou ho moct hodit přes palubu, Joe poslouchal bafání motoru a sledoval, jak za zádí pění bílá voda. A napadlo ho, že prakticky všechno podstatné – dobré či špatné –, co se v jeho životě stalo, se dalo do pohybu onoho rána, kdy mu poprvé přišla do cesty Emma Gouldová.“

Když se novináři ptají Dennise Lehanea, kterou ze svých knih má nejraději, vždycky zmíní slavnou Tajemnou řeku. A od roku 2012 k ní přidává Pod rouškou noci. „V obou se mi nejlépe podařilo přenést na papír to, co bylo v hlavě,“ vysvětluje. Román Pod rouškou noci, který právě Paseka vydává v překladu Davida Petrů, mu také vynesl prestižní Cenu Edgar, která se udílí již od 50. let.

Pod rouškou nociPřestože devětačtyřicetiletý Lehane je uznávaný za svou vlastní tvorbu, celosvětově ho proslavily filmové adaptace, na něž měl podle svých slov obrovské štěstí. Clint Eastwood (Tajemná řeka), Martin Scorsese (Prokletý ostrov) ani Ben Affleck (Sbohem, baby) se křečovitě nedrželi předloh, ale vystihli jejich ducha. Affleck právě režíruje Pod rouškou noci, sám se objeví coby hlavní antihrdina Joe Coughlin, ve vedlejších rolích účinkují Zoe Saldana, Sienna Miller, Brendan Gleeson nebo Scott Eastwood.

Pod rouškou noci k adaptaci vyzývá svými údernými dialogy i jasnou charakterizací – Lehaneovi stačí pár vět na to, aby mezi dvěma postavami rozehrál celoživotní vášeň nebo nepřátelství. „Každé slovo, které tento autor napíše, odráží řemeslné mistrovství a maximální profesionalitu, ať už jde o autentičnost prostředí, prokreslenost postav, schopnost gradovat děj, překvapovat, šokovat,“ vypočítává Lehaneovy kvality šéfredaktor Paseky Jakub Sedláček.

„Jak se jmenujete?“
„Emma Gouldová,“ odpověděla. „A vy?“
„Pan Hledaný.“
„Všema holkama, nebo jen policií?“

A jako dobré filmy, i román Pod rouškou noci obsahuje v dobrém slova smyslu „všechno“: rozporuplného hrdinu, historické reálie, akční scény i milostnou linku, která je stejně jako celý román poctou žánru noir a mafiánským filmům z 20. a 30. let, na kterých Lehane vyrůstal.

Jeho román, v němž se rovným dílem zabíjí i cituje z evangelia, představuje lahůdku nejen pro čtenáře moderní drsné školy, ale i pro všechny ty, kdo nepochybují, že v rukou mistra se i gangsterka stává velkou literaturou.

Dennis Lehane

Pod rouškou noci
Překlad David Petrů
424 stran, 329 korun, vázaná

Joe Coughlin je v jádru dobrý člověk, muž pevných zásad a vytříbeného smyslu pro spravedlnost. A také hlava mafiánského impéria a nelítostný gangster, který se umí drsně vypořádat s konkurencí, Ku-klux-klanem či kýmkoliv jiným, kdo se mu postaví do cesty. Ale nebylo to tak vždycky.

Dvacátá léta 20. století byla ve Spojených státech věkem jazzu, ale také prohibice, ilegálních palíren a náleven, zločineckých organizací a korupce. Dobou, kdy se mladistvý zlodějíček z Bostonu, který je zároveň synem význačného policejního důstojníka, může při troše kuráže vyšplhat až mezi floridskou mafiánskou elitu. Pro začátek se stačí zamilovat do nesprávné ženy…

Dennis Lehane (1965) patří mezi nejuznávanější americké autory, jeho knihy se pravidelně stávají předlohami hvězdných filmových adaptací: Sbohem, baby (1998; film režíroval Ben Affleck), Tajemná řeka (2001; r. Clint Eastwood), Prokletý ostrov (2003; r. Martin Scorsese) a další. Sám se scenáristicky podílel na novodobých televizních klasikách The Wire a Boardwalk Empire. Na rok 2017 je ohlášen film podle románu Pod rouškou noci (2012; r. Ben Affleck), jenž vychází ve více než dvou desítkách jazyků a je součástí volné série o mafiánském bossovi Joeovi Coughlinovi. V současnosti Lehane píše hitchcockovsky laděný psychothriller Since We Fell.

Print Friendly, PDF & Email

Autor

Počet článků : 959

Zanechte komentář

© 2011 Powered By Wordpress, Goodnews Theme By Momizat Team

http://25fps.cz/2020/corded-handheld-vacuum-cleaner-eraclean-stick-handheld-vacuum/
/25fps.cz
Zpět nahoru