Zde se nacházíte: 25fps » Aktuality » Čtvrté Hranice filmu představí gangstery, právnické kličky i norské kriminálky

Čtvrté Hranice filmu představí gangstery, právnické kličky i norské kriminálky

Čtvrté Hranice filmu představí gangstery, právnické kličky i norské kriminálky
POZVÁNKA na třídenní vzdělávací setkání s odborníky na téma anatomie zločinu s mezinárodními přesahy

Již počtvrté se účastníci třídenního semináře Hranice filmu ponoří do tajů kinematografie na hranici mezi realitou a fikcí. Tentokrát se třídenní seminář zaměří na fenomén zločinu a jeho projevy v různých filmových a seriálových žánrech.

„Filmy o zločinu vždy akcentují etické otázky, které se často vztahují na film samotný – co je ještě přijatelné a co už ne? Můžeme spáchat zločin sledováním nebo i natočením filmu? A proč je motiv zločinu ve filmu a dalších médiích tak nosný, přitažlivý a věčný? Jak jej zachycovat a jak konstruovat? A jaký je vlastně vztah zločinu a dramatického umění? Je film o zločinu vždy ohlédnutím do minulosti, nebo se může jednat o prognózy budoucnosti? Takové si chceme klást otázky tentokrát a k diskuzi jsme přizvali i zahraniční hosty,“ vysvětluje některé z rovin třídenního semináře ředitel Centra dokumentárního filmu Šimon Bauer.

Vzdělávací seminář Hranice filmu: Anatomie zločinu, pořádaný Centrem dokumentárního filmu ve spolupráci s MFDF Ji.hlava, se uskuteční 8. a 10. září 2017 na pražské FAMU a posluchačům nabídne na 13 příspěvků a projekcí.

Významným hostem 4. ročníku Hranic filmu je norský scenárista a režisér Erik Skjoldbaerg, který se spolu se světoznámým spisovatelem Joem Nesbøm podílí na vývoji kontroverzního seriálu Okupace. Skjoldbaerg je také znám díky filmu Nokas (2010), kde se pokusil o hranou rekonstrukci doposud největší bankovní loupeže v dějinách Norska. Těmito i dalšími temně laděnými snímky si vysloužil také přezdívku „král severského thrilleru“. Právě na snímku Nokas a několika ukázkách ze zmíněného seriálu norský režisér předvede některé metody scénáristické a režijní praxe a bude zkoumat anatomii zločinu.

Téma zločinu z ženské perspektivy otevře norská dokumentaristka Line Hatland, která uvede svůj dokument Skyggen (2013). Na příběhu první norské detektivky a její kariéry ukáže, s jakými problémy se ženy policistky/detektivky při své práci potýkají a jak může prostředí zločinu obracet pozornost k duševním pochodům. Na norské lekce naváže tentokrát česká dokumentaristka a režisérka Petra Nesvačilová, která v loňském roce dokončila Zákon Helena. Na konkrétních situacích vysvětlí, zda se vůbec dá tzv. gangsterům dostat pod kůži a jakými útrapami a situacemi si prošla během několika let natáčení.

Jednu z dalších připravovaných lekcí povede filmový právník Ivan David, který posluchačům představí různorodé právní perspektivy vztahu mezi filmem a zločinem. Odpoví mimo jiné na otázky, kdy je natáčení filmu zločinem, nebo kdy je naopak možné spáchat zločin sledováním filmu. Ivan David je autorem jedinečné knižní publikace Filmové právo a jako konzultant se podílel na některých kontroverzních filmech z poslední doby.

Praktické informace pro zájemce o účast na 4. ročníku Hranic filmu s podtitulem Anatomie zločinu:

  • Účastnický poplatek: 1200 korun
  • Sleva pro studenty, učitele, členy CDF, AČFK a akreditované návštěvníky 21. MFDF Ji.hlava činí 50 %, tedy 600 korun
  • MANI MFDF Ji.hlava mají vstup zcela zdarma

Pro všechny účastníky Hranic filmu je také připraveno:

  • 30denní přístup na DAFilms.cz
  • Členská karta CDF s roční platností + certifikát Hranice filmu
  • 20% sleva do Dok.obchodu

Kapacita semináře je omezena.  Přihlásit se na seminář je možné od pátku 11. 8. na www.hranicefilmu.cz.

Print Friendly, PDF & Email

Autor

Počet článků : 941

Zanechte komentář

© 2011 Powered By Wordpress, Goodnews Theme By Momizat Team

http://25fps.cz/2020/corded-handheld-vacuum-cleaner-eraclean-stick-handheld-vacuum/
/25fps.cz
Zpět nahoru