Zde se nacházíte: 25fps » Aktuality » iShorts chystají projekce oscarových kraťasů

iShorts chystají projekce oscarových kraťasů

iShorts chystají projekce oscarových kraťasů

Konec února každoročně patří Oscarům. Zlaté sošky americké Akademie filmového umění a věd se letos budou udělovat po 89., přičemž v Česku a na Slovensku budou v programu iShorts již šestý rok exkluzivně uvedeny všechny na Oscara nominované krátké hrané a animované filmy.

V neděli 26. února se v Hollywoodu natáhne červený koberec, do řady vyrovnají zlaté sošky a objektivy všech kamer budou stalkovat figury hereckých hvězd a tváře všech respektovaných umělců z filmové branže. Už týdny se média předhánějí v odhadech, kdo si letos ceny americké Akademie filmového umění a věd odnese domů a netrpěliví filmoví fanoušci se snaží dohnat všechny resty, aby na slavnostní večer, kterým bude provázet americký televizní moderátor Jimmy Kimmel, byli maximálně připraveni.

Přípravou na Oscary jsou i jedny z tradičních Večerů iShorts uvádějící dvě po sobě jdoucí pásma krátkých hraných a krátkých animovaných filmů, které jsou na Oscara nominovány. Pražští návštěvníci Bio Oko uvidí hrané kraťasy ještě před udílením, a to ve středu 22. února, animované se budou promítat o týden později ve středu 1. března. Diváci v ostatních městech v Česku a na Slovensku zhlédnou obě pásma ex post začátkem března.

PÁSMO HRANÝCH FILMŮ

Mezi hranými filmy je letos francouzský kraťas Ennemis Intérieurs, který se skrze situaci muže podezřelého z napojení na teroristy dotýká citlivého tématu pohnutých dějin Francie a jejích bývalých kolonií. Švýcarský snímek La Femme et le TGV je naopak komorním dramatem o osudovém propojení životů jednoho muže a ženy, kteří své vzájemné souznění ventilují romantickou korespondencí předávanou z vlaku. Vztahovkou s přesahem na uprchlické téma je dánský snímek Silent Nights o ilegálním imigrantovi z Ghany, kterého se ujme dobrosrdečná dívka z centra pro bezdomovce. Festivalovými oceněními ověnčený maďarský kraťas Mindenki situovaný v postsocialistické Budapešti 90. let se vztahuje k reálné události spjaté s proslulým školním pěveckým souborem a otevírá téma nesnadné volby: postavit se zkorumpovanému systému anebo do něj tiše zapadnout. Posledním z pětice nominovaných je španělský Timecode o pracovních ostrahy na parkovišti, který loni vyhrál Zlatou palmu v Cannes v kategorii krátkých filmů a posléze byl nominovaný na cenu Evropské filmové akademie.

PÁSMO ANIMOVANÝCH FILMŮ

Animované kraťasy jsou letos čistě severoamerickou záležitostí. V nominačním listu figurují dva kanadské filmy: Blind Vaysha o dívce, která vyniká specifickým pohledem různobarevných očí rozštěpeného vidění (levým okem dívka vidí jen minulost a pravým nazírá do budoucnosti), a Pear Cider and cigarettes o sebedestruktivním mladíkovi, kterému jeho kamarád z dětství pomáhá dostat se z vojenské nemocnice v Číně zpět domů do Vancouveru. Tento snímek vznikl v koprodukci se Spojenými státy, které mají mezi nominovanými hned tři animáky: Borrowed Time pojednává o vysloužilém šerifovi, který je po letech znovu konfrontován s přívalem frustrujících vzpomínek na autonehodu. O nalézání štěstí na nečekaných místech vypráví Pearl, v němž dívka a její otec tráví společný čas na cestách křížem krážem v autě. Seznam nominovaných uzavírá krátký film studia Pixar nazvaný Piper o hladovém, čerstvě vylíhnutém ptáčkovi, který se poprvé odváží ven ze svého hnízda, aby si na mořském břehu obstaral potravu. Jako předfilm k filmu Hledá se Dory jej mohli zhlédnout diváci po celém světě.

Program pásma je dostupný zde.
Web: www.ishorts.eu
Facebook: facebook.com/ishorts
Twitter: twitter.com/iShorts

Print Friendly, PDF & Email

Autor

Počet článků : 959

Zanechte komentář

© 2011 Powered By Wordpress, Goodnews Theme By Momizat Team

http://25fps.cz/2020/corded-handheld-vacuum-cleaner-eraclean-stick-handheld-vacuum/
/25fps.cz
Zpět nahoru