Zde se nacházíte: 25fps » TV » Scream: nový kabát pro hororovou klasiku

Scream: nový kabát pro hororovou klasiku

Scream: nový kabát pro hororovou klasiku
TV – TÉMA: MRÁZ PO ZÁDECH – Scream (2015-?) – ANNA BÍLÁ –

S blížícím se Halloweenem nastává také období navozování hororové atmosféry. Pro příznivce tohoto žánru by mohl být dobrým společníkem pro dlouhé večery seriál z produkce MTV Scream. Jak už název napovídá, volně přepracovává a navazuje na klasický snímek Vřískot a v seriálové podobě pracuje se stejnou narativní strukturou jako tzv. slasher movies.

Slashery, kterým se v české podobě slangově říká také „vyvražďovačky“, mají jednoduchou stavbu. Izolované místo, skupina přátel, jeden vrah a postupné vyvražďování kamarádů, dokud na konci nezůstane jeden přeživší – zpravidla nevinná dívka. Mnoho příznivců hororu zřejmě trápila otázka, zda se dá z tak jednoznačného a přímočarého vývoje děje vůbec vytvořit televizní seriál, který by dokázal udržet diváckou pozornost a budovat napětí. Možná ku podivu mnohých se s tím ale MTV popasovala poměrně originálním způsobem.

Ve Scream je hlavní postavou Emma, mladá studentka v městečku Lakewood. Patří do oblíbené party, má populárního sportovce za přítele a kamarády jako ze žurnálu. Žije pouze s matkou v rodinném domě a vše se zdá být v pořádku, dokud jednoho večera není zavražděná její kamarádka Nina. Právě u ní začíná série dalších vražd osob z Emmina okolí. A protože v Lakewoodu už k takovému případu došlo i v minulosti, kdy údajně řádil maskovaný vrah Brandon James, začnou kolovat také zvěsti o tom, že se mohl vrátit.

Stereotypy na každém kroku

Seriál vědomě pracuje s klasickými hororovými stereotypy postav. Hlavní hrdinka Emma představuje nevinnou oběť, která se ovšem snaží zůstat silná pro ostatní ve svém okolí a chránit je. Další stereotypní postavou je populární sportovec, typický zejména pro pořady americké produkce. Ve Scream se objevují hned dva – Will, který tvoří pár s Emmou, a Jake, jenž každému dává najevo své postavení na společenském žebříčku školy. Stereotypem je také postava „sexy mrchy“, kterou v tomto případě představuje kamarádka Emmy Brooke. Skupinu doplňují ještě nerd Noah a dívka zpochybňující svou sexualitu Audrey.

Všechny tyto postavy představují vyhraněné typy, u kterých je vždy zdůrazněn jeden hlavní aspekt jejich osobnosti. Vzniká tak různorodá směsice lidí, na první pohled naprosto povrchní.

V teenage dramatu, na která se MTV specializuje, tvůrci také pracují s jakýmsi stereotypem zlaté mládeže, jež má k dispozici vše, co si jen zamane. Studenti střední školy v Lakewoodu jsou všichni bez chybičky, vždy v perfektně sladěných outfitech, vždy mající k dispozici drahou elektroniku, auta a domy na pořádání party.

Takto vyjmenované působí tyto stereotypy jako jednosměrná jízdenka do světa klišé a neoriginálního, místy až protivného příběhu. Ale pokud divák přijme od začátku, že toto zkratkovité zobrazení postav nikam nezmizí, všimne si, že tvůrci s ním pracují velmi osobitě.

Prostřednictvím Noaha, nadšence pro hororový žánr, se společně přátelé zamýšlejí nad tím, jak by se mohl vyvinout jejich vlastní příběh. Jaké má vrah úmysly, kdo je další na řadě – protože Noah správně podotkne, z jakých osobností se hlavní parta hororu skládá. Noah také vtipně poznamená hned v první epizodě, že slasher nelze udělat jako seriál. Jako by prostřednictvím něj tvůrci reagovali na stejné připomínky, které by mělo mnoho diváků.

Do toho se přidává minulost Emminy matky, která byla přeživší po předchozích vraždách v Lakewoodu; novinářka Piper, která na základě místních událostí natáčí on-line podcasty; nebo také nově příchozí mladík Kieran, o kterém se ví jenom to, že přišel žít do Lakewoodu ke svému biologickému otci, a to po smrti matky a otčíma.

Na každého padá alespoň část podezření, protože ani zdánlivě jednotvárné stereotypní postavy nejsou až tak přímočaré. Will s Jakem se například nebojí vydírat starostu, Audrey má pro změnu temnou stránku schovanou v nahrávkách na kameře. A seriál se nebojí na každého alespoň jednou ukázat prstem, aby divákovi nasadil brouka do hlavy, i když už možná má vlastní tip na vraha. Seriálové zpracování slasheru tedy nakonec vůbec není nudné, ale naopak spletité a gradující.

Využití soudobých témat

Zajímavě MTV zapojila i nová média a různé přístroje, které se staly neodmyslitelnou součástí každodennosti. Nejen, že jsou využívány mobilní telefony, laptopy, webkamery i klasické kamery, ale samozřejmě i veškeré sociální sítě na ně navázané. Nejsou to ovšem pouze hrdinové, kteří tato média využívají, ale i vrah sám. Dokáže se nabourat do operačních systémů, vydávat se za druhé, posílat zprávy, volat, vysílat živě vraždy. Velká část děje je založena právě na tom, jak vrah dokáže manipulovat s elektronikou a různými formami nových médií.

Právě díky tomu je o to snadnější vidět vraha skutečně v komkoli. Nikdy není jisté, zda pozvání na večerní sledování hvězd skutečně poslal vysněný partner nebo je to nástraha vraha.

Svým způsobem tak tvůrci upozornili i na to, jak snadné je zneužít nové technologie a šířit paniku prostřednictvím sociálních sítí. Dílčí narativní linií je mimo jiné také kyberšikana, jejíž obětí se stane Audrey a posléze i Emma, když někdo bez svolení nahraje a zveřejní jejich intimní videa.

Takové zásahy do soukromí, manipulace a svědectví vražd kamarádů samozřejmě nechávají stopy na psychice postav. Téma mentálního zdraví je klíčové zejména pro druhou sérii, v níž je zároveň zobrazeno, jaké stigma si s sebou ve společnosti tito lidé nosí. Emma, která je svědkem doslovného rozpůlení svého přítele, stráví nějaký čas v léčebně. Po svém návratu zažívá krušné chvíle, kdy sama sebe vidí v očích ostatních lidí ze školy, ale i z řad policistů, jakožto trvale poznamenanou osobu, které nelze tak úplně všechno věřit. A vrah toho opět dokáže zneužít.

Svým způsobem je tak zobrazeno, s jakou nedůvěrou a zlehčováním se přistupuje k lidem s psychickými problémy, a že je to reálný problém, s nímž je nutné ve společnosti pracovat.

Může se zdát, že teenage drama a horor ve společné žánrové kombinaci nemohou příliš dobře fungovat, ale s originálním přístupem se tvůrcům podařilo vytvořit ze Scream něco, co oslovilo publikum natolik, aby bylo obnoveno pro třetí sérii.

Budoucnost Lakewoodu

Po deseti dílech první série a dalších třinácti té druhé nechalo MTV vytvořit ještě jeden halloweenský speciál ve stopáži klasického filmu. V tomto speciálu narativ už uzavřel to, kdo vraždil v předchozích sériích, a naznačil možné směrování příběhu. Nicméně ve vyjádřeních k třetí sérii v průběhu roku 2017 se objevily informace, že bude zcela nahrazen tvůrčí tým i herecké složení a seriál se k lakewoodské partě přeživších nevrátí. Což ovšem naznačuje, že některé otázky nastolené v halloweenském speciálu zřejmě zůstanou nezodpovězené. Zároveň se má seriál přesunout z MTV na platformu Netflix.

Nová série, která má mít celkem 6 dílů, by měla být odvysílána na jaře roku 2018.

 

Scream

Tvůrci: Jill Blotevogel, Dan Dworkin, Jay Beattie
Herci/herečky: Willa Fitzgerald, Bex Taylor-Klaus, John Karna, Amadeus Serafini, Connor Weil, Carlson Young, Jason Wiles, Tracy Middendorf, Kiana Brown a další
USA, MTV (2015 – ?), 2 řady, 22 epizod / 39–42 min. + halloweenský speciál 82 min.

Print Friendly, PDF & Email

Autor

Počet článků : 9

Zanechte komentář

© 2011 Powered By Wordpress, Goodnews Theme By Momizat Team

http://25fps.cz/2020/corded-handheld-vacuum-cleaner-eraclean-stick-handheld-vacuum/
/25fps.cz
Zpět nahoru