Zde se nacházíte: 25fps » TV » Všechny cesty vedou k Supergirl

Všechny cesty vedou k Supergirl

Všechny cesty vedou k Supergirl

TV – TÉMA: Vztah mezi TV a filmovými světy: Supergirl (2015-?) – ANNA BÍLÁ –

Současná filmová a seriálová tvorba se často nechává inspirovat už dříve zpracovanými příběhy. Oblíbeným námětem jsou hrdinové komiksů. Dnes už hovoříme o celých „vesmírech“ Marvelovských nebo DC komiksů, jejichž postavy a dobrodružství jsou bezedným zdrojem pro další a další filmové snímky i seriálové počiny. Filmová studia mají plány až do roku 2020[1], podle kterých budou vydávat různá pokračování oblíbených komiksových příběhů nebo vytvářet nové. Televizní stanice se superhrdinskými narativy nezůstávají pozadu. Americké stanice CW nebo Fox jich divákům nabízejí hned několik – od Flashe, Arrowa přes Batmana v Gothamu po Lucifera.

Mohlo by se zdát, že největší radost z toho budou mít zejména mužští diváci. Ale to je jenom mýtus. Podobně jako ženy rády hrají počítačové hry, také mají rády komiksy. Už z pouhého průzkumu na Facebooku vyšlo najevo, že fanynek komiksů jen přibývá.[2] Navíc se postupně – sice pomalu, ale přece – objevují i ženské superhrdinky.

V roce 2017 například dostane vlastní film Wonder Woman. Zobrazování této hrdinky se v průběhu let měnilo: ve válečném období byla využívána pro propagandu. Měla vybízet ženy k válečnému úsilí z domoviny, když muži odcházeli na frontu. Po válce se stala symbolem pro hnutí za ženské osvobození mezi 60. a 70. léty. Jenže sílu a nezávislost ženské hrdinky někteří vnímali jako hrozbu, kterou bylo třeba držet na uzdě. K této kontrole v 80. a 90. letech bylo využito zobrazení Wonder Woman v příliš sexualizované podobě. (McEniry, Peaslee, Weiner, 2016: 43)

V seriálové podobě je v současné době představena další superhrdinka – tou je Supergirl. Seriál pojmenovaný po hlavní postavě uvedla stanice CBS, po první sérii ho ovšem tvůrci přesunuli na stanici CW, kde už se delší dobu vysílají The Flash nebo Arrow. V lednu 2017 byly všechny zmíněné seriály obnoveny pro další sezóny.

Šance pro super-dívku

Příběhů o muži z oceli bylo natočeno už značné množství. Od druhé poloviny 20. století o něm postupně vznikaly různé filmy i seriály, aktuálně se jeho ztvárnění na stříbrném plátně ujal Henry Cavill a v roce 2017 se objeví ve filmu Justice League společně s dalšími známými superhrdiny. Z televize je známý např. seriál Smallville, kde supermanovský oblek nosil do roku 2011 Tom Welling. Zdá se, že Clark Kent je stále populární, ale nejde jen o to neustále obnovovat něco, co už diváci znají. Možná právě proto už v nově zpracovávaných příbězích nevystupuje sám.

Seriálová tvorba nově poskytla prostor i Supergirl, příbuzné milovaného Clarka. Dozvídáme se, že hlavní hrdinka Kara ve skutečnosti byla vyslána z jejich domovské planety Krypton společně s bratrancem, kterého měla na Zemi chránit. Jenže, jak už to v nevyzpytatelném vesmíru bývá, po cestě se její plavidlo zachytilo ve Phantom Zone, a Kara na Zemi dorazila se zpožděním. Svět už objevil Supermana, jak ho známe my, ten už nebyl chlapcem a rozhodně nepotřeboval chránit. Místo toho Superman třináctileté příbuzné zajistil výchovu v adoptivní rodině a sám pokračoval v zachraňování světa.

Kara mezitím dospěla a v seriálové současnosti pracuje jako trochu nemotorná a snadno přehlédnutelná asistentka mediální magnátky Cat Grantové. Její každodenní rutinu ovšem naruší závada letadla, ve kterém cestuje její sestra Alex. Kara nechce dopustit, aby se pasažérům něco stalo, a tak nasadí veškeré své doposud skrývané schopnosti Kryptoňanky a zachrání letadlo holýma rukama. A ačkoli je sama nadšená z toho, že už se nemusí skrývat a město ví, že ve svých řadách má superhrdinku, nazpět se jí dostává rozporuplných reakcí.

Není ale jediná, kdo skrýval před ostatními svou pravou identitu. Alex nakonec přizná, že pracuje pro tajnou organizaci DEO, která sleduje mimozemský pohyb na Zemi. Když tehdy dopadla na Zem Kařina loď, společně s ní spadlo i vesmírné vězení těch nejhorších mimozemských zločinců, a DEO se stará o to, aby byli znovu zajištěni. Této organizaci velí ředitel Hank Henshaw, kterého obklopuje také pár ne tak docela snadno vysvětlitelných událostí.

Kara se jim jakožto superhrdinka rozhodne pomáhat. Ne všichni mimozemšťani jsou totiž stejně dobří a obětaví jako Supergirl. Ti nebezpeční příchozí musí být zajištěni.
Nabízí se možnost, aby Kara zavolala svého slavného bratrance na pomoc, ale Supergirl se chce vypracovávat sama. Oporou jí je sestra Alex, přátelé James a Winn a dost neobvykle také její šéfová, která má vždy co inspirativního dodat k tématu „žena na vrcholu“. Je důležité, aby se Kara jako ženská superhrdinka ukázala v co nejlepším světle a samostatná. Protože společnost je vrtkavá a každé zaváhání jí bude sečteno víc než všechno dobré, co udělala.

Feministický odkaz

A tím se dostáváme k myšlenkovému jádru, které prostupuje každý díl a upozorňuje na téma žen ve vedoucí pozici nebo hledání vlastní identity. Některým Supergirl připadá v předávání feministických odkazů příliš násilná a neúspěšná[3], ale objevují se i názory, že seriál svůj potenciál dobře a plně využívá[4].

Cat Grantová je ztělesněnou kronikou toho, co všechno musí žena obětovat v honbě za kariérou a přitom si musí zachovat tvrdou masku, aby nebyla obviněná ze „slabosti svého pohlaví“. Ačkoli tato postava je trochu stereotypem kariéristky s ne zcela fungujícím osobním životem, její solidarita a chování vůči Kaře/Supergirl stereotypní naopak není. Člověk by očekával, že vůči mladší snaživé dívce s velkým potenciálem uvidí hrozbu pro vlastní postavení. Ale Cat jí naopak dává rady, jak obstát a při svých proslovech nezapomene zmínit i pár mouder o tom, jak by měly být ženy vnímány.

Když jako první pojmenuje novou hrdinku jako Supergirl, Kara ze své asistentské pozice vznese otázku, jestli to není trochu zpátečnické. Proč by nemohla být Superwoman? Ale opět nastupuje odpověď Cat, která hrdě pronese, že sama je také dívkou. Co je na tom vlastně zlého? Dívky mohou být chytré, mocné, sexy, bohaté… Ten hlavní problém, proč vnímáme „dívku“ jako něco méně než „ženu“, je v nastavení společnosti a nás samých. A opravdu, Kara musí často tzv. zatínat zuby. Přirovnávání k Supermanovi se jí nevyhne. Jako by její činy nemohly mluvit samy za sebe, ale vždy musely být vztaženy k mužskému vzoru.

Vztahy mezi hrdinkami rovněž zobrazují solidaritu žen, ne rivalství, což je na seriálu osvěžující. Cat i Alex podporují Karu, a ta zase podporuje je. Dokonce, i když Kara stojí o zadaného Jamese, jeho přítelkyni Lucy nijak nepodkopává, naopak se snaží držet zpátky a nechat rozhodnout jeho samotného. S Lucy nakonec také bok po boku pracuje na několika tajných operacích, aniž by jim v profesionalitě bránila nevraživost.

Seriál tedy velmi pozitivně prezentuje silné ženské hrdinky a jejich samostatnost a solidaritu, aniž by snižoval význam jejich mužských protějšků, jež tvoří neoddělitelnou součást příběhu i Kařina života. James a Winn se jí snaží pomáhat v rámci svých možností. Hank Henshaw pro změnu představuje zastoupení otcovské figury. Dokonce i Superman dokáže najít slova povzbuzení nebo útěchy, které Kaře posílá po messengeru  a v druhé sezóně i osobně.

Specifickou postavou první série Supergirl je Maxwell Lord, génius v oblasti technologií. Z velké části představuje právě skeptiky, kteří se k nové hrdince nestaví s otevřenou náručí. Zpochybňuje její kroky a vynalézá vlastní způsoby, jak chránit město a potenciálně planetu před cizími útoky. Často se s ní ale dostane do kontaktu a několikrát je od ní také zachráněný. To jeho neoblomný skepticismus dokáže nabourat. A nakonec zjistí, že spolupráce mezi nimi by mohla být ku prospěchu všem.

První série se tedy obecně věnovala potenciálu Kary a soužití lidí s mimozemšťany. V současné době se vysílá druhá řada, jejíž první půlka se významně dotkla také hledání vlastní identity. Týká se především Alex, kterou trochu vyděsí, že k perfektní rodině a perfektní kariéře nemůže přidat i nálepku perfektního a „normálního“ milostného života. Její nové „normálno“ totiž nezahrnuje mužský, ale ženský protějšek.

Seriál v sobě zahrnuje různé aspekty a detaily, jako například ženy ve vedoucích pozicích, postavy různé etnicity i sexuální orientace, různé druhy rodin, téma identity a hledání vlastního smyslu života, přeneseně i téma soužití s cizinci a mezirasové vztahy – to všechno tvoří komplexní příběh. Nenásilně a sympaticky vše prezentuje v podobě, ve které všechno a všichni mohou koexistovat, když se vyhledá cesta kompromisu a tolerance.

Multinarativní a transmediální svět

O tom, že superhrdinové vládnou současné tvorbě, už bylo řečeno několik slov na začátku. Ale nejde jen o využívání tématu hrdinství a komiksových postav. Televizní a filmová tvorba si mezi sebou předávají také herce a v Supergirl se objevuje hned několik známých tváří.

Z herců v seriálu můžeme poznat Petera Facinelliho, který hraje Maxwella Lorda. Ten je známý ze ságy Stmívání, kde ztvárnil postavu doktora Carlisla Cullena. Lucy Lane v podání Jenny Devan Tatum bude známá zase těm, kteří mají rádi taneční filmy Step up nebo Tančím, abych žil.

Henk Henshaw v podání Davida Harewooda bude známý těm, kteří v uplynulém roce sledovali minisérii Night Manager. Tam ztvárnil agenta amerických bezpečnostních složek a od této role udělal jen krůček k agentovi tajné organizace v boji proti mimozemským útokům.

Supergirl poznají ti, kteří sledovali seriál Glee. Melissa Benoist tam hrála postavu Marley Rose. A z Glee si na dvě epizody do Supergirl přišel zahrát i Blake Jenner, aby ztvárnil syna Cat Grantové Adama. Cat samotná zase osloví všechny, kteří měli rádi Ally McBealovou. Ze seriálového prostředí přišla také herečka Chyler Leigh (Alex Danversová), známá z Chirurgů.

Dvojnásobné zastoupení v Supergirl má také seriál Pravá krev. Jamese Olsena totiž hraje Mehcad Brooks, který ve druhé sérii představoval Eggse. A jednu z protivnic Supergirl, známou jako Livewire, si zahrála Brit Morgan – v Pravé krvi jako Debbie Peltová.

Spojnice mezi televizí a filmem jsou tedy dobře viditelné. Přesto nejde opomenout ještě jednu, která se vztahuje k Broadwayi a muzikálům. Nejlepšího kamaráda Kary, Winna Schotta, totiž hraje Jeremy Jordan, který na Broadwayi působí od roku 2009. Silné zastoupení pěveckých hlasů vnuklo tvůrcům nápad, že v jednom z dalších crossoverů se seriálem Flash (kde hlavní postavu hraje Grant Gustin, také hlasově ověřený z Glee) provedou speciální muzikálovou epizodu.

Možnosti televizní tvorby jsou dnes tedy plně otevřené, ať už jde o prolínání témat, vypůjčování herců, míchání žánrů nebo propojování více pořadů najednou. Komiksový svět je v tomto ještě více otevřený, jelikož v původních předlohách se jednotliví hrdinové různě setkávali. Ani Supergirl netvoří výjimku. První série nabídla crossover se seriálem The Flash a hlavní hrdinové si navzájem vypomohli s nesnázemi, v druhé sérii tvůrci naplánovali vícedílný crossover hned s několika seriály naráz – Supergirl, Flash, Arrow a Legends of Tomorrow.

Nemusíte být ani příliš velcí fanoušci komiksů, aby vás Supergirl oslovila. Jde o kvalitní příběh, ve kterém si každý může najít něco podle svého gusta – akční scény, emotivní scény i zábavné scény. A s rozmanitým výběrem postav je jisté, že nebudete mít problém si najít někoho, s kým se dokážete ztotožnit a začít mu fandit.

Supergirl

Tvůrci: Ali Adler, Greg Berlanti, Andrew Kreisberg
Hudba: Blake Neely
Hrají: Malissa Benoist, Chyler Leigh, Mehcad Brooks, Jeremy Jorda, David Harewood, Chris Wood, Calista Flockhart, Floriana Lima, Peter, Facinelli…
USA, CBS (2015), CW (2016-?), 2 řady, 37 epizod/43 min

Zdroje:
McEniry, M. J., Peaslee R. M., Weiner, R. G.: Marvel Comics into Film: Essays on Adaptations Since the 1940s. Jefferson, US-NC: 2016.
Plánované filmy Marvelu. Dostupné na: http://marvel.com/movies/all
Plánované filmy DC. Dostupné na: http://www.cinemablend.com/new/Upcoming-DC-Comics-Movies-Justice-League-And-More-102407.html
Demo-graphics: Comic Fandom on Facebook. Dostupné na: https://graphicpolicy.com/2015/09/01/demo-graphics-comic-fandom-on-facebook-14/
How Supergirl’s Feminism Misses The Point, dostupné na: https://filmschoolrejects.com/how-supergirls-feminism-misses-the-point-9f13020c691b#.rexa71usn
Supergirl’s Creators Lean Into Their Show’s Feminism, dostupné na: https://www.washingtonpost.com/news/act-four/wp/2015/10/26/supergirls-creators-lean-into-their-shows-feminism/?utm_term=.251d0c3ce9f2


[1] Viz např. http://www.cinemablend.com/new/Upcoming-DC-Comics-Movies-Justice-League-And-More-102407.html nebo http://marvel.com/movies/all
[2] Viz https://graphicpolicy.com/2015/09/01/demo-graphics-comic-fandom-on-facebook-14/
[3] „Seriál věnuje příliš mnoho času obhajováním ženskosti – a žen obecně – a opomíjí ukázat to, jak se dává do práce a dělá, co umí.“ (How Supergirl’s Feminism Misses The Point, dostupné na: https://filmschoolrejects.com/how-supergirls-feminism-misses-the-point-9f13020c691b#.rexa71usn )
[4] „Nejde jen o to, že je žena (která odmítne potenciální sexy obleček) v punčochách, co odlišuje Supergirl od jiných superhrdinských příběhů ve filmu a televizi. Je to seriál s několika mocnými ženami, které vážně mluví o nejlepším způsobu, jak využít své možnosti.“ (Supergirl’s Creators Lean Into Their Show’s Feminism, dostupné na: https://www.washingtonpost.com/news/act-four/wp/2015/10/26/supergirls-creators-lean-into-their-shows-feminism/?utm_term=.251d0c3ce9f2 )

Print Friendly, PDF & Email

Autor

Počet článků : 9

Zanechte komentář

© 2011 Powered By Wordpress, Goodnews Theme By Momizat Team

http://25fps.cz/2020/corded-handheld-vacuum-cleaner-eraclean-stick-handheld-vacuum/
/25fps.cz
Zpět nahoru