Zde se nacházíte: 25fps » Aktuality » Vítězem 59. Brněnské 16 je íránský snímek Zvíře

Vítězem 59. Brněnské 16 je íránský snímek Zvíře

Vítězem 59. Brněnské 16 je íránský snímek Zvíře

Slavnostním vyhlášení vítězných filmů v sobotu skončil 59. ročník mezinárodního festivalu krátkých filmů Brněnská 16. Diváci mohli zhlédnout přes 110 snímků a navštívit bohatý doprovodný program. Hlavní cenu získal snímek Zvíře sourozenců Bahrama a Bahmana Arkových.

Mezinárodní porota ve složení Gerald Weber, Andrea Slováková, Katarina Gatialová, Kaveh Daneshmand a Laurence Ripoll vybrala snímek ze 41 soutěžních filmů. „Hlavní cenu jsme udělili za důmyslně vyjádřené politické stanovisko, které nezastiňuje silný příběh. Filmařsky velmi dobře zvládnutý snímek ukazuje, jak se ústřední postava prostřednictvím změny identity snaží uniknout. Spolu s ní dospíváme k poznání, že útěkem z vězení člověk nezískává zpět svou svobodu,“ komentoval volbu poroty předseda Gerald Weber.

Další cenu udělila porota studentská, která se rozhodla ocenit snímek českého režiséra Jana-Karla Pavlíka HOVNO2028. Předseda mezinárodní studentské poroty Matúš Slamka zdůvodňuje výběr snímku takto: „Film HOVNO2028 pracuje s hnevom ako preň signifikantnou emóciou, ktorú umne umocňuje každou zložkou filmového štýlu i formy, až na hranicu únosnosti. Pri odputaní sa od jeho doslovnosti ponúka množstvo možností interpretácie, od nastavenia zrkadla spoločnosti a jej všade prítomného strachu, ktorý schováva za agresiou, až po ukážku čistého hnusu a beznádeje, intenzívne dýchajúceho na diváka od začiatku do konca jeho stopáže.“

Cenu udělovali také diváci, kteří mohli pro všechny soutěžní snímky hlasovat. Nejvíce hlasů získal film Čuník režisérky Carloty Pereda. Porota také udělila čtyři čestná uznání, a to snímkům Hranice alchymie, Pán, Tygr a Hoissuru.

Kvůli pokračující rekonstrukci budovy na Cihlářské jsme se rozhodli letošní ročník uspořádat na několika místech. To se nakonec pro festival ukázalo jako velké pozitivum, protože jsme se díky tomu dostali na nová a krásná místa. Brněnská 16 se tak poprvé konala ve spolupráci s Moravskou galerií v Uměleckoprůmyslovém muzeu, dále také v Tržnici Brno. Podařilo se nám rozšířit doprovodný program i do Atomového Krytu 10-Z a Prahy / Fóra pro architekturu a média, kde se poprvé konal diskuzní panel o experimentálním filmu. Tradiční festivalový warm up tentokrát proběhl ve spolupráci se Slam Poetry CZ a diváci festivalu si tak užili i exhibici slam poetry,“ komentoval 59. ročník Brněnské 16 Milan Šimánek.

Jubilejní 60. ročník se bude konat 9.–12. října. Další informace: web festivalu: www.brno16.cz | facebook festivalu: https://www.facebook.com/16brno/

Print Friendly, PDF & Email

Autor

Počet článků : 941

Zanechte komentář

© 2011 Powered By Wordpress, Goodnews Theme By Momizat Team

http://25fps.cz/2020/corded-handheld-vacuum-cleaner-eraclean-stick-handheld-vacuum/
/25fps.cz
Zpět nahoru