Zde se nacházíte: 25fps » Aktuality » Rekordní účast českých filmařů na East Doc Platform

Rekordní účast českých filmařů na East Doc Platform

Rekordní účast českých filmařů na East Doc Platform
Účast českých filmařů na mezinárodní akci East Doc Platform (3. – 9. března, Praha) se každým rokem zvyšuje a jasně ukazuje vzrůstající kvalitu tuzemských snímků v mezinárodní konkurenci. Letošního sedmého ročníku se zúčastní celkem padesát projektů ze střední a východní Evropy. Téměř v každém třetím titulu vidíme českého zástupce v roli režiséra nebo (ko)producenta.

Czech Docs… Coming Soon je veřejná prezentace pěti českých dokumentárních projektů. Během dvanácti minut tvůrci představí své téma, financování, harmonogram realizace a také ukážou první vizuální ukázky. Cílem prezentace je umožnit českým producentům představit a následně konzultovat své právě připravované či dokončované filmy s potenciálem mezinárodní distribuce nebo zahraničního festivalového uvedení. Akce proběhne v úterý 6. března od 14:00, moderovat ji bude známý filmový publicista Tue Steen Müller. Organizátorem prezentace Czech Docs… Comming Soon je Institut dokumentárního filmu s podporou Asociace producentů v audiovizi (APA). Mezi letošními vybranými projekty, které se zúčastní programů East Doc Platform, najdeme osm členů asociace APA.

Slovenský režisér a producent Peter Kerekes uvede svůj celovečerní dokumentární film Baťa, první globalista (p. Negativ Film Productions) o prvním československém podnikateli, králi obuvnického průmyslu. Jde o jeden z výjimečných dokumentárních projektů, vznikajících v koprodukci České televize s francouzskou stanicí Arte. Dalším očekávaným tuzemským titulem je režijní debut Artemia Benkiho Fuga (p. Artcam Films). Vypráví silný příběh talentovaného argentinského klavíristy, který strávil čtyři roky za zdmi psychiatrického sanatoria. Můj neznámý vojín režisérky Anny Kryvenko (p. Analog Vision, koproducent ČT) je dokumentární film vytvořený z archivních materiálů z okupace Československa armádami Varšavského paktu v roce 1968, který je vyprávěn z perspektivy okupanta – titulního neznámého vojína. Příběhy z Kibery (r. Martin Páv, p. Frame Films, koproducent ČT) se zaměřují na postavy, které drsné podmínky největšího afrického slumu v Nairobi nesrazily na kolena, ale naopak motivovaly k obdivuhodným výkonům a to i během nejistého období prezidentských voleb 2017. Pětici uzavírá Ve jménu Alláha (r. Francesco Montagner, p. nutprodukce). Film portrétuje jednu současnou bosenskou vesnici, kam proniká kázání lákající balkánské a evropské muslimy, aby se připojili k řadám ISIS.

Prezentující se následně účastní individuálních schůzek v rámci East Doc Marketu se zástupci festivalů a sales agentů, kde je se k nim také připojí další české projekty. Jakub Felcman a Tomáš Michálek v současné době pracují na filmu Vědomí souvislosti (p. MasterFilm, koproducent ČT) o legendě českého filmu kameramanovi Kučerovi. Producent úspěšného českého dokumentu Normální autistický film Jan Macola představí Mosul (p. Mimesis Film) režisérky Jany Andert, která strávila osm měsíců na straně irácké armády v první bojové linii bitvy o Mosul. Režisér Michal Varga ve svém snímku Circus Rwanda (p. Xova Film, koproducent ČT) sleduje příběh spolupráce českého Cirku La Putyka s akrobaty ze Rwandy.

Vyvrcholením East Doc Platform je centrální pitch celkem dvaceti jedna projektů ve vývoji – East Doc Forum. V této silné mezinárodní konkurenci se odborné porotě představí:

Amoosed!, režie Hana Nováková, producentka Kateřina Traburová *
Miluj Generály, režie Vít Janeček, producenti Zuzana Piussi, Vít Janeček
Skutok sa nestal, režie Barbora Berezňáková, producenti Dávid Čorba, Hana Šilarová *
Tenký led, režie Rozálie Kohoutová, Tomáš Bojar, producent Tomáš Bojar
Wishing on a Star, režie Peter Kerekes, producenti Erica Barbiani, Ralph Weiser, Petra Oplatková, Peter Kerekes
* účastníci celoročního workshopu Ex Oriente Film

Letošní novinkou v programu EDP je IF/Then Short Pitch, soutěž krátkometrážních projektů organizovaná ve spolupráci s IF/Then – novou distribuční iniciativou, fondem při Filmovém institutu Tribeca a festivalem Jeden Svět. Jedním ze šesti vybraných krátkých filmů je Černobílá režisérské dvojice Zoe Eluned Aiano a Anny Benner (p. Punk Film). Neobvyklý příběh zdravotní sestry z Třeboně se vrací do dob druhé světové války. Jako pomstu za znásilnění se žena rozhodla nakazit nemocné vojáky z jejího oddělení syfilisem, za což ji Gestapo nechalo okamžitě popravit.

Posledním tuzemským zástupcem je interaktivní webový dokument Zapomenutá válka režiséra Zdeňka Chaloupky (p. Pink Productions). Ukazuje realitu každodenního života v takzvané šedé zóně, území přiléhajícímu k frontové linii na východní Ukrajině a divákovi umožňuje nahlédnout na vojenský konflikt z perspektivy místních obyvatel. Jde o filmovou road-movie, kde si divák sám určuje, se kterou postavou a na které místo se vydá zažít dopady války. Projekt se představí v rámci East Doc Interactive.

Významným koproducentem českých dokumentů je Česká televize. „Veřejnoprávní televize je sice největším výrobcem i koproducentem dokumentů na domácím trhu, přesto všechny vznikající projekty samozřejmě automaticky přijímat nemůže a musí si vybírat. Možnost sledovat zblízka aktuální náměty, trendy a postupy v dokumentu v kontextu východoevropského teritoria je i proto mimořádně cenná a inspirativní,“ říká ke spolupráci s EDP Věra Krincvajová, hlavní dramaturgyně dokumentů Filmového centra ČT. Ke Koprodukční ceně ČT dodává: „Výběr vítěze naší ceny se řídí nejen kvalitou, ale musí i tematicky zohledňovat  programové priority, protože právě vybraný dokumentární projekt  bude po svém dokončení nabídnut divákům ČT ve vysílání.“

Zástupci ČT zasednou v porotě v této sestavě: manažerka Centra mezinárodních programových projektů Markéta Štinglová, dramaturgyně Věra Krincvajová a manažer realizace Centra publicistické, dokumentární a vzdělávací tvorby Petr Morávek.

Vyhlášení vítězů proběhne v pátek 9. března v rámci East Doc Forum. Mezinárodní porota ocení nejlepší projekt ve fázi vývoje a výroby Cenou East Doc Platform v hodnotě 7 500 Eur. Udělená finanční podpora pomůže filmařům v dalším vývoji jejich dokumentárního filmu. Generální mediální partner Česká televize vyhlásí vítěze Koprodukční ceny ČT spojenou s finanční podporou v hodnotě 150 000 Kč. Všechny projekty vybrané na East Doc Platform 2018 budou soutěžit o Cenu HBO Europe v hodnotě 2 000 Eur věnovanou na vývoj projektu.

Kompletní seznam všech vybraných projektů najdete zde.

East Doc Platform je organizována Institutem dokumentárního filmu ve spolupráci s Mezinárodním festivalem dokumentárních filmů o lidských právech Jeden svět.

Print Friendly, PDF & Email

Autor

Počet článků : 98

Zanechte komentář

© 2011 Powered By Wordpress, Goodnews Theme By Momizat Team

http://25fps.cz/2020/corded-handheld-vacuum-cleaner-eraclean-stick-handheld-vacuum/
/25fps.cz
Zpět nahoru