Zde se nacházíte: 25fps » TV » HATERS BACK OFF! Aneb Všech pět per Mirandy Sings

HATERS BACK OFF! Aneb Všech pět per Mirandy Sings

HATERS BACK OFF! Aneb Všech pět per Mirandy Sings
TV – Téma: Netradiční hrdinové/hrdinky – Haters Back Off! (2016-2017) – BARBORA KAPLÁNKOVÁ –

Herečka. Tanečnice, Zpěvačka. Kouzelnice. Modelka. Miranda je přehlížený talent uvězněný v nudném maloměstě, v nudném domě s nudnou rodinou, která ji nechápe a nepodporuje, vyjma strýčka Jima, jehož životním posláním je udělat ze své neteře megastar. Miranda je dokonalá. A všichni, kdo jsou jiného názoru, jsou hateři.

Colleen Ballinger je americká komička, herečka a zpěvačka, která letos oslavila desetileté výročí svého působení na YouTube a nedávno odhalila, že čeká svého prvního potomka, což znamená otevření zcela nové kapitoly pro někoho, koho diváci znají možná lépe než samotnou Colleen – Mirandu, její online osobnost z kanálu Miranda Sings. Miranda se vyznačuje excesivním používáním červené rtěnky, výrazným přízvukem a svérázným stylem oblékání.

V roce 2016 začal Netflix vysílat Haters Back Off!, seriál zaměřený na její cestu ke slávě, a z Mirandy se tak stala výrazná televizní antihrdinka. Postava, kterou si diváci oblíbili v krátkých skečích z YouTube, je tu totiž zasazena do plně vybudovaného světa, kde má její chování následky. Objevují se tu totiž postavy, které byly na Mirandině YouTube kanálu dosud limitovány pouze na slovní zmínku. Diváci se setkávají se strýcem, matkou, sestrou a dalšími lidmi, kteří jsou součástí Mirandiny existence a jejichž vlastní bytí je Mirandou ovlivňováno. Na rozdíl od Miranda Sings je Haters Back Off! částečně i o těchto postavách, takže divák dostává příležitost sledovat, jak je Mirandina excentričnost ovlivňuje.

Ženských antihrdinek stále není v tekevizi ani filmu mnoho. Kromě femme fatales jsou mezi ně občas řazeny i ženské postavy, jejichž antihrdinství je přinejmenším spekulativní, buď jsou vysloveně záporné, nebo naopak jenom zdravě asertivní. Zatímco v případě mužského antihrdiny má tedy divák poměrně jasnou představu, co očekávat, u antihrdinek to není tak prosté, zejména objeví-li se někdo jako Miranda.

Miranda je jako člověk i postava snadno odsouditelná. Je sebestředná, na nikoho nebere ohledy, opakovaně využívá svého kamaráda Patricka (který je do ní už léta zamilovaný) a víceméně ničí život své sestře Emily. Její chování na veřejnosti je často na hraně zákona a eticky problematické. Jako příklad lze uvést její pokus o podpálení pobočky fastfoodu, o němž se mylně domnívá, že jí dluží peníze, nebo pokus prodávat vlastní reklamní zboží v nemocnici rodinám těžce nemocných pacientů.

Na základě jejího vzhledu i vystupování lze Mirandu označit za karikaturu. Po fyzické stránce rozhodně nenaplňuje společenské představy o konvenční atraktivitě, což je umocněno již zmiňovaným přehnaným používáním rtěnky a stylem oblékání, který sestává výhradně z košil, tepláků, sukní ke kolenům a ponožek v botaskách. Miranda se dále vyznačuje výraznou mimikou a silným přízvukem, nemá ráda dotyky a málokdy se směje. Její stolovací návyky hraničí s odpudivostí a Miranda automaticky předpokládá, že jelikož je celebrita, obecná pravidla slušného chování se na ni nevztahují. Je tedy téměř nemožné si Mirandu oblíbit na základě nějakého z bezprostředně odhalených aspektů její povahy. Působí jako postava komická, určená k tomu, aby se diváci smáli jí spíše než s ní, případně aby vyvolala pocit trapnosti.

Zároveň je však Miranda naivní, citlivá a silně ovlivněná odchodem svého otce od rodiny. Čím hlouběji do příběhu (a tím pádem i vrstev jejího charakteru) seriál proniká, tím těžší je uvažovat o Mirandě jako pouze o pachateli a příčině katastrof. Přestože Haters Back Off! je primárně komediální seriál, objevují se zde i vážnější scény, kde je divákovi odhalena odlišná stránka věci – Miranda je také obětí.

Postavy, které ji obklopují (a vlastně i ty, co ji neobklopují), mají na Mirandu samotnou pochopitelně vliv. Strýček Jim (Steve Little), s nímž má Miranda až znepokojivě blízký vztah, je podobné povahy jako ona sama. Lze ho použít jako příklad rodičovské figury, která se realizuje skrze potomka. Jim toho v životě mnoho nedokázal, jeho bratr Kelly je mnohem úspěšnější a movitější, což staví Jimovu existenci do nepříjemné perspektivy. Jeho snaha udělat z Mirandy hvězdu pramení z potřeby zažít i svých patnáct minut slávy. Proto je nejen otevřený všem jejím nápadům, bez ohledu na míru jejich absurdity, ale sám vymýšlí několikafázové plány, jak slávy dosáhnout. Funguje jako Mirandin enabler – podporuje její iluzi o jejím talentu a nejspíš je za ni i z velké části zodpovědný.

Mirandinu matku Bethany (Angela Kinsey) lze také označit za enablera, ačkoliv jiného druhu. V jejím případě hlavní roli hraje její neschopnost přijmout autoritu, která jí se sociální rolí matky náleží, a požadovat po své dceři respekt. Miranda se k Bethany často chová hrubě, až krutě, aniž by to u Bethany vyvolalo jakoukoli odezvu. Až poté, co je Bethany diagnostikován závažný zdravotní problém, se jako matka chápe své povinnosti a začne vykazovat větší asertivitu. Zároveň je divákovi prostřednictvím Bethany odhalena ta pozitivnější část Mirandiny osobnosti. Například když Bethanin stav začne vyžadovat transplantaci ledviny a Emily, její druhá dcera, se ukáže jako nevhodná dárkyně, Miranda se vůbec nepozastaví nad možnými riziky a matce ledvinu daruje. Následně svoji oběť i stav patřičně zdramatizuje, což ji posune zpět do roviny oné poněkud nesnesitelné Mirandy, která byla na začátku seriálu představena, ale i tak divák ví, že Miranda navzdory svému chování matku skutečně miluje.

Třetím enablerem je potom Patrick (Eric Stocklin), mladý muž z blízkého sousedství, který je do Mirandy odmalička zamilovaný a vyhoví každému jejímu přání, jen aby jeho city opětovala. Avšak v momentě, kdy čelí krizi (v jeho případě skutečně způsobené Mirandou) se jí dokáže postavit, podobně jako výše zmiňovaná Bethany. Poměrně dlouho pak divák sleduje spokojenějšího, svobodnějšího Patricka, jak začíná žít život, v jehož středu nestojí Miranda a jehož účelem není ji skoro otrocky následovat. V případě Patricka však jeho nově nabytý zdravější přístup nemá dlouhého trvání.

Emily (Francesca Reale), Mirandina sestra, se snaží Mirandině chování oponovat nejaktivněji, protože její existence a psychické zdraví jím skutečně trpí. Přestože je očividné, že Mirandiným cílem není Emily ničit život. Když před přijímacím řízením na uměleckou školu přemaluje všechny Emilyiny obrazy třpytkami a polepí je špagetami, domnívá se, že sestře pomáhá, není to záměrný bojkot jejího potenciálního úspěchu. Stejně tak ve chvíli, kdy se snaha jejich otce Kellyho profitovat z Emilyina talentu ukáže jako neúspěšná a on obrátí svou pozornost k Mirandě, Miranda si neuvědomuje, co to Emily způsobí, ani že ona sama je otcem využívána. Je snadné předpokládat, že Emily Mirandu nenávidí, ale není tomu tak – Emily se stále snaží udržet jejich sourozenecký vztah pohromadě, přestože občas, stejně jako její snaha vrátit Mirandu do reality, selhává.

Kelly (Matt Besser) je tím nejnegativnějším vlivem na Mirandinu osobnost vůbec. Opustil rodinu kvůli ní, ale Miranda nikdy nepřestala doufat, že se k ní zase vrátí, což pravděpodobně započalo celou její až obsesivní potřebu získat pozornost ostatních. Dobrovolně s Kellym odjede do New Yorku, dostane své vysněné vystoupení na Broadwayi, ale ve chvíli, kdy Kellyho pokus vydělat na ní selže, se Miranda velmi otevřeně a krutě dozvídá, že Kelly ji považuje za bezcennou a zbytečnou.

Na začátku první sezóny je tedy divákovi představena Miranda obsesivně se soustředící na sebe a svou zatím neexistující slávu, Miranda ubližující lidem, kteří ji milují, otravná Miranda, kterou je takřka nemožné si oblíbit. Je velmi sebevědomá, ale neuvědomuje si, že toto sebevědomí nemá ve skutečnosti čím podložit. Iluze, které má o svém talentu, jsou nezdravě podporovány strýčkem Jimem a kamarádem Patrickem. V případě Jima i Mirandy tato potřeba dosáhnout slávy pramení z jejich snahy nabýt hodnoty v očích Kellyho, Mirandina otce a Jimova bratra. Patrickův pohled na Mirandu je značně zkreslený, protože je do ní zamilovaný, takže dokud mu Miranda nezlomí srdce, plně podporuje všechno, co dělá. Jediné dvě osoby, které jsou Mirandiným chování znepokojeny, jsou Bethany a Emily. Bethany ale nemá dost sebevědomí na to, aby dceři oponovala, a Emily nikdy nikdo nevyslyší. Celá situace vygraduje na konci první sezóny, kdy Mirandu všichni opustí, protože všem nějakým způsobem ublížila. To, že v tentýž moment konečně dosahuje vysněné slávy na YouTube, není tedy líčeno jako úspěch, spíš jako trest za její dosavadní chování. Divák může dokonce získat dojem, že si Miranda tuto situaci zaslouží.

Druhá sezóna pak odhaluje divákovi pozitivnější stránky Mirandiny osobnosti ve větší míře než ta předchozí, což je dáno zejména výraznějším zapojením postavy Kellyho. Představením antagonisty dochází k umocnění pozitivních aspektů antihrdinovy povahy, v tomto případě Mirandiny nevinnosti a bezelstné lásky k otci, který ji opustil a nyní ji využívá. Přestože jsou zde stále přítomné excesy podobné těm z první sezóny (příležitostná krutost k Bethany nebo Emily, eticky pochybné činy ve snaze upoutat pozornost), Miranda je zde také prezentována jako oběť. Stále o ní lze však uvažovat jako o antihrdince. Zpočátku jí scházelo to, co diváky přiměje oblíbit si některé antihrdiny – tragická minulost, trauma nebo pozice osamělého bojovníka proti společnosti, ve druhé sezóně je ale odhaleno, že její narativ toto všechno obsahuje. Jenom je to pečlivě schováno pod vrstvami rudé rtěnky.

Haters Back Off!

Tvůrce: Christopher Ballinger, Colleen Ballinger, Gigi McCreery, ad.
Scénář: Christopher Ballinger, Colleen Ballinger, Gigi McCreery, Perry M. Rein. ad.
Kamera: Michael Balfry

Střih: Anthony Boys, Christopher Donlon

Hudba: Amotz Plessner, Scott Douglas MacLachlan
Hrají: Colleen Balinger, Eric Stocklin, Steve Little, Angela Kinsey, Matt Besser, ad.

USA, 2016–2017, Netflix, 2 sezóny/16 dílů, 30 min.

Print Friendly, PDF & Email

Autor

Počet článků : 8

Zanechte komentář

© 2011 Powered By Wordpress, Goodnews Theme By Momizat Team

http://25fps.cz/2020/corded-handheld-vacuum-cleaner-eraclean-stick-handheld-vacuum/
/25fps.cz
Zpět nahoru