Zde se nacházíte: 25fps » Aktuality » Nevypínejte počítač, aktualizujeme systém, hlásí festival Jeden svět

Nevypínejte počítač, aktualizujeme systém, hlásí festival Jeden svět

Nevypínejte počítač, aktualizujeme systém, hlásí festival Jeden svět
Slovem roku se podle slavného Collinsova slovníku stal výraz „fake news“. Dezinformace a mediální manipulace jsou jedním z největších problémů současného světa. Život v informačním věku na člověka klade vysoké nároky – rozlišovat, co je pravda a co není, sdílet, komentovat, mít názor. Letošní 20. ročník Mezinárodního festivalu dokumentárních filmů o lidských právech Jeden svět, který se bude konat od 5. do 14. března v Praze a následně v 36 dalších městech po celé České republice, proto vybízí k aktualizaci systému. Nejen počítačové systémy totiž potřebují čas na to, aby zpracovaly všechny potřebné informace a mohly hladce fungovat.

Zvykli jsme si volit jednoduchá a líbivá řešení a jednat pod vlivem emocí. Právě zjitřené emoce ve společnosti jsou živnou půdou pro populisty, kteří sami sebe označují za bojovníky vůči systému, jejž považují za překonanýChceme, aby si diváci a divačky návštěvou kina mohli dovolit něco, na co v každodenním životě plném (dez)infromací ze sociálních sítí není čas. Zpomalit a v klidu si vytvořit názor na konkrétní téma, podívat se na věci z různých úhlů pohledu a zasadit si je do kontextu,“ říká ředitel festivalu Ondřej Kamenický.

Jeden svět letos oslaví dvacet let od svého vzniku. Je co slavit – během dvou desítek let vyrostl v největší dokumentární filmový festival s tematikou lidských práv na světě. K tomuto jubileu si festival naděluje nové logo a vizuální identitu, za kterou stojí výtvarník Matyáš Trnka. Skrze nové logo se pozorovatel může dívat na svět hledáčkem kamery a vybírat si, na který detail se při svém pozorování zaměří.

Matyáš Trnka a grafik Matěj Růžička jsou také autory aktuální kampaně festivalu. „Výzva k aktualizaci systému se objevuje na obrazovkách počítačů, když je nutné updatovat operační systém o nejnovější prvky. Proto i vizuál odkazuje na obávanou modrou obrazovku s upozorněním Paměť zařízení je plná,“ vysvětluje Matyáš Trnka. Kampaň pracuje i s dalšími obávanými hláškami systémových aktualizací, které upozorňují na to, že celý proces může chvíli trvat – ale o to lépe potom bude systém fungovat. S odkazem na aktualizaci systémů pracuje i festivalová znělka, kterou zpracoval také Matyáš Trnka. Autorem původní hudby je Marek Doubrava, jeden ze zakladatelů kapely Tatabojs, uznávaný hudebník, v současné době působící ve vlastní skupině Hm…

Letošní ročník Jednoho světa uvede více než 110 filmů. Novinkou je kategorie Americana, která se zaměří na osobnost Donalda Trumpa, rasovou nesnášenlivost, úlohu policie v systému nebo práva indiánů. Vzestup nacionalismu, populismus a problematika migrace je v letošním roce důležité téma pro evropské filmaře a filmařky – proto se jimi bude zabývat kategorie Eurodrom. Filmy v kategorii Za horizontem, která se věnuje destinacím za naším fyzickým, ale často i myšlenkovým obzorem, odkryjí lokální problémy komunit, které jsou od nás vzdáleny tisíce kilometrů, ale přitom mohou mít s obyvateli střední Evropy společného víc, než si často připouštíme.

Kategorie Umění mění ukáže, že za své ideály lze bojovat prostřednictvím neobvyklých uměleckých vyjádření v podobě performance či tance. Představí se také dva hudební snímky Silvana a When the God Sleeps, jehož protagonista, íránský hudebník Shahin Najafi bude během festivalu koncertovat.

Kategorie Ať žije život představí příběhy lidí, kteří se rozhodli vykročit z davu a k řešení každodenních starostí přistupují jinak, než je obvyklé. Filmy z kategorie Zemětaje se zaměří na ekologickou problematiku.

Tradičními kategoriemi, které už diváci a divačky znají z minulých let, jsou Máte právo vědět, Cesty ke svobodě, Panorama, Jeden svět interaktivně a Jeden svět dětem. Loňská novinka Česká soutěž představí nejlepší dokumenty z České republiky.

Už loni se Jeden svět rozhodl bořit bariéry a zpřístupnit své projekce co největšímu počtu lidí, bez ohledu na postižení, věk či jiný mateřský jazyk. V aktivitách Jednoho světa pro všechny pokračujeme i letos a snažíme se přístupnost bezbariérových projekcí znásobit a přiblížit se tak co největšímu počtu divákům. Jeden svět uvede deset filmů s titulky pro neslyšící a čtyři filmy doplněné o audiokomentáře pro nevidomé. Všechny ceremonie a část pofilmových debat budou tlumočeny do českého znakového jazyka. „Právo na kulturu vnímáme jako základní lidské právo, proto se snažíme zpřístupnit náš festival všem bez rozdílu.” říká koordinátorka Jednoho světa pro všechny Milena Poeta. Novinkou jsou relaxované projekce, které jsou určeny pro diváky s mentálním postižením či poruchami soustředění, ale také pro návštěvníky, kteří si u filmu chtějí odpočinout. „Projekce nemají obvyklé podmínky, které by běžný návštěvník v kině očekával – zvuk je ztlumen, sál více osvětlen, film běží bez titulků a trailerů. Další novinkou je rozšíření týmu o odborníky s postižením. “Ti nám předávají své osobní zkušenosti a učí nás, co to univerzálně přístupné kino vlastně je,” dodává Poeta.

Novinkou v dramaturgii Jednoho světa je také program nazvaný „Mluvící kino/Talking Cinema“. Ten nahrazuje panelové debaty a přiveze do Prahy několik zajímavých zahraničních jmen z řad odborníků a novinářů a novinářek velkých světových médií.

Vybrali jsme z programu 6 filmů, které reflektují zásadní a aktuální témata a pozvali jsme k nim experty a expertky, kteří českému divákovi umí nabídnout nový pohled. Ti dostanou buď prostor pro vlastní prezentaci, nebo budou diskutovat v duelech,“ vysvětluje programový ředitel festivalu Ondřej Moravec.

Souběžně se festivalem se koná také akce pro dokumentární tvůrce EAST DOC PLATFORM, která se uskuteční od 3. do 9. března 2018. Během týdne se v Praze sejde světová špička filmových profesionálů, distributorů, televizních a festivalových dramaturgů. Filmaři zde představí své dokumentární projekty ze střední a východní Evropy a budou usilovat o jednu z cen v celkové hodnotě 35 000 Eur věnovanou na další rozvoj svého filmu. Pro širokou veřejnost je připravena celá řada zajímavých přednášek od předních světových filmových odborníků. Akci pořádá Institut dokumentárního filmu.

Pro nedočkavce nabízí festival už nyní jeden festivalový film v rámci projektu Promítej i Ty! Snímek Zeptejte se sexperta se věnuje sexuální osvětě v Indii. Dokument, z nějž se nejspíš dozvíte spoustu věcí, které jste o sexu a nejlidnatější zemi na světě nevěděli, je možné zdarma stáhnout a promítat do 20. února. Je dostupný na webu www.promítejity.cz, kde je k dispozici dalších více než 50 dokumentárních filmů z uplynulých ročníků festivalu zdarma ke stažení.

Print Friendly, PDF & Email

Autor

Počet článků : 940

Zanechte komentář

© 2011 Powered By Wordpress, Goodnews Theme By Momizat Team

http://25fps.cz/2020/corded-handheld-vacuum-cleaner-eraclean-stick-handheld-vacuum/
/25fps.cz
Zpět nahoru