Zde se nacházíte: 25fps » Aktuality » Jihlava 22: Svědectví o poznání ovládli ruští roboti

Jihlava 22: Svědectví o poznání ovládli ruští roboti

Jihlava 22: Svědectví o poznání ovládli ruští roboti

Pravda o vraždících robotech je vítězem Svědectví o poznání. A co nabídne dnešní den? Kunderu v emigraci, eutanazii i diskuze na téma krize levice.

Sto šedesát jedna filmů uvádí letos Ji.hlava v soutěžních sekcích. Svého vítěze už zná sekce Svědectví o poznání. Je jím Pravda o vraždících robotech ruského režiséra Maxima Pozdorovkina. „Tento film jsme vybrali nejen z důvodu skvělého řemeslného zpracování, ale i proto, že se věnuje dilematům, která pro naši civilizaci začínají být více a více aktuální,“ uvedla porota ve které zasedl vědec Jan Lukačevič, filozof Jaroslav Peregrin a odborník na studium chudoby Petr Vašát. „V soutěži se objevila řada pozoruhodných snímků se silným autorským vkladem. Považujeme za důležité zmínit snímek Všechny slzy belgické režisérky Sarah Vanagtové, který porotu zaujal svým originálním přístupem k tématu,“ dodala porota.

Nebývale blízký pohled na současného ruského prezidenta nabídl včera film Svědkové Putinovi režiséra Vitalije Manského. „V pozici hlavy ruské moci by se změnil i Ježíš Kristus. Po Putinovi určitě přijde někdo jiný, ale bude to zas jen další Putin,“ říká ukrajinský režisér. Anexi Krymu se věnoval film Moje babička z Marsu běloruského režiséra Alexandera Mihalkoviche. „Po anexi Krymu musela moje ukrajinská babička Zina čelit skutečnosti života na nové planetě,“ uvádí o filmu režisér.

O nebezpečí války, ekologii i odstraňování uranové zátěže mluvil pak v rámci Dokumentárních dialogů Inspiračního fóra japonský politik a bývalý starosta Hirošimy Tadatoshi Akiba.

Dnešní blok sekce Cizinec hledá byt nabídne reportáže z Francie, kde ještě rok po skončení druhé světové války žilo dvacet tisíc Čechoslováků. Součástí přehlídky bude rozhovor se spisovatelem Milanem Kunderou z ledna 1980, ve kterém pro prestižní diskuzní pořad L’invité du jeudi (Čtvrteční host) reflektuje pocit exulanta. Slovenský režisér Tomáš Krupa dnes také uvede světovou premiéru filmu o eutanazii Dobrá smrt. „Mluvme o smrti, protože my všichni jednoho dne zemřeme. Otázka zní: můžeme si zvolit kdy a jak? Myslím, že bychom měli,“ říká Krupa. Za zmínku pak jistě stojí také Aquarela, novinka slavného ruského dokumentaristy Viktora Kossakovského: film o vodním živlu natočený rychlostí devadesát šest snímků za sekundu.

Pevnou součástí festivalového programu je pak Inspirační fórum: nad tématem „krize levice“ dnes bude diskutovat rakouský novinář Robert MisikKarlem Schwarzenbergem a spisovatelkou Alenou Wagnerovou.

Print Friendly, PDF & Email

Autor

Počet článků : 943

Zanechte komentář

© 2011 Powered By Wordpress, Goodnews Theme By Momizat Team

http://25fps.cz/2020/corded-handheld-vacuum-cleaner-eraclean-stick-handheld-vacuum/
/25fps.cz
Zpět nahoru