Zde se nacházíte: 25fps » Festivaly a přehlídky » LFŠ zakončí ve světové premiéře Sedláčkův Jan Palach. Do Hradiště dorazí i Bahman Ghobadi

LFŠ zakončí ve světové premiéře Sedláčkův Jan Palach. Do Hradiště dorazí i Bahman Ghobadi

LFŠ zakončí ve světové premiéře Sedláčkův Jan Palach. Do Hradiště dorazí i Bahman Ghobadi
Letní filmovou školu Uherské Hradiště slavnostně zahájí Bahman Ghobadi s filmem Želvy mohou létat, který Asociace českých filmových klubů uvedla před deseti lety do české distribuce v rámci Projektu 100. Ghobadi při této příležitosti převezme Výroční cenu AČFK. Na zakončení Letní filmové školy pak Robert Sedláček přiveze svoji novinku Jan Palach, kterou festivalovým divákům představí ve světové premiéře.

Bahman Ghobadi na zahraničních festivalech prorazil v roce 1999 krátkým dokumentem Žít v mlze. Vzápětí na něj navázal celovečerním debutem Čas opilých koní. Syrové drama zachycující život kurdských dětí v nehostinném prostředí na hranicích mezi Íránem a Irákem získalo v Cannes Zlatou kameru pro nejlepší debut. Na děti zaměřil pozornost také ve svém třetím filmu Želvy mohou létat z prostředí uprchlického tábora. Pozoruhodný život íránských hudebníků přibližuje film o teheránské undergroundové hudební scéně Nikdo nic neví o perských kočkách, po jehož natočení byl Ghobadi nucen opustit zemi. Sezónu nosorožců, s Monikou Bellucciovou v roli manželky proskribovaného íránského básníka, musel natočit v Istanbulu. Svůj zatím poslední film, dokumentární portrét Kurdistánu Vlajka bez země, realizoval v Iráku. Tento film kromě jiného dokládá, že Ghobadi coby přední tvůrce kurdské odnože nového íránského filmu nijak nepolevuje v úsilí vypovídat pravdivě o životě národa, který se nachází v permanentním existenčním ohrožení.

Přínos režiséra shrnul hlavní dramaturg festivalu Jan Jílek následovně: “Bahman Ghobadi je klíčovou osobností íránského i kurdského filmu, jejíž hlas zní a filmy rezonují na všech velkých světových festivalech. Pro LFŠ je nesmírnou ctí přivítat po Abbasi Kiarostamim a Mohsenu Makhmalbafovi dalšího klíčového tvůrce z tohoto kinematograficky fascinujícího prostoru.”

O týden později uvede při slavnostním zakončení Letní filmové školy režisér Robert Sedláček ve světové premiéře film Jan Palach, ve kterém rekonstruuje poslední měsíce a týdny života studenta filozofické fakulty Univerzity Karlovy, který se v roce 1969 rozhodl na protest proti sovětské okupaci Československa obětovat svůj život.

„Jsem moc rád, že po filmu Rodina je základ státu uvedu na Letní filmové škole opět ve světové premiéře svůj nový film Jan Palach, který je zatím nejvážnějším snímkem, jaký jsem natočil. Můžu si jen přát, abych se vrátil do podobné atmosféry, jaká mě kdysi vykopla do světa a dala mi sebedůvěru, že nejsem jen další marnost v naší pomíjivé filmařské branži,“ řekl Robert Sedláček.

Film bude mít distribuční premiéru 21. srpna, padesát let od vpádu vojsk Varšavské smlouvy na naše území.

Ve světové premiéře uvede Letní filmová škola i svéráznou poetickou komedii Odborný dohled nad výkladem snu režiséra Pavla Göbla. V předpremiérách se pak diváci mohou těšit na psychologický thriller o pronikání moderních technologií do našeho soukromí Důvěrný nepřítel Karla Janáka, suverénní debut Beaty Parkanové o nástrahách života s Jenovéfou Bokovou, Jaroslavou Pokornou a Alenou Mihulovou Chvilky a účastníky letošní karlovarské soutěže, minimalistickou studii rozpadu těla a vztahu režiséra Adama Sedláka Domestik či zimní road movie Všechno bude Olma Omerzu, jednoho z největších talentů současné české kinematografie, který si z Karlových Varů odvezl cenu za režii.

Letní filmová škola Uherské Hradiště se koná od 27. července do 5. srpna. Více informací na www.lfs.cz.

Print Friendly, PDF & Email

Autor

Počet článků : 941

Zanechte komentář

© 2011 Powered By Wordpress, Goodnews Theme By Momizat Team

http://25fps.cz/2020/corded-handheld-vacuum-cleaner-eraclean-stick-handheld-vacuum/
/25fps.cz
Zpět nahoru