Zde se nacházíte: 25fps » Aktuality » Ostrava Kamera Oko odhaluje další programové tipy

Ostrava Kamera Oko odhaluje další programové tipy

Ostrava Kamera Oko odhaluje další programové tipy

Jubilejní ročník Ostrava Kamera Oko se blíží. Již od 25. září budou mít diváci možnost vychutnat si šest festivalových dní plných hodnotných filmových zážitků, prezentací tvůrců, workshopů a hudby.

Festivalové centrum bude opět situováno do prostor Provozu Hlubina v Dolní oblasti Vítkovice. Zde budou mít diváci mimo jiné možnost vyzvednout si své akreditace a zhlédnout výstavu plakátů všech minulých ročníků festivalu. Ve velkém sále Kina Cineport a také v blízkém Světě techniky pak budou od čtvrtka do neděle promítány soutěžní snímky Oficiálního vývěru a Krátkometrážní soutěže. V sálech Cineportu však bude program probíhat po celou dobu festivalu.

Filmy Oficiálního výběru letos tvoří 6 snímků, které povětšinou rezonovaly již na elitních evropských festivalech. Vítěz roterdamské sekce Bright Future Azougue Nazaré; drzý snímek Toppen av ingenting (The Real Estate) dvojice Axel Petersén a Måns Månsson sledující ženu v roli businesswoman a femme fatale v prostředí obchodu s nemovitostmi; jednoduchý a bláznivý rumunský snímek z prostředí fotbalu Fotbal infinit (Infinit Football); indická love story Roheny Gera Monsieur (Sir); chilský film o dospívání Tarde para morir joven (Too Late To Die Young); nechybí ani unikátní čtyřdílná série letos zesnulého filmového mága Claudeho Lanzmanna Les Quatre Sœurs (Four Sisters), která čerpá ze záběrů kolektovaných v 70. letech původně pro jeho mistrovské dílo Shoah.

Festival zahájí jedinečný, čerstvě dokončený portrét kameramanky Agnès Godard, který se podařilo natočit Jakubu Felcmanovi, hlavnímu dramaturgovi Oficiálního výběru, u příležitosti loňských Kameramanských dnů. Pozornost této tvůrkyni budeme věnovat také prostřednictvím filmu Vnitřní slunce.

Letošní Ostrava Kamera Oko také uvede dokumentární film věnovaný dalšímu velmi významnému kameramanovi, Carlu Di Palmovi, který byl spolupracovníkem takových jmen, jako jsou Woody Allen či Michelangelo Antonioni. Film nese název Water and Sugar: Carlo Di Palma, the Colours of Life.

Z českých zástupců se pak mohou diváci těšit na masterclass kameramanky Jany Hojdové, která bude spojená také s projekcí jejích krátkometrážních filmů. Jedná se o nadějnou filmařku z rodiny, ve které se pozitivní vztah ke kinematografii dědí.

Do soutěže krátkých filmů bylo letos vybráno 6 kandidátů: Cukr a sůl ostravského rodáka Davida Hofmanna (kamera) a Adama Martince (režie); nový počin Matěje PiňoseGaráž; film I’m So Tired of Being Alone, který mají na svědomí Filip Rejč (kamera) a Jakub Jirásek (režie); Magic Moments Radky Šišulákové (kamera) a Martiny Buchelové (režie), Locarnem prověřená Rekonstrukce tria Šimon Dvořáček, Jiří Havlíček a Ondřej Novák, která bude promítána za osobní přítomnosti zmíněných tvůrců; i mozaika ze života kočovných cirkusáků Zaspać převedená do filmové podoby Tomášem Kotasem.

Porotkyně krátkometrážní soutěže jsou: výše zmiňovaná Jana Hojdová, slovenská kameramanka Denisa Buranová, který si letos odnesla ocenění Slnko v sieti za její debutový film Piata loď v režii Ivety Grófové, a Edita Kainrathová, v minulosti spolupracující například s Klárou Tasovskou či Jiřím Mádlem, aktuálně se podílející na dokumentárních projektech pro Českou televizi.

Hlavní porotu oficiálního výběru pak tvoří trojice: švédská kameramanka Maja Dennhag, jejíž debut Srdce (Hjärtat) v režii Fanni Metelius byl letos uveden v sekci Bright Future v Rotterdamu, francouzský kameramanský talent Paul Guilhaume, který pracoval například na snímku Ava, uvedeném v letošní selekci Týdne kritiky v Cannes a úspěšný španělský kameraman Santiago Racaj.

Ceny Oficiálního výběru budou uděleny v průběhu slavnostního večera v karvinském Dole Barbora, který proběhne v sobotu 29. 9. od 20:00. Ceny Krátkometrážní soutěže pak v neděli od 18:30 v Galerii PLATO.

V Galerii PLATO také v pátek 28. 9. od 21:30 proběhne večer věnovaný elektronické hudbě pod taktovkou kolektivu Audio_Video_Bass, desátý díl Banketu, který má v ostravském prostředí již vybudované své jméno.

Festivalové akreditace kupujte prostřednictvím portálu GoOut, na pokladnách zapojených jednosálových kin (Minikino, Kino Art) a ve spřátelené prodejně designových značek TY Identity (Poštovní 39/2, 702 00 Moravská Ostrava a Přívoz).

Print Friendly, PDF & Email

Autor

Počet článků : 940

Zanechte komentář

© 2011 Powered By Wordpress, Goodnews Theme By Momizat Team

http://25fps.cz/2020/corded-handheld-vacuum-cleaner-eraclean-stick-handheld-vacuum/
/25fps.cz
Zpět nahoru