Zde se nacházíte: 25fps » Aktuality » 32. Finále Plzeň se blíží

32. Finále Plzeň se blíží

32. Finále Plzeň se blíží
Finále Plzeň zveřejňuje program svého 32. ročníku, který proběhne od 11. do 16. dubna v západočeské metropoli. I v letošním roce je filmová přehlídka především oslavou českého filmu a jeho tvůrců – jako jediný domácí festival má v hledáčku svého zájmu českou filmovou, televizní i internetovou tvorbu a nověji také počiny, které vznikly v české koprodukci. Šestidenní program nabídne divákům celkem 124 projekcí, filmy v 5 soutěžních a 10 nesoutěžních sekcích, doprovodné koncerty, autorská čtení a mimo jiné také třeba venkovní silent kino s maratony nových seriálů České televize Most! a Zkáza Dejvického divadla. Zahajovacím filmem festivalu bude ve čtvrtek 11. dubna od 19.30 cestopisný dokument Cesta jako žádná ze sta Lukáše Sochy a Tomáše Vaňourka, kteří se rozhodli vydat se po stopách legend Jiřího Hanzelky a plzeňského rodáka Miroslava Zikmunda, který letos oslavil 100. narozeniny, na jejich slavnou euroasijskou cestu. Vícedenní akreditace jsou v prodeji ode dneška, vstupenky na filmy od 1. dubna.

Průvodci festivalem a moderátory zahajovacího i finálového večera budou herci Jan CinaPetr Vančura, kteří jsou rovněž hlavními tvářemi festivalové kampaně. Finále bude letos hostit jako již tradičně Měšťanská beseda, dále DEPO2015, Anděl Music Bar, Café RegnerMōōVEMENT a Kopeckého sady. Pro rychlejší pohyb mezi festivalovými stanovišti mohou návštěvníci využít půjčovnu kol před Besedou, kterou zajistí Kolem Plzně.

„Rádi bychom, aby festival lidem umožnil užít si českou filmovou tvorbu a podpořit ji. Stejně jako fandíme českým hokejistům nebo vyhledáváme lokální potraviny, můžeme být hrdí i na naše filmaře,“ vzkazuje ředitelka festivalu Eva Veruňková Košařová. „Finále Plzeň již několikátým rokem není pouhou bilanční přehlídkou, tedy neobsahuje kompletní přehled filmů z minulého roku, ale vybíráme pozoruhodné filmové, televizní a internetové počiny z uplynulého roku nebo také filmy v premiéře či předpremiéře. A nově jsou v soutěži zahrnuty také snímky, které vznikly v mezinárodních koprodukcích,“ dodává.

Filmy v soutěži

Tvůrci mohli do 32. ročníku Finále Plzeň přihlašovat své počiny v níže vypsaných kategoriích, z nichž vzejde vždy jeden vítězný projekt, který získá Zlatého ledňáčka. Vítěze čeká skleněná soška stylizovaného ledňáčka, kterou vyrábějí čeští skláři z Kolektiv Ateliers v Novém Boru.

  • Nejlepší celovečerní hraný nebo animovaný film

Novinkou letošního ročníku je, že se do této soutěžní sekce mohly hlásit i filmy, které vznikly pouze v české koprodukci a měly premiéru v roce 2018. V programu se tak objeví například polský film Útěk, nebo rumunský film Nevadí mi, že se do dějin zapíšeme jako barbaři. Kromě výše jmenovaných jsou v této sekci zařazeny loni premiérované filmy: Domestik, Hastrman, Chata na prodej, Toman, Jan Palach a Všechno bude.

  • Nejlepší dokumentární film

V dokumentární soutěžní sekci se divákům představí celkem 9 snímků – Archa světel a stínů, Až přijde válka, Central Bus Station, Cirkus Rwanda, King Skate, Mimořádná zpráva, Okupace 1968, Svědkové Putinovi a Vratislav Effenberger.

  • Nejlepší televizní a internetový projekt v kategorii „seriálová tvorba“

V uplynulém roce vzniklo či bylo vysíláno několik výjimečných televizních sérií. O Zlatého ledňáčka budou svádět boj seriály Dabing Street, Most!, Profesor T., Terapie, Rédl a Vzteklina.

  • Nejlepší televizní a internetový projekt v kategorii „film a minisérie“

O Zlatého ledňáčka v kategorie věnované televizním a internetovým filmům a minisériím se utkají Dukla 61, Trojí život, Metanol, Můj strýček Archimedes a Balada o pilotovi.

  • Nejlepší studentský krátkometrážní film

V studentské sekci budou zápolit animované snímky Bloody Fairy Tales, Spolu sami, Prázdniny a Na okraji.  Hrané krátkometrážní studentské filmy v soutěži jsou Release, Jail Break a Sto dvacet osm tisíc.

Nesoutěžní filmové sekce

  • Na vlně: Sekce představuje výběr nejnovějších filmů, které měly premiéru od ledna do dubna letošního roku. Objeví se mezi nimi například snímky Teroristka, Ženy v běhu, Léto s gentlemanem, Trabantem tam a zase zpátky a další.
  • České stopy v mezinárodních koprodukcích: Českou kinematografii netvoří jen ryze české filmy, ale také filmy zahraniční, které jsou minoritními koprodukcemi, anebo také snímky, na kterých se podíleli čeští tvůrci a herci. Tento rok budou poprvé uvedeny projekce několika zajímavých českých koprodukcí se Slovenskem, Polskem, Lotyšskem, Rumunskem nebo Ruskem.
  • ZOOM: Finále Plzeň v rámci sekce ZOOM prezentuje vítězné filmy z národních filmových festivalů v Chorvatsku a Rakousku.
  • Německé kino: I tento rok připravilo Finále Plzeň ve spolupráci s filmovým festivalem v Cottbuse sekci Německé kino, kde budou promítány celovečerní a krátké filmy mladých tvůrců, které získaly ohlas i mimo Německo.
  • Dimenze dokumentu: Dokumentární sekce představí 6 nesoutěžních dokumentů, mezi nimi je třeba film V Mosulu.
  • U pramene: Sekce U pramene je věnována studentským filmům mimo soutěž. Například jediného českého reprezentanta na letošním Berlinále, loutkový film Pouštět draka.
  • Archiv: Ve festivalovém programu nechybí ani archivní skvosty, promítané pod širým nebem v Kopeckého sadech na speciální instalaci z vodních barelů. Sekce je letos věnována sametové revoluci – promítat se bude sklepácký film Kouř či Pějme píseň dohola.
  • Zvláštní uvedení: Sekce potěší návštěvníky vysíláním celého seriálu Most! a Zkáza dejvického divadla venku před Měšťanskou besedou. Uveden bude také nový internetový seriál Skvrna.
  • Mladá krev: Tři mladí nadějní herci Zdeněk Piškula, Antonie Formanová a Josef Trojan vybrali filmy, které je z festivalové nabídky nejvíce oslovily. Zároveň sami účinkují ve filmech, které se dostaly do programu 32. ročníku Finále Plzeň. Zdeněk ztvárnil roli ve filmu Zlatý podraz, Antonie Formanová zazářila v Baladě o pilotovi a Dukle 61 a Josef Trojan se naposledy představil v netradičním postapokalyptickém internetovém seriálu Skvrna.
  • První úlovek: V rámci sekce budou uvedeny zajímavé premiéry a předpremiéry – např. čtveřice krátkých snímků Problémy prvního světa, psychologické drama Beze stopy či film První akční hrdina s Jiřím Mádlem v hlavní roli.
  • V síti 2018: V programové sekci V síti přinášíme průřez českou  kinematografií roku 2018 s cílem upozornit na zajímavé tituly, které byly uvedeny v kinodistribuci a bez pochyby stojí za pozornost. Diváci se mohou těšit na snímky jako Čertí brko, Miss Hanoi, Dvě nevěsty a jedna svatba, Úsměvy smutných mužů a další.

Hosté 32. ročníku filmového festivalu Finále Plzeň

Vybrané festivalové projekce doprovodí jako každý rok filmové delegace tvůrců a herců, jejichž jména postupně přibývají. Účast zatím přislíbili například Michal a Šimon Cabanovi, kteří uvedou film Panovnice, Petra Nesvačilová, Halka Třešňáková, Jiří Havelka za snímek Mars, Jan Budař představí Hovory s TGM, Jaromír Hanzlík dorazí na promítání Léta s gentlemanem. Ondřej Trojan, Kristýna Boková a Kateřina Winterová seznámí diváky s filmem Toman. Radka Třeštíková, Rudolf Havlík v Plzni uvedou snímek Po čem muži touží. Režisér David Ondříček pohovoří o svém dvoudílném televizním snímku Dukla 61. Herečka Marika Šoposká se objeví v delegaci k televiznímu filmu Beze stopy.

Předprodej vstupenek a akreditací

Zakoupit si vstupenky na jednotlivé filmy z programu 32. ročníku Finále Plzeň můžete od 1. dubna, výhodné vícedenní akreditace dokonce již od pátku 29. března. Také letos platí možnost speciální nabídky pro studenty. Akreditace i vstupenky mohou filmoví fanoušci získat online, nebo přímo během festivalu na prodejních místech v Měšťanské besedě a DEPO2015 (pouze vstupenky). Novinkou letošního roku je v Měšťanské besedě možnost platby kartou, formou Apple Pay a stravenkami, určenými pro kulturní vyžití. Podrobnosti o vstupenkách najdete tady a o akreditacích na odkaze zde.

Festivalové plakáty a nová znělka

Na vizuálech plakátů plzeňského festivalu sledujeme herečky Petru Nesvačilovou, Hanu Vagnerovou a herce Jiřího Ployhara a Andreje Poláka mířící na jakousi oslavu. V příběhu spotu, v němž účinkují také hlavní festivaloví moderátoři Jan Cina a Petr Vančura, pak vidíme, co se stane, když na ni výše zmínění dorazí, a ještě další známé tváře. Slaví se český film! Fotografie na vizuálech zachytil uznávaný český fotograf Pavel Hejný, držitel sošky prestižní fotografické ceny Lucie Awards, kterou obdržel v kategorii tiskové inzerce minulý rok na předávání v New Yorku. Autorem konceptu kampaně a grafiky je Jaroslav Mašek. Spot vznikl v produkci Production Pool, v režii Kiliána Vrátníka, producentem byl Jan Řehořka. Při sdílení svých festivalových zážitků a dalších zajímavých momentů na sociálních sítích mohou návštěvníci používat oficialní hashtag #slavimeceskyfilm.

Doprovodný program

Kromě nabitého programu v kinosálech ožije festivalová Plzeň koncerty a vystoupením několika DJs v klubu Anděl. Naplánováno je autorské čtení populární spisovatelky Radky Třeštíkové a také z Instagramu známého dua Ester a Josefíny, které v Měšťanské besedě představí svou nejnovější knihu Terapie sdílením 2.

I v tomto roce se festivaloví návštěvníci mohou těšit na projekce silent kina v Kopeckého sadech se vstupem zdarma. Promítat se budou legendární snímky Kouř a Pějme píseň dohola.  Na diváky také čeká maraton nových výrazných seriálů České televize Most! a Zkáza Dejvického divadla. Hudební program doplní Soundtrack Movie Night v klubu MōōVEMENT – vinylová přehlídka toho nejlepšího, co zaznělo na stříbrném plátně.

Print Friendly, PDF & Email

Autor

Počet článků : 941

Zanechte komentář

© 2011 Powered By Wordpress, Goodnews Theme By Momizat Team

http://25fps.cz/2020/corded-handheld-vacuum-cleaner-eraclean-stick-handheld-vacuum/
/25fps.cz
Zpět nahoru