Zde se nacházíte: 25fps » Aktuality » Festival středoevropského filmu 3Kino zahájí Černý mercedes Janusze Majewského

Festival středoevropského filmu 3Kino zahájí Černý mercedes Janusze Majewského

Festival středoevropského filmu 3Kino zahájí Černý mercedes Janusze Majewského

POZVÁNKA na 3Kino (10. – 15. 10. 2019, Praha)

Největší festival středoevropského filmu 3Kino už po šesté představí filmové novinky i legendy polské, české, maďarské a slovenské kinematografie. Od 10. do 15. října uvidí diváci v sálech pražských kin Lucerna, Světozor, Atlas a Evald mnoho filmových novinek od takových osobností, jako je Agnieszka Holland, Krysztof Zanussi nebo Václav Marhoul.

Máme k sobě blízko

„Když mě vyhodili z filmové školy, došlo mi, že právě na kině mi záleží nejvíce,“ říká další host, polský režisér Krysztof Zanussi. Držitel ocenění z festivalů v Cannes a Benátkách má za sebou ve svých 80 letech neuvěřitelných 80 filmů. Hrdě se hlásí k tomu, že ho v tvorbě ovlivnila i československá filmová vlna reprezentovaná Milošem Formanem a Věrou Chytilovou. Z Polska do Prahy zavítá i režisérka Kinga Dębska. Absolventka japanistiky a pražské FAMU debutovala před deseti lety snímkem Hel, kde jednu z rolí ztvárnila Aňa Geislerová. Těšit se diváci mohou i na filmy z maďarské a slovenské produkce.

Letošním leitmotivem festivalu jsou „Ostrovy svobody,“ festival si připomene třicáté výročí konání Festivalu nezávislé československé kultury v polské Vratislavi i demokratických změn regionu. Na diváky čeká bezmála 60 filmových projekcí, které spojuje tematika svobody. Festival zahájí předpremiéra snímku Černý Mercedes režiséra Janusze Majewského . Úplně poprvé pak odborná porota udělí na slavnostním galavečeru 14. října v kině Lucerna cenu v kategorii hraný film.

Bohatý doprovodný program čítá například unikátní performers vystoupení herecké trojice Rádio Ivo. Jejich hra Život nedoceníš vyniká výrazovou civilností a zvukovým realismem, který plyne v pozvolném tempu. Hrají: Petr Marek (MIDI LIDI), Johana Švarcová (KAZETY), Marian Moštík (LÁHOR/Soundsystem).

Rádio Ivo

Návštěvníci se mohou těšit i na inscenaci morálního neklidu „GO!“, jež byla vytvořena jako umělecké vyjádření skupiny k fenoménu široké komercializace uměleckého života obecně. „GO!“ je protinávrhem k představením jiných pouličních divadel založených na velkolepých scénách a cirkusovo-pyrotechnických efektech. „TERMINUS A QUO“ zahrnul v této podívané poselství „chudého divadla“, kterému byl věrný od začátku své činnosti – vzdává tím hold nezapomenutelnému mistrovi a tvůrci teorie – Jerzymu Grotowskému.

Šestý ročník festivalu středoevropského filmu 3Kino se uskuteční od 10. do 15. října. Více na www.3kino.cz

Print Friendly, PDF & Email

Autor

Počet článků : 981

Zanechte komentář

© 2011 Powered By Wordpress, Goodnews Theme By Momizat Team

http://25fps.cz/2020/corded-handheld-vacuum-cleaner-eraclean-stick-handheld-vacuum/
/25fps.cz
Zpět nahoru