Zde se nacházíte: 25fps » Aktuality » První programové tipy 27. Art Film Festu v Košicích

První programové tipy 27. Art Film Festu v Košicích

První programové tipy 27. Art Film Festu v Košicích

POZVÁNKA na 27. Art Film Fest (14. – 22. 6. 2019, Košice) – JANA BÉBAROVÁ

Deset dní zbývá do začátku 27. ročníku Mezinárodního filmového festivalu v Košicích, kam se pro jeho tradičně rozmanitou a kvalitní programovou skladbu s radostí pravidelně vracím (viz články zde). Dosavadní oznámené tituly slibují příjemný divácký zážitek i letos.

Sekce OKOLO SVĚTA představí životopisné drama Vice (2018) o kariérním vzestupu bývalého amerického viceprezidenta Dicka Cheneyho s Christianem Balem v hlavní roli. Soudobou americkou kinematografii bude v sekci dále zastupovat hudební drama Vox Lux (2018) s Natalií Portman v roli dívky, jež se díky písni o osobně prožitém masakru na střední škole přes noc stala hvězdou populární hudby. K vidění zde bude i nový film Emira Kusturicy, dokument o politickém aktivistovi, bývalém levicovém partyzánovi a někdejším prezidentovi Urugvaje, Josém „Pepem“ Mujicovi, s názvem Pepe, svrchovaný život (El Pepe, una vida suprema, 2018).

V sekci EVROPSKÉ ZÁKOUTÍ budou mj. uvedeny Dva životy (Double Vies, 2018) v režii Oliviera Assayase pojednávající o pařížském vydavateli, jehož sžírají pochybnosti o kvalitách nového rukopisu jednoho z jeho autorů. Thriller Fabrika (Zavod, 2018) od ruského režiséra Jurije Bykova bude vyprávět napínavý příběh o únosu majitele továrny dělníky, jimž dluží peníze, a švédsko-dánské sci-fi Aniara (2018) režisérské dvojice Pella Kågerman a Hugo Lilja představí drama z vesmírné lodi přepravující lidi na Mars.

Mrtví neumírají (režie: Jim Jarmusch, 2019)

Další tradiční sekce Be2Can Starter, sestavovaná ve spolupráci s Film Europe Media Company, uvede hororovou komedii Jima Jarmusche Mrtví neumírají (The Dead Don’t Die, 2019) o zombících z městečka Centerville, která zahajovala letošní ročník festivalu v Cannes. Z letošního Berlinale se do sekce dostal Velkou cenou poroty ověnčený film Françoise Ozona Z milosti boží (Grâce à Dieu, 2019) o sexuálním zneužívání dětí v lyonské diecézi a také emotivní čínská rodinná freska Sbohem, můj synu (Di jiu tian chang, 2019). V bezesporu jednom z nejlepších a kritikou nejadorovanějších titulů letošní berlínské soutěže vypráví scenárista a režisér Wang Xiaoashuai o lidech, kteří zůstávají tolerantní a milující navzdory tomu, jaké kritické události v životě prožili. Herečtí představitelé rodičů vyrovnávajících se se ztrátou syna, Wang Jingchun a Yong Mei, v Berlíně získali Stříbrné medvědy za nejlepší herecké výkony. V Be2Can Starter bude k vidění i nový, kontroverzní film Fatiha Akina U zlaté rukavice (Der goldene handschuh, 2019). Příběh masového vraha Fritze Honky, který v Hamburgu 70. let brutálně zavraždil několik žen, jejichž mrtvoly ukrýval ve svém vlastním bytě, se pro nekompromisně surovou exploataci násilí dočkal na letošním Berlinale velmi rozporuplných diváckých reakcí.

Majordomus (režie: Filip Bajon, 2018)

Programová sekce SOUSEDI ONLINE, která návštěvníkům Art Film Festu nabízí pravidelný exkurz do kinematografie střední a východní Evropy, letos mj. uvede novinku maďarského režiséra Györgyho Pálfiho Pánův hlas (Az Úr hangja, 2018) vycházející ze stejnojmenného románu polského spisovatele Stanislawa Lema, dále ukrajinskou bláznivou romantickou komedii o netradičním rozvodu Já, ty, on, ona (Ya, ty, vin, vona, 2018), rakouské drama Co jsme komu udělali (Womit haben wir das verdient?, 2018) o konfliktu svobody a radikalizující se náboženské víry, či dobový polský snímek situovaný mezi 1. a 2. světovou válkou, který pod názvem Majordómus (Kamerdyner, 2018) natočil Filip Bajon.

V sekci LÁSKA A ANARCHIE mapující současné trendy v nezávislé kinematografii bude uveden dokument v režii Petera Jacksona Nikdy nezestárnou (They Shall Not Grow Old, 2018), v němž byly skrze nové digitální technologie ozvučeny a do barevného formátu převedeny dokumentární záznamy z 1. světové války. Těšit se můžeme i na účastníka loňské berlínské soutěže, snímek filipínského autora Lava Diaze Období ďábla (Ang Panahon ng Halimaw, 2018), který na půdorysu bezmála čtyřhodinové stopáže zachycuje napínavou partizánskou historku z filipínské džungle konce 70. let, přičemž vzhledem k tématu netradičně variuje konvence muzikálového žánru. Osobitým stylovým řešením zaujme i v jednom záběru natočený íránský horor s detektivní zápletkou Invaze (Hojoom, 2017) rekonstruující záhadný zločin na sportovním stadionu.

Gully (režie: Zoya Akhtar, 2019)

Divácky oblíbená sekce NOČNÍ PŘEHLÍDKA představí westernový horor Vítr (The Wind, 2108) v režii debutující Američanky Emmy Tammi, bollywoodský muzikál Gully (Gully Boy, 2019) o pouličních raperech z Bombaje, nebo novozélandský film Mega Time Squad (2018) režiséra Tima Van Dammena, který je excentrickým mixem sci-fi, bláznivé komedie a zlodějského příběhu tematizujícího cestování časem.

Více o festivalu najdete na jeho webu či Facebooku.

Print Friendly, PDF & Email

Autor

Počet článků : 283

Zanechte komentář

© 2011 Powered By Wordpress, Goodnews Theme By Momizat Team

http://25fps.cz/2020/corded-handheld-vacuum-cleaner-eraclean-stick-handheld-vacuum/
/25fps.cz
Zpět nahoru