Zde se nacházíte: 25fps » Světový film » Jedna noc ve Fabrice

Jedna noc ve Fabrice

Jedna noc ve Fabrice

RECENZE: Fabrika (režie: Jurij Bykov) – MAREK ČERMÁK

Výchozí dramatická situace filmu Fabrika (Zavod, 2018) je přímočará až banální – několik zhrzených dělníků se po oznámení o uzavření továrny rozhodne unést jejího majitele a zaplaceným výkupným si jednak vykompenzovat dlouhodobě neobdržený plat, ale zároveň si také zajistit lepší život někde jinde. Od první chvíle se však začne vše komplikovat a scenárista a režisér Jurij Bykov nechává v průběhu jednoho večera jak protagonisty tak antagonisty klesnout až na samotné dno, přičemž nic není tak, jak se na počátku zdá.

Nejzajímavějším prvkem Fabriky jsou pro mě samotné postavy příběhu, které zpočátku režisér Jurij Bykov vykresluje prvoplánově schematicky, aby s nimi o to překvapivěji zacházel v průběhu filmu. Nejedná se naštěstí o žádné charakterové veletoče, ale o postupné odkrývání jedné vrstvy za druhou, čímž se dostáváme hlouběji ke skutečným motivacím jednotlivých postav, které se mění z materialisticky laděných do téměř existenciálně moralistických. Díky tomu se dají ve Fabrice taky vysledovat stopy hned několika žánrů, což celý film vyzvedává nad průměr.

Fabrika je nejen obžalobou Ruska a jeho korupčně-politického systému, ale zároveň se zabývá sociálně-kritickou problematikou z hlediska nejnižší pracující třídy. Škoda jen, že na tyto problémy sice poukazuje, snaží se je konfrontovat v odlišném kontextu, ale nenabízí na ně odpovědi.

Film ovšem nezůstává jen u této roviny vyprávění, některé pasáže se velmi rychle proměňují z napínavého dramatu o rukojmích do ryze akčního filmu. Tam si Bykov, dle mého, vede o poznání lépe než v případě některých dialogů, které jsou sice důležité pro vše výše zmíněné, ale občas budí pochybnosti o své přirozenosti. Akci Bykov zvládá v atmosferickém industriálním prostředí skvěle, nápaditě a ačkoliv se nejedná o žádnou choreografickou exhibici plnou efektních výbuchů, jde o zábavnou a napínavou část, která ctí místo, na němž se odehrává, a syrovost a naturalismus fikčního světa. Ani zde však nezůstává u klišé a hra na kočku a myš mezi poloprofesionálním komandem a záhadným Alexejem v prostředí gigantické potemnělé továrny se velmi rychle promění, když si členové ochranky uneseného oligarchy uvědomí, že na rozdíl od nich zná Alexej každý kout továrny téměř nazpaměť i poslepu.

S tím, jak se blíží ráno, řídnou zástupy v týmech protagonisty i antagonisty (i když právě tato označení Bykov docela relativizuje) a blíží se nevyhnutelná volba, která pro každého ze zúčastněných může mít osudový dopad. Nejdůležitější je ale přiznat si pravdu a uvědomit si za co a za koho bojujeme.

Zavod

Scénář a režie: Jurij Bykov
Kamera: Vladimir Ušakov
Hudba: Anna Drubič
Hrají: Denis Švedov, Vladislav Abašin, Andrej Smoljakov, Kirill Poluchin, Alexandr Bucharov, Dmitrij Kuličkov a další
Producenti: Jurij Bykov, Eduard Ilojan
Střih: Anna Krutiy
Rusko / Francie / Arménie, 2018, 109 min
Česká premiéra: 29. 8. 2019 (Film Europe)

 

Print Friendly, PDF & Email

Autor

Počet článků : 12

Zanechte komentář

© 2011 Powered By Wordpress, Goodnews Theme By Momizat Team

http://25fps.cz/2020/corded-handheld-vacuum-cleaner-eraclean-stick-handheld-vacuum/
/25fps.cz
Zpět nahoru