Zde se nacházíte: 25fps » Aktuality » Hvězda z Červeného trpaslíka, původní Godzilla nebo výroba satelitu z plechovky na festivalu sci-fi filmů Future Gate v Kině Lucerna

Hvězda z Červeného trpaslíka, původní Godzilla nebo výroba satelitu z plechovky na festivalu sci-fi filmů Future Gate v Kině Lucerna

Hvězda z Červeného trpaslíka, původní Godzilla nebo výroba satelitu z plechovky na festivalu sci-fi filmů Future Gate v Kině Lucerna

Festival sci-fi filmů Future Gate 2019, který se koná od 27. února do 3. března 2019 v pražském Kině Lucerna, nabídne příznivcům populárního žánru výběr nových i kultovních snímků doplněný besedami a programem pro celou rodinu. Hlavní hvězdou festivalu bude Norman Lovett alias Holly ze seriálu Červený trpaslík. Filmovou přehlídku obohatí interaktivní doprovodný program se zaměřením na hlavní letošní téma festivalu, kterým je životní prostředí. Návštěvníky čeká výroba satelitu z plechovky, módní výstava futuristických kostýmů, výstava družicových snímků a fotografií nebo koncert Pražského filmového orchestru. Pro menší jsou připraveni roboti z Lega, drony, kreativní tablety i úniková hra. Největší český filmový sci-fi festival zavítá také do Brna, Plzně a Šumperku.

Šestý ročník festivalu ve čtyřech městech představí celkem 14 snímků, mezi nimi časem prověřené legendy i filmové novinky žánru science fiction, doplněné o dokumenty, maraton 1. série kultovního seriálu Červený trpaslík.

„Máme velkou radost, že letos přijali pozvání na festival hned čtyři zahraniční hosté. Kromě hlavní hvězdy Normana Lovetta, kterého fanoušci znají jako Hollyho z Červeného trpaslíka, přivítáme Balásze Lengyela, režisér zahajovacího filmu Lajko: Cigán ve vesmíru, Lazara Bodrožu, režisér srbského „Blade Runnera“ a storyboardistu Kurt van der Basch (Star Wars, Jurský park),“ prozradil pořadatel festivalu Filip Schauer.

Filmy

Zahajovací maďarský film Lajko: Cigán ve vesmíru je černou komedií z doby prvního letu kosmonauta Gagarina do vesmíru, který přijede do Prahy uvést režisér Balázs Lengyel. Kanadská novinka Freaks sbírá ocenění na prestižních filmových festivalech napříč kontinenty (Paříž, Vancouver). Nezávislý film o superhrdinech šikovně kombinuje všechny známé metody z tematicky blízkých blockbusterů. Srbská novinka A.I. Rising je vizuálně jedinečným sci-fi, které staví na podobnosti podstaty lidských emocí mezi člověkem a strojem. V Praze ji osobně představí režisér Lazar Bodroža. Celovečerní filmový debut Prospektor režisérů Christophera Caldwella a Zeeka Earla zavede diváky do podmanivého prostředí nehostinné planety.

Z legend letos festival uvede Gattacu režiséra Andrewa Niccola. Původní Godzilla (1954) nabízí zajímavý vhled do japonské kinematografie 20. století, jímž tvůrci poukazovali na nesmyslnost vývoje jaderných zbraní. Z Japonska pochází i třetí klasika, animovaný film Kovboj Bebop: Lovec odměn.

Filmový program doplní maraton první série kultovního seriálu Červený trpaslík, který 2. března od 14:00 osobně uvede nezapomenutelná tvář Hollyho (Norman Lovett), centrální počítač kosmické lodi s IQ 6000. Tradičně je připravena i kolekce krátkých filmů ve spolupráci s iShorts. Sekce dokumentárních filmů nabídne čtyři dokumenty věnující se tématům umělá inteligence, perspektivě letů na Mars, sondám Voyager a mikroskopii. Po každém z nich proběhne beseda s odborníky, která umožní divákům dozvědět se více o daném tématu.

Lajko: Cigán ve vesmíru

Doprovodný program

Téma životního prostředí se odráží v bohatém a pestrém doprovodném programu, který je připraven pro dospělé i menší návštěvníky. Festival tak chce upozornit na současné i budoucí problémy v oblasti životního prostředí, motivovat návštěvníky k zamyšlení, představit jim nové přístupy řešení a rozšířit jejich znalosti.

Největší část doprovodného programu se uskuteční o víkendu 2. – 3. března v Paláci Lucerna, většina programu je přístupná zdarma. Tvůrčí dílny nabídnou možnost vyzkoušet si výrobu elektřiny pomocí solárních panelů, satelit z plechovky nebo ušít vlastní originální oděv ze starého textilu. Součástí festivalu bude i několik výstav. Fotografie Petra Krejčího, autora oceňovaného seriálu Krajinou domova, fotografie planety Země pořízených satelity Evropské vesmírné agentury, výstava futuristických kostýmů z ateliéru MIMO Space a studentských prací Vyšší odborné školy oděvního návrhářství pod vedením jedné z předních českých výtvarnic Jaroslavy Pecharové Brabcové a infografiky Veroniky Wölfelové z Masarykovy univerzity v Brně dokumentující (ne)ekologické chování české společnosti. Zájemci se mohou zúčastnit i soutěžního sci-fi pub kvízu nebo přednášky
o fenoménu SpaceX.

Pro rodiny s dětmi budou připraveni roboti z Lega, létání s drony, kreativní tablety i úniková hra. Na programu je i workshop Kurta van der Basche týkající se přípravy storyboardů. Pražskou a brněnskou část festivalu zakončí symfonický koncert Pražského filmového orchestru. Na programu jsou nesmrtelné skladby z filmů Apollo 11, Blízká setkání třetího druhu, Star Wars a mnohé další. Konkrétní podobu doprovodného programu naleznete na webových stránkách.

Hosté

Norman Lovett
Stand up komik a herec v seriálu Červený trpaslík a filmu Zlouni z vesmíru
Norman Lovett se narodil v roce 1946 ve Windsdoru v Anglii. V televizi se poprvé objevil v roce 1984 v epizodě seriálu Mladí v partě. Své komediální dovednosti uplatnil jako stand up komik ve sdružení Comedy Store. Nesmazatelně se do myslí fanoušků na celém světě zapsal v roli Hollyho v seriálu Červený trpaslík. Po Červeném trpaslíku měl Norman vlastní seriál na BBC s názvem Já, Lovett, ve kterém hrál výstředního vynálezce, a objevil se také v show Billa Baileyho, Je to Bill Bailey?
Na Future Gate v Praze Norman uvede maraton první série Červeného trpaslíka a svůj další sci-fi počin Zlouni z vesmíru.

Balász Lengyel
režisér a scenárista filmu Lajko: Cigán ve vesmíru
Maďarský režisér a autor Balász Lengyel pracoval jako scénárista na různých celovečerních filmech, televizních projektech a také oceňovaném seriálu Sladký život z produkce HBO. Lajko: Cigán ve vesmíru je jeho režijní debut. Film vyhrál diváckou cenu na Mezinárodním filmovém festivalu Science Fiction filmů v Terstu.

Lazar Bodroža
režisér filmu A.I. Rising (Ederlezi Rising)
Lazar Bodroža je režisér, výtvarný umělec, zakladatel a kreativní ředitel nezávislého designového studia Metaklinika. Vystudoval fakultu aplikovaného umění na univerzitě v Bělehradě. V roce 2011 získal ocenění TOP 20 pod 30 let, které vydává časopis Print. Lazar Bodroža byl vybrán mezi 20 nejlepších vizuálních umělců světa ve věku do 30 let. Je autorem interaktivního filmu Uber Life (2010) a krátkého filmu The Mountain Wreath (2006). A.I. Rising je jeho celovečerní debut. Premiéra proběhla na 41. Mezinárodním filmovém festivalu v Bělehradě a film získal ocenění Nejlepší film, Nejlepší režisér, Nejlepší herec a Nejlepší herečka. Od té doby byl film úspěšně promítán na několika světových filmových festivalech a získal mnoho ocenění.

Kurt van der Basch
storyboardista, ilustrátor
Kurt van der Basch je storyboardistou a ilustrátorem žijícím v Praze. Vyrostl na východním pobřeží Kanady. V roce 2003 se Kurt stal storyboardistou filmu Naprosto osvětleno Lieva Schreibera a v roce 2004 dramatu Iluzionista Neila Burgera. Od té doby uplatnil své kreslířské dovednosti pro širokou škálu médií v Evropě a Spojených státech, od produkce hudebních videoklipů pro Janet Jackson, Kanye West, i Madonnino turné Stick and Sweet v roce 2009, po kreslení storyboardů pro J.J. Abramsovy monumentální Hvězdné války: Epizoda VII. – Síla se probouzí. Kurtovy poslední projekty zahrnují Jurský park: Zánik říše od J.A. Bayona a nadcházející velkorozpočtový seriál Amazonu Carnival Row. Kurt pravidelně vyučuje workshopy pro studenty filmu a ilustrací.

Více o festivalu a jeho kompletní program včetně doprovodného interaktivního programu naleznete na www.futuregate.cz nebo na Facebooku. Vstupenky již v prodeji on-line anebo na pokladnách kin.

Print Friendly, PDF & Email

Autor

Počet článků : 943

Zanechte komentář

© 2011 Powered By Wordpress, Goodnews Theme By Momizat Team

http://25fps.cz/2020/corded-handheld-vacuum-cleaner-eraclean-stick-handheld-vacuum/
/25fps.cz
Zpět nahoru