Zde se nacházíte: 25fps » Aktuality » Jeden svět podvacáté v Olomouci

Jeden svět podvacáté v Olomouci

Jeden svět podvacáté v Olomouci

FESTIVALY – POZVÁNKA – JEDEN SVĚT 2019 – OLOMOUC – 18.–23. března 2019 – MARIE MEIXNEROVÁ

Ve dnech 6. března až 13. dubna se na různých místech České republiky odehraje festival dokumentárních filmů s lidskoprávní tematikou. Jeden svět se v průběhu dvou desetiletí stal jednou z největších událostí svého druhu v Evropě. Jeho olomoucká část bude probíhat od pondělí 18. do soboty 23. března.

Festivalové projekce budou probíhat v Kině Metropol, Divadle na cucky a Divadle hudby.

Kromě projekcí festival nabízí především diskuze nad aktuálními tématy a „setkávání s lidmi, kterým není dění ve světě lhostejné“.  To ostatně není ani samotným pořadatelům – speciálně Olomouc drží unikum, neboť festival je zde od počátku organizován takřka výhradně studenty. Od několika málo návštěvníků před dvaceti lety se dnes těší zhruba dvou a půl tisícové návštěvnosti. To vypovídá nejen o palčivosti a atraktivnosti prezentovaných témat, ale i především o kvalitě samotného festivalu.

Hlavním tématem letošního ročníku je Bezpečná blízkost, tematizující imperativ my vs. oni, který stále vehementněji ovládá společenskou, politickou, ale i soukromou sféru. Časté rozepře na témata migrace nebo klimatické změny dnes nejsou výjimkou ani mezi blízkými. S touto bipolaritou pak úzce souvisí i téma identity – jak identitu definujeme? Jak se identifikujeme s některými myšlenkami, a na čem už nám nezáleží? Jak se pozná, co jsme ještě my, a co už jsou oni?

Olomoucká verze festivalu čítá sedmadvacet projekcí řešící otázky ekologie, migrace, radikalismu, politické situace apod. Kromě toho bylo klíčem k dramaturgii především „kvalitní řemeslné zpracování“ snímků.

Programové tipy:

Olomoučtí organizátoři v rámci tiskové konference pro olomoucká média udělili také několik žhavých programových tipů: vyzdvihli například německý příběh mladé manželské dvojice, která společně stopuje napříč světem (Příběh cesty kolem světa, r. Patrick Allgaier, Gwendolin Weisser, 2017), který se promítá v úterý 19. 3. v 19 hod v Kině Metropol, americký snímek Na jejích bedrech o Nadje Murandové, která byla držena v Iráku jako sexuální otrokyně ISIS, a později získala Nobelovu cenu míru (r. Alexandria Bombach, 2018; středa 20. 3. v 19:30, Divadlo hudby), nebo Švédsko-Norsko-Dánskou koprodukci Rekonstrukce Utoyi  o masakru v letním táboře (r. Carl Javér, Švédsko, 2018; čtvrtek 21. 3. v 19 hod v kině Metropol).

Program ale přináší pro filmovědce a filmové fanoušky i další lahůdky, spočívající zejména v magii přibližování pohyblivého obrazu těm, jejichž smysly jim jinak vnímání této umělecké formy znesnadňují. Jeden svět se tak v tomto ohledu stává skutečně snad jediným filmovým festivalem pro všechny.

Jeden svět pro všechny:

Řada projekcí je přizpůsobena promítání lidem s různými zdravotními postiženími a znevýhodněními (například filmy s titulky pro neslyšící, doplněné audiopisem pro slabozraké diváky). Úplný seznam filmů uzpůsobených pro různá zdravotní postižení naleznete na internetových stránkách Jednoho světa. Všechna promítací místa jsou bezbariérová, patřičně označená piktogramy, a je do nich umožněn vstup s vodícím psem. Většina debat po filmech pak bude tlumočena do znakového jazyka.

Na programu je také tzv. „relaxovaná projekce“ – tento formát je určený primárně pro lidi s mentálním postižením. Relaxovaná projekce znamená tišší zvuk, příjemné přítmí místo obvyklé tmy, možnost volně se v průběhu projekce pohybovat po sále a zakoušet občerstvení. Takto Jeden svět uvede český film Volání divočiny (ve středu 20. 3. v 15 hod v Divadle na cucky).

Dopolední sobotní seniorská projekce si pak vyciluje integraci seniorů olomouckého kraje do kulturního dění v regionu. Snímek Jiřího Zykmunda (Ještě nekončíme, r. Jiří Zykmund, ČR, 2019; sobota 23. 3. v 10 hod v Divadle na cucky) o českých seniorech a seniorkách, kteří navzdory svému věku a zdravotnímu postižení neúnavně naplňují své životy nejrůznějšími aktivitami, by měl působit především motivačně.

Projekce pro školy:

Olomoucký Jiný svět nabízí také pestrou plejádu projekcí pro školy – letos dvaadacet, tedy o čtyři více, než jsme zvyklí. Oproti minulým letem plánuje vstřícnější harmonogram v podobě projekcí od 9 a 11 hodin. Vychází tak vstříc poptávce řady základních škol, které tradičně patří mezi největší zájemce o tento program, a pro které tak bude návštěva realizovatelnější. Je důležité, že festival pořádaný studenty, s otázkami, které se bez nadsázky týkají samotné podstaty a budoucnosti lidstva, ve své organizaci myslí na žáky a studenty, jejichž názorovou a osobnostní profilaci mohou filmy a diskuze pomáhat formovat.

Osobní tip:

Jeden svět bude svým hledáčkem sledovat i 25fps. Osobně si v rámci programu nenechám uniknout projekci Český žurnál: Bratři Okamurovi v největším a nejkomfortnějším olomouckém kinosále (r. Filip Remunda, 2019; čtvrtek 21. 3., 15:30 hod, Kino Metropol). Kromě toho, že má snímek anglickou jazykovou podporu a díky audiopisu myslí na nevidomé a slabozraké spoluobčany o něm přijede debatovat jeden z protagonistů – bratrů – Okamurových, Hayato.

Zlákala mě i večerní exkurze do víru diskobalkánu s koncertem Circus Brothers v úterý 19. 3. v Jazz Tibet Clubu. A určitě zaběhnu i na dolní náměstí, kde v budově Divadla na cucky proběhne v pátek v 18:30 vernisáž výstavy Co to tam je? Kryštofa Ambrůze a Nely Britaňákové. Tajné zdroje se svěřily, že se rovněž můžeme těšit na pohyblivý obraz. A to patřičně postinternetový a funerální zároveň.

Praktické informace:

Plné vstupné 80 Kč, student/senior 60 Kč, ZTP/P 40 Kč za projekci. 

Vstupenky na projekce jsou nemístenkové, pořadatelé doporučují dorazit s předstihem.

FB event

Webové stránky festivalu 

Festivalová místa: Kino Metropol, Sokolská 25, Olomouc; Divadlo na cucky, Dolní náměstí 42, Olomouc; MUO-Divadlo hudby, Denisova 47, Olomouc

Kompletní olomoucký program festivalu i vstupenky naleznete na www.jedensvet.cz/olomouc

Pořádá Člověk v tísni.

 

 

Print Friendly, PDF & Email

Autor

Počet článků : 181

Zanechte komentář

© 2011 Powered By Wordpress, Goodnews Theme By Momizat Team

http://25fps.cz/2020/corded-handheld-vacuum-cleaner-eraclean-stick-handheld-vacuum/
/25fps.cz
Zpět nahoru