Zde se nacházíte: 25fps » Aktuality » Noirové filmy už za týden pohltí hrad Křivoklát

Noirové filmy už za týden pohltí hrad Křivoklát

Noirové filmy už za týden pohltí hrad Křivoklát

Už za týden se všem příznivcům detektivních příběhů, temných kriminálek a pochmurných melodramat otevřou brány hradu Křivoklát. 7. Noir Film Festival opět slibuje pestrý program složený nejen z amerických snímků 40. a 50. let, kam se éra klasické etapy filmu noir datuje, ale tradičně poukáže na jeho historické a geografické přesahy. Od čtvrtka 22. do neděle 25. 8. bude k vidění 38 filmů, pokřtí se Blu-ray Rebeccy a Janu Hřebejkovi bude předána výroční cena Noirové oko.

Předchůdci filmu noir 

Jedna z letošních programových částí prozkoumá inspirační vlivy filmu noir a rozkryje jeho návaznost na vývoj v hrané i non-fikční kinematografii, literatuře, rozhlasu, fotografii nebo žurnalismu. V sekci nazvané proto-noir budou k vidění snímky, které podle dramaturgů festivalu Milana Haina a Jany Bébarové sehrály podstatnou úlohu při formování filmu noir: německé filmy Ulice (1923) a Modrý anděl (1930), pro nějž Josef von Sternberg objevil svou hereckou múzu Marlene Dietrich, dále jedna z nejznámějších klasických amerických gangsterek 30. let Zjizvená tvář (1932) a slavné francouzské drama z éry poetického realismu Den začíná (1939) s Jeanem Gabinem v hlavní roli.

Zjizvená tvář (1932, režie: Howard Hawks)

Noiry ze Země vycházejícího slunce

Podruhé za svou sedmiletou existenci se Noir Film Festival vydává za hranice Evropy. Po Mexiku (NFF 2017) nabídne výběr snímků vzniklých v Zemi vycházejícího slunce. Již v období 30. let klasikové japonské kinematografie jako Kendži Mizoguči nebo Jasudžiró Ozu natáčeli díla s kriminálními zápletkami nebo s motivem padlých žen, která se vyznačovala temnou vizuální stylizací. Teprve po druhé světové válce však lze mluvit o ustanovení specifické japonské noirové tradice, na níž se velkou měrou podepsali i tvůrci mladší generace, jako například neúnavný bořič konvencí Seidžun Suzuki. V programu NFF se objeví hned dva jeho filmy: Tokijský tulák (1966) a Cejch zabijáka (1967). Ty doplní japonský hitman noir Kolt místo klíče (1967) v režii Takašiho Nomury a pochmurné drama Já čekám (1957), které bylo režijním debutem Korejošiho Kurahary.

Kolt místo klíče (1967, režie: Takaši Nomura)

Psychologická dramata z Československa 60. let

Plejádu amerických filmů 40. a 50. let, které tvoří jádro klasického filmu noir, na Křivoklátě každoročně doplňují snímky místní provenience, které vznikaly buď paralelně v téže době či o pár let později a jež vykazují noirové tendence. Letošní výběr zástupců tehdejší československé kinematografie čítá čtyři tituly: Noční host (1961), Poľnočná omša (1962), Smrt si říká Engelchen (1963) a Dům ztracených duší (1967). Kromě toho, že všechny z nich byly natočeny v 60. letech, jsou adaptacemi literárních děl a můžeme je kategorizovat jako psychologická dramata, vykazují rovněž společný stěžejní motiv: znepokojivé události z období druhé světové války, které si postavy jednotlivých filmů nesou jako tíživé trauma minulosti tak, jak to u typických noirových charakterů obvykle bývá.

Polnočná omša (1962, režie: Jiří Krejčík)
Foto: Zuzana Mináčová / Slovenský filmový ústav©

Debata s Václavem Marhoulem a Noirové oko pro Jana Hřebejka

Stalo se již tradicí, že organizátoři Noir Film Festivalu zvou na hrad současné filmaře, v jejichž tvorbě lze rozpoznat dědictví filmu noir a kteří se hlásí k žánrové kinematografii. Vedle již anoncovaného slovenského režiséra Teodora Kuhna (Ostrým nožem, 2019) na hrad až z Austrálie docestuje režisér Scott Lewis, aby zde uvedl svůj krátký neo-noir Případ uneseného slavíka (2019). Pravidelný účastník Noir Film Festivalu, režisér a producent Václav Marhoul zde představí ukázky ze svého vysoce očekávaného snímku Nabarvené ptáče (2019) a ještě před jeho světovou premiérou v hlavní soutěži prestižního festivalu v Benátkách návštěvníky NFF zasvětí do jeho vzniku. Q&A s Václavem Marhoulem na Křivoklátě proběhne v sobotu 24. 8. v 10:00, vstup je zdarma.

Další z věrných příznivců NFF, režisér Jan Hřebejk si zde v pátek 23. 8. před večerní projekcí Langova noiru Šarlatová ulice (1944) převezme výroční cenu Noirové oko, kterou festival uděluje za přínos filmu noir. V minulosti ji získal režiséři David Ondříček, Václav Marhoul, Jiří Strach, prezident americké Film Noir Foundation Eddie Muller a loni jej pro Samuela Fullera in memoriam převzala režisérova dcera, filmařka Samantha Fuller.

Jan Hřebejk s Hynkem Bočanem na 5. ročníku Noir Film Festivalu

Patroni festivalu a křest Blu-ray edice Rebeccy

Funkci letošních patronů festivalu ponesou režisér Václav Marhoul, herec Petr Štěpánek a herečky Zlata Adamovská a Vica Kerekes. Zmiňované ženy budou společně s herečkou Hanou Maciuchovou kmotrami při slavnostním křtu speciální, první české Blu-ray edice amerického debutu Alfreda Hitchcocka, gotické romance Rebecca (1940), kterou NFF vydává ve spolupráci s Art4Film (distribuci zajišťuje Bontonfilm). Po dobu konání festivalu se bude na Křivoklátě prodávat za cenu 399 Kč, po skončení akce půjde do běžného prodeje za 499 Kč. Křest proběhne v sobotu 24. 8. před večerní open-air projekcí Rebeccy na hradním nádvoří. Doprovodnou akcí k uvedení Hitchcockova filmu bude výstava mezinárodních verzí filmových plakátů Rebeccy v hradní galerii situované v bývalé varně zdejšího pivovaru.

Letošní novinkou bude služba cashless. Všichni majitelé festivalových pasů obdrží zdarma speciální náramky s logem festivalu (pro ostatní budou k zakoupení za 40 Kč), které jim umožní bezhotovostní platbu veškerého zboží a služeb v rámci festivalu za zvýhodněnou cenu (letos s výjimkou vstupenek a pasů). Náramky bude možné dobíjet ve festivalovém centru a na Černém trhu.

Program festivalu je dostupný zde. Vstupenky a festivalové pasy je možno rezervovat na vstupenky@noirfilmfestival.cz.

Veškeré informace a novinky naleznete na: www.noirfilmfestival.cz / facebook.com/NoirFilmFestival / twitter.com/NoirFilmFest

Print Friendly, PDF & Email

Autor

Počet článků : 959

© 2011 Powered By Wordpress, Goodnews Theme By Momizat Team

http://25fps.cz/2020/corded-handheld-vacuum-cleaner-eraclean-stick-handheld-vacuum/
/25fps.cz
Zpět nahoru