Zde se nacházíte: 25fps » Aktuality » Zlínský festival REC FEST dovršil cestu ke Vzkříšení

Zlínský festival REC FEST dovršil cestu ke Vzkříšení

Zlínský festival REC FEST dovršil cestu ke Vzkříšení
Filmový festival REC FEST, který od 9. do 11. 4. 2019 představoval výběr z nejlepších krátkometrážních snímků uplynulých dvou let, ohlásil své letošní vítěze. Rozhodovala o nich odborná porota, která udělila ocenění v kategoriích hraný, dokumentární a animovaný film. Ceny si autoři převzali včera na závěrečném galavečeru v prostorách Studia Z v Městském divadle Zlín.

Projekce soutěžních filmů probíhaly v šesti programových blocích. K vidění bylo celkem 32 soutěžních snímků, z toho 15 hraných, 4 dokumentární a 13 animovaných. Vstupné na promítání bylo pro veřejnost po celou dobu zdarma.

„Letos se nám do soutěže přihlásilo více než 110 titulů, z nichž se nám podařilo sestavit velmi pestrý a silný program. Děkujeme všem návštěvníkům, kteří nás přišli podpořit a ocenili tak práci studentů, jež festival organizovali a dali do něj kus srdce,“ vzkázala umělecká ředitelka REC FESTu Jana Bébarová.

Sošku za nejlepší animovaný hraný film letošního ročníku si v odnesla animátorka Veronika Pasterná Szemlová za film HRACÍ SKŘÍŇKA pojednávající o hodnotě svobody. Autorka filmu zvolila velmi obtížné téma, které dokázala úspěšně převtělit do metaforického jazyka animovaného snímku. Všechny složky filmu – zvuk, animace a především výtvarné řešení – dokonale slouží příběhu a netriviální téma se díky tomu dostává k divákovi velmi atraktivní a přístupnou formou,“ znělo vyjádření poroty, v níž usedla programová ředitelka LFŠ Iva Hejlíčková, slovenský dokumentarista Marek Kuboš, animátorka Kateřina Karhánková, režisér a organizátor festivalu studentských filmů Pod Nebesy Jonáš Vacek a zástupkyně VŠMU Jana Keeble. Druhé místo v této sekci obsadil film TAK DALEKO TAK BLÍZKO, v němž Mikkel Odehnalů vypráví o putování vlka nehostinnou krajinou. Na třetím místě se umístili Zuzana Čupová a Filip Diviak se snímkem POD MRAKEM, v němž panu Skřítkovi překazí opalování mrak zakrývající slunce. Všechny oceněné snímky vznikly na zlínském ateliéru Animovaná tvorba při UTB.

Nejlepším dokumentárním filmem byl vyhlášen snímek Gabriela Zajtka z ateliéru Audiovizuální tvorba UTB TECHNIKA VŠEDNÍHO DNE, v němž režisér divákům přibližuje životy a práci lidí za divadelní oponou. Gabriel Zajtko své zdánlivě skromné téma zpracoval s mimořádným citem pro své hrdiny, jejichž autentické výpovědi dalece přesahují popis kulisácké každodennosti a směřují až k základním existenciálním otázkám lidského života,“ konstatovala porota, která se rozhodla v této sekci druhé a třetí místo neudělit.

V kategorii hraný film v silné konkurenci zvítězil snímek režiséra Michala Ďuriše ze slovenské VŠMU HŘEJIVÁ KOMEDIE O DEPRESI, ŠÍLENSTVÍ A NESPLNĚNÝCH SNECH o dvou dospívajících synech, jejich rodičích a vzájemné závislosti jednom na druhém. „Porota vysoce oceňuje kvalitu filmu, který dle jejího názoru dokonale ztělesňuje představu ideálního studentského snímku. Autor své téma pojednal s odvahou, originalitou i osobitostí a k jeho zpracování zvolil adekvátní filmové prostředky, které suverénně zvládl.“ Druhým nejlepším snímkem se stal film REKONSTRUKCE od dvojice tvůrců Jiřího Havlíčka a Ondřeje Nováka zachycující situaci mladého chlapce čekajícího na soud ve vazební věznici. Třetí místo si odnesl Radim Vaňous z UTB za komedii ZASE PŘES TŘEBOVOU, který metaforicky propojuje železniční uzel v České Třebové s osudem hlavního hrdiny.

Pětičlenná odborná porota také udělila Zvláštní cenu dokumentu o ruském umělci Olegu Vorotnikovovi s názvem MOJE VOJNA, který se svým štábem natočila Zora Čápová z pražské FAMU. Porota se rozhodla udělit Zvláštní cenu snímku Moje vojna, a to zejména proto, že přináší do veřejného prostoru mimořádně důležité téma, totiž věrohodnost mediálních sdělení a nad jiné naléhavou potřebu kritického odstupu. Hořká zkušenost autorky je důkazem toho, jak snadno může manipulace ovlivňovat naše postoje a názory.“

O vítězi jedné z festivalových cen mohli v neposlední řadě rozhodnout i návštěvníci a pomocí hlasovacích lístků podpořit svého favorita. Divácky nejoblíbenějším se stal loutkový film o profesorovi, který sestrojí přístroj na oživování mrtvých mazlíčků, aby přivedl zpět k životu svého zesnulého psa Fida – SKŘÍŇOSTROJ DOKTORA STEINA od animátorky z UTB Gabriely Plačkové.

„Za finanční podporu a záštitu děkujeme především našemu domácímu Ateliéru Audiovizuální tvorba, Fakultě multimediálních komunikací UTB, Ministerstvu kultury a zlínské IS Produkci, která poskytla hlavní ceny vítězným snímkům,“ děkuje prezident festivalu František eF. Horvát.

Výsledky pátého ročníku REC FESTU jsou společně s hodnocením poroty umístěné na webu www.recfest.cz. Festival ale nebyl jen o vítězích a poražených, byl především o přátelské atmosféře, pozoruhodných snímcích a příjemných chvílích strávených hovory o filmové i nefilmové tvorbě.

Print Friendly, PDF & Email

Autor

Počet článků : 940

Zanechte komentář

© 2011 Powered By Wordpress, Goodnews Theme By Momizat Team

http://25fps.cz/2020/corded-handheld-vacuum-cleaner-eraclean-stick-handheld-vacuum/
/25fps.cz
Zpět nahoru