Zde se nacházíte: 25fps » Experimentální film » Tajemství budoucnosti umění

Tajemství budoucnosti umění

EXPERIMENTÁLNÍ FILM – recenze – KNIHA: The Artists Who Will Change The World (Omar Kholeif. Thames & Hudson Ltd, 2018) – MARIE MEIXNEROVÁ

Jakou knihu o současném umění si pořídit? Jak se v něm zorientovat? Kteří ze stovek současných umělců jsou skutečně zajímaví, a kteří mají potenciál setrvat a svou tvorbou ovlivnit uvažování o budoucnosti umění ? Ba co více, tvarovat jeho samotnou podobu?

S publikací The Artists Who Will Change The World (Umělci, kteří změní svět) Omara Kholeifa nešlápnete vedle.

Heather Phillipson, THE END, 2016 vybraný návrh pro čtvrtý podstavec na Trafalgarském náměstí, model vystavený v Národní Galerii v Londýně, 19. ledna – 27. března 2017, fotografie (c) James O Jenkins. Na Trafalgar Square bude socha umístěna 2020–2021. Zdroj: https://www.heatherphillipson.co.uk/

V průběhu poslední dekády se stal  Omar Kholeif rychle jedním z nejvýraznějších kurátorů moderního a současného umění pracujících v globálním měřítku.1 Před třicítkou zkurátoroval více než stovku výstav a zakázek současných umělců. Je autorem či editorem více jak dvaceti publikací o umění. Jedno je jisté, skrze své publikační, kurátorské, ale i další veřejné výstupy, jako jsou nejrůznější přednášky nebo účasti v diskuzích, si vybudoval renomé člověka se skutečně mimořádným přehledem, na jehož perspektivu jsem vždy velmi zvědavá.

A nároky na udržení kroku se současným uměním jsou dnes nemalé; například Internet ;+) dává prostor prezentačním platformám, které se možná mohou zdát marginálními, ve skutečnosti je však jejich dosah poměrně značný, a umožňuje při troše štěstí „prorazit“ mimo lokální kontext. Právě tam povětšinou spočívá oko Kholeifovo, sebevědomě se pohybujícího v on-line kultuře (která každou vteřinu bobtná o myriády digitálních děl a dokumentací nedigitálních děl), stejně jako většina umělců „hledících do budoucnosti“, kteří se o její bobtnání zasluhují.

Vzniká globální síť překypující veletrhy, bienále a výstavami, na které vzduchem od umělců ke kurátorům a galeriím po celém světě putují digitální soubory. Umělci „atakují“ své fanoušky ze svých napěchovaných účtů v rámci YouTube, Vimea, Facebooku nebo Instagramu a vznikají nové formy uměleckých praktik, vtahujících diváky do procesu vzniku díla, což Kholeif považuje za jeden z klíčových faktorů současné doby.2

Z proliferující změti současného umění pak vytahuje „některé z těch kulturně a socio-politicky nejangažovanějších tvůrců současného umění, kteří na světě aktuálně jsou.“ Bere v úvahu různá zřídla umění po celém světě, která byla někdy na periferii, ale díky internetu se najednou mohla dostat do našeho zorného pole, a poskytuje tak impulz k úvahám, zda není na čase, ve světle nové, komplexnější zkušenosti, kterou aktuální doba digitální komunikace nabízí, přehodnotit naše porozumění současnému umění.

Jacolby Satterwhite – ukázka z audiovizuální tvorby (propagační upoutávka s ukázkami děl – pozvánka na prezentaci tvorby v BAM Rose Cinemas)

Jak již bylo naznačeno, publikace je koncipována jako přehledný průvodce po těch současných tvůrcích, jejichž práce má potenciál ovlivnit (nebo již nyní transformuje) podobu umění budoucnosti. Většinou se u nich uplatňuje estetika technologie, tematizující možnosti a výzvy, které přináší budoucnost, nebo rozvíjí dosud neotestované koncepty, případně mají nový neotřelý přístup k politickým otázkám. To jsou podle Kholeifa umělci, kteří ovlivní budoucí generace praktiků a milovníků umění; což je ostatně velmi pravděpodobné, neboť jsou zde zahrnuti autoři, kteří přeci jen „already made it“, tedy kteří se již do určité míry proslavili, a tak mají v diskurzu současného umění často již poměrně silný „hlas“. (Sympatické je, že od chvíle vydání publikace tento hlas stále sílí, editorovy prognózy se tak prozatím ukazují jako správné).

Kholeif svou antologii člení do několika základních témat, která daní umělci ohledávají: Technologie, Identita, Místo a Moc. Osobně ale tato témata vnímám jako propustná a členění nikterak definitivní, spíše plní funkci zpřehlednění při čtení; čtenář si tak lépe uvědomí některé styčné body nejvýraznějších prací jmenovaných tvůrců (každopádně antologie by dobře fungovala i bez něj).

Každý umělec či umělecká skupina má pak vlastní unifikovaný medailon o rozsahu jedné tiskové strany, který zakončují telegrafické biografické údaje – skutečně vše, co o daných umělcích potřebujete vědět (jméno, místo a datum narození, působiště). Chybí webová stránka či zastupující galerie – ostatně nač, když lze tyto informace snadno dohledat na internetu, a navíc jsou v dnešní době proměnlivé (publikace, na druhou stranu, aspiruje na nadčasovost a dlouhodobou relevantnost a atraktivnost, a to své „vizionářské“ povaze navzdory).

Medailon pak doprovází dle potřeby jedna až tři strany ilustrací – fotografií uměleckých děl na kvalitním barevném křídovém papíře a s jasnými a srozumitelnými popisy, které mají jasnou relevanci k textu. Nechybí ani další příjemné samozřejmosti, které se však řadě současných publikací o umění vymykají z ruky, jako je rejstřík, přehledné abecední řazení umělců, velmi kvalitní formální provedení publikace, která zaujme pevně uceleným grafickým designem a šitou pevnou vazbou, která se jen tak v ruce nerozpadne. Zde se jednoznačně projevují bohaté zkušenosti editora.

Díky obsahovým kvalitám i svému formálnímu provedení se tato publikace určitě dožije budoucnosti, o jejíž změně referuje.

Ve výsledku je tedy více než šikovnou příručkou, kterou lze konzultovat, ať již jste kurátor, kunsthistorik, student nebo jen milovník toho nejsoučasnějšího vizuálního umění. Tato velmi přesná a semknutá antologie toho nejprogresivnějšího a nejsoučasnějšího ze současného umění jistě nalezne cestu do vaší knihovničky, stejně jako se stala nepostradatelnou součástí té mojí – i když ji z ní, pravda, co chvíli vytahuji.


Umělci, jimž je v publikaci věnována pozornost, rozděleni dle tematických okruhů:

TECHNOLOGY Jeremy Bailey, James Bridle, Ian Cheng, DIS, Constant Dullaart, Guan Xiao, Katja Novitskova, Trevor Paglen, Heather Phillipson, Jacolby Satterwhite, Hito Steyerl, Ryan Trecartin

IDENTITY Jonathas de Andrade, Zach Blas, Andrea Crespo, Celia Hempton, Adam Linder, Tala Madani, James Richards, Tejal Shah, Hank Williams Thomas, Amalia Ulman, Lynette Yiadom-Boakye

PLACE Nadim Abbas, Assemble, Cao Fei, Cui Jie, Theaster Gates, Camille Henrot, Iman Issa, Samson Kambalu, Leee Kit, Basim Magdy, Taus Makhacheva, Koki Tanaka, Adrián Villar Rojas, Amanda Williams, Zhou Tao

POWER Lawrence Abu Hamdan, Sophia Al-Maria, Yto Barrada, Zachary Cahill, Simon Denny, GCC, Joana Hadjithomas & Khalil Jorge, Jumana Manna, Otobong Nkanga, Christodoulos Panayiotou, The Propeller Group, Imran Qureshi, Michael Rakowitz, Hrair Sarkissin, Kemang Wa Lehulere, Xu Zhen.


KHOLEIF, Omar. The Artists Who Will Change The World. Thames & Hudson Ltd, London 2018.

The Artists Who Will Change The World
Autor: Omar Kholeif
Předmluva: Douglas Coupland
192 stran, pevná vazba, 233 barevných ilustrací
Datum vydání: 23. října 2018
Nakladatel: Thames & Hudson Ltd.
Jazyk: anglicky
ISBN-10: 050051996X
ISBN-13: 9780500519967

Publikaci lze zakoupit například přes Amazon či internetový obchod nakladatelství Thames & Hudson.

Print Friendly, PDF & Email
  1. působil jako kurátor v Muzeu současného umění v Chicagu, Whitechapel Gallery v Londýně a Cornerhouse v Manchesteru. Aktuálně kurátorsky zaštiťuje bienále v Sharjahu a pavilon V-A-C Foundation v Benátkách během 58. bienále – výstava Making Time obsahuje příklady augmentované a virtuální reality []
  2. s. 14, „Mapping The Contemporary“, Preface by Omar Kholeif []

Autor

Počet článků : 181

Zanechte komentář

© 2011 Powered By Wordpress, Goodnews Theme By Momizat Team

http://25fps.cz/2020/corded-handheld-vacuum-cleaner-eraclean-stick-handheld-vacuum/
/25fps.cz
Zpět nahoru