Zde se nacházíte: 25fps » Aktuality » Eigasai uvede v evropské premiéře film Bon-uta, píseň domova

Eigasai uvede v evropské premiéře film Bon-uta, píseň domova

Eigasai uvede v evropské premiéře film Bon-uta, píseň domova
Filmový festival Eigasai, pořádaný již tradičně jako každé jaro Česko-japonskou společností ve spolupráci s Kinem Lucerna a Japonským velvyslanectvím v Praze, nabízí divákům během již 13. ročníku jedinečnou příležitost seznámit se prostřednictvím současné filmové tvorby s japonskou kulturou, zvyky, ale především s aktuálním obrazem japonské společnosti. Festival letos odstartuje 100. leté výročí navázání česko-japonských vztahů a zároveň bude ve svém programu zčásti reflektovat i nadcházející olympijské hry v Tokiu. U této příležitosti se stal letošním mottem slogan inspirovaný Emilem Zátopkem: KDYŽ NEMŮŽEŠ, PŘIDEJ.
 
Festival byl slavnostně zahájen dne 20. ledna 2020 v kině Lucerna japonským velvyslancem, panem Kaoru Šimazakim, který v zahajovacím proslovu řekl: „Letošní program, který odkazuje na životní motto Emila Zátopka, ukáže příběhy lidí, jež různými způsoby zápasí a nevzdávají se, aby si naplnili své sny navzdory nepříznivému osudu.“  Pan velvyslanec také vyzdvihl důležité výročí: „V letošním roce budeme mít mnoho příležitostí, abychom posílili přátelské vztahy mezi Českou republikou a Japonskem. U té příležitosti je na celý rok naplánovaná řada akcí připomínající výročí navázání vztahů obou zemí a doufám, že se naše přátelské vztahy posílí na dalších 100 let.“

Letošní bohatý filmový program představuje nové filmy z posledních let a představuje to nejlepší ze současné japonské kinematografie. 
 
„V programu Eigasai se snažíme představit filmy, které reflektují současné i tradiční Japonsko z různých úhlů pohledu a letos se zaměřit i na tematiku olympiády, proto jsme do programu zařadili i diskuze na toto téma a snažíme se reflektovat i další důležitá témata. Letos jsme pozvali na festival i hosta z Japonska, fotografku Ai Iwane, která vystupuje ve filmu Bon Uta – Píseň domova, jež reflektuje fukušimské události uměleckou formou skrze fotografii a tradiční písně“, říká dramaturgyně a PR manažerka festivalu Haruna Honcoop. 
 
Japonská fotografka Ai Iwane je speciálním hostem letošního festivalu Eigasai 2020. Paní Iwane se od roku 2006 věnuje fotografování potomků původních japonských usedlíků na souostroví Hawaii. A byly to právě její fotografie, které inspirovaly obyvatele přírodní a jadernou katastrofou postižených měst v prefektuře Fukušima k činu, o kterém pojednává dokumentární film Bon-uta, píseň domova (režie: Júdži Nakae, 2019), který v evropské premiéře uvede festival Eigasai v Lucerně ve středu 22. ledna od 18h.

Ještě 5 let po katastrofálním zemětřesení, vlně cunami a havárii jaderné elektrárny Fukušima se obyvatelé jednoho z postižených měst – Futaby – nemohou vrátit do svých domovů a žijí dočasně ubytování po okolí. Zde se setkávají s fotografkou Ai Iwane, která mimo Hawaii působí také ve Fukušimě. A díky jejím fotografiím z Hawaie odhalují, že sváteční tanec Bon-uta, úžasný folklorní skvost a součást oslav svátku zemřelých, s sebou na Hawaii před 100 lety převezli japonští imigranti právě z jejich domoviny. A že tradice jejich regionu, v místě svého vzniku odsouzená k zániku, na Hawaii žije šťastným životem. Anglicky nemluvícím lokálním bubeníkům se Hawaie znalá fortografka Iwane nabídne jako průvodce a společně na souostroví odcestují. Fukušimští hudebníci poznávají, jak se píseň jejich domova na Hawaii za 100 let dále vyvinula, připojují se k hawaiským potomkům svých původních krajanů a tanec Bon-odori s písní Bon-uta, kterým žijící oslavují své zemřelé předky, na Hawaii tančí společně. A v jejich srdcích počíná klíčit naděje, že tradice nutně zaniknout nemusí.  Potomci k životu v evakuaci odsouzených obyvatel Futaby, by se totiž právě na Hawaii mohli svůj původní folklór opět naučit, až se po mnoha letech budou moci do města vrátit. 
 
Festival Eigasai 2020 uvede film Bon-uta, píseň domova ve středu 22.1. od 18:00 v kině Lucerna. Beseda v angličtině (s případným překladem do češtiny v případě nutnosti) bude následovat v galerii Lucerna bezprostředně po filmu. 
 
Tradiční festivalovou událostí je sobotní program pro celou rodinu Japonský den (25. ledna 2020 – vstup zdarma), kde se budou moci zájemci seznámit s kaligrafií, origami, hrou šógi, oblékání do kimon či bubny taiko. Živé umění na jevišti budou na jevišti v sále Lucerny reprezentovat divadelní komedie kjógen a bubny taiko.

Print Friendly, PDF & Email

Autor

Počet článků : 959

Zanechte komentář

© 2011 Powered By Wordpress, Goodnews Theme By Momizat Team

http://25fps.cz/2020/corded-handheld-vacuum-cleaner-eraclean-stick-handheld-vacuum/
/25fps.cz
Zpět nahoru