Zde se nacházíte: 25fps » Aktuality » FREM získal Cenu Pavla Kouteckého za nejlepší dokumentární debut

FREM získal Cenu Pavla Kouteckého za nejlepší dokumentární debut

FREM získal Cenu Pavla Kouteckého za nejlepší dokumentární debut

Nový český film FREM režisérky Viery Čákanyové získal Cenu Pavla Kouteckého za nejlepší český dokumentární debut. Cenu osobně převzala režisérka na slavnostním ceremoniálu, který se uskutečnil 4. září 2020 v rámci festivalu ELBE DOCK. Po premiéře na prestižním festivalu Berlinale a následném uvedení na dalších mezinárodních festivalech bude FREM uveden do českých kin a zároveň na streamovací platformě DAFilms od 12. listopadu 2020.

Odborná porota v pátek 4. září 2020 vyhlásila vítězem 14. ročníku Ceny Pavla Kouteckého snímek FREM. Režisérka Viera Čákanyová osobně převzala cenu, včetně finanční odměny 100 000 Kč, během slavnostního vyhlášení, které se odehrálo v Ústí nad Labem v rámci právě probíhajícího 3. ročníku mezinárodního dokumentárního festivalu Elbe Dock.

Ústředním motivem filmu FREM je úvaha, jak bude vypadat svět, v němž by nedominovali lidé – a to ať v důsledku klimatické katastrofy nebo nekontrolovaného rozvoje umělé inteligence. „Snímek je pohlcujícím a originálním audiovizuálním počinem, u kterého oceňujeme nejen autorčino odvážné formální zpracování včetně výjimečně funkčního využití snímacích technologií, ale i schopnost osobitým způsobem postihnout nicotnost lidské existence v kontextu věčnosti přírody a univerza,“ zdůvodnili ve svém prohlášení členové poroty. V ní tento rok zasedl režisér a scenárista Michal Hogenauer, scenárista Štěpán Hulík, výtvarná kritička a kurátorka Lenka Lindaurová a výtvarník a děkan Fakulty umění a designu Univerzity J. E. Purkyně v Ústí nad Labem Pavel Markus.

Snímek FREM je po dlouholetých přípravách a realizaci prvním celovečerním filmem režisérky Viery Čákanyové. Dystopické dokumentární sci-fi se odehrává na nehostinných bílých pláních Antarktidy a je vůbec prvním českým celovečerním snímkem, který se zde natáčel. Po úspěšném uvedení v mezinárodní premiéře na letošním ročníku Berlinale, se jedná o první ocenění pro tento film.

„Mám radosť, že sa porota rozhodla oceniť môj film FREM a chcela by som poďakovať všetkým, ktorí sa na jeho tvorbe podieľali svojím časom, energiou a nápadmi, a verili, že napriek mnohým peripetiám a slepým uličkám, ktoré sa objavili v procese hľadania finálneho tvaru, ten výsledok nakoniec bude stáť za to,“ komentuje Viera Čákanyová.

Režisérka a absolventka FAMU již získala mnohá ocenění za své studentské filmy, například film Alda byl oceněn za nejlepší režii a střih na Famufestu a za stejný film obdržela cenu i na významném švýcarském festivalu Visions du réel nebo Festivalu dokumentárních filmů v německém Kasselu.

Od premiérového uvedení na Berlinale je FREM pravidelně uváděn na českých i mezinárodních filmových festivalech. Po české festivalové premiéře na MFDF Ji.hlava se film dále objeví na festivalu Finále Plzeň, v zahraničí ho mohou diváci zhlédnout v nadcházejícím rakouském festivalu Viennale. Do českých kin i online bude dokument uveden 12. listopadu 2020 společností DAFilms.

Film produkovala Nina Numankadić z české produkční společnosti Víta Klusáka a Filipa Remundy – Hypermarket Film.  Snímek vznikl v koprodukci se slovenskou společností Punkchart films a České televize. Podpořen byl Státním fondem kinematografie, Eurimages, Kreativní Evropa: MEDIA a slovenským Audiovizuálným fondem.

Viera Čákanyová (*1980) absolvovala v oboru scenáristiky na VŠMU v Bratislavě a na FAMU na katedře dokumentární tvorby. Její studentské filmy získaly mnohá ocenění nejen na festivalu Famufest (Piraňa (2007) – Nejlepší film Famufestu 2007, Alda (2009) – Nejlepší režie a střih), ale i na zahraničních festivalech. Nejvýznamnější ocenění si režisérka odnesla za svůj film Alda, kdy v roce 2010 získala Cenu kantonu Vaud za nejlepší první nebo druhý film na významném švýcarském festivalu Visions du réel nebo Cenu za nejlepší práci v oblasti dokumentárního filmu pro režiséry a režisérky do 35 let na 27. ročníku německého festivalu dokumentárních filmů v Kasselu. Viera Čákanyová působí mimo jiné jako dramaturgyně a střihačka na dalších nezávislých projektech a natáčí dokumentární filmy pro televize a neziskové organizace. Podílela se na povídkových filmech Gottland (2014) nebo Slovensko 2.0 (2014). Film FREM je jejím celovečerním debutem.

Print Friendly, PDF & Email

Autor

Počet článků : 949

Zanechte komentář

© 2011 Powered By Wordpress, Goodnews Theme By Momizat Team

http://25fps.cz/2020/corded-handheld-vacuum-cleaner-eraclean-stick-handheld-vacuum/
/25fps.cz
Zpět nahoru