Zde se nacházíte: 25fps » Experimentální film » Quick View: BCAAsystem | Finalisté Jiné vize CZ 2020

Quick View: BCAAsystem | Finalisté Jiné vize CZ 2020

QUICK VIEW (Quick Interview with Visual Artists) – Finalisté Jiné vize CZ 2020: BCAAsystem – MARIE MEIXNEROVÁ

BCAAsystem

webové stránky: http://bcaasystem.com/ 
náhledové foto (c) BCAAsystem

Jak jste se dostali k umělecké tvorbě?

Jsme šestičlenný (genderově nejednotný) kolektiv a pouze část z nás jsou absolventi uměleckých škol, takže naše tvorba vychází z celé řady rozdílných oblastí. Samotný kolektiv BCAAsystem vyrostl z dlouhodobé spolupráce na různých projektech, které nebyly jen výtvarné, ale často právě hudební nebo teoretické. Tyto složky u nás vždy koexistovaly a koexistovat budou, nejde tudíž určit, že bychom se najednou dostali k umělecké tvorbě.

Co považujete za své nejvýznamnější dílo?

Jak naše spolupráce, tak naše tvorba spočívá v nehierarchičnosti, tudíž i kategorie „nejvýznamnějšího“ je pro nás problematická. Spíš než jednotlivá díla vytváříme určitou síť, která prochází výstavami, texty, koncerty a také našimi online kanály. Veškeré naše aktivity tak spolu bezprostředně souvisí a nelze jednu vyčlenit nebo ji považovat za důležitější.

Still z videa No~one Is an Island, BCAAsystem

Jaká vaše práce je z vašeho osobního hlediska pro vaši kariéru klíčová?

Jak je již zřejmé z předchozí odpovědi, žádné z našich děl nepovažujeme za klíčové, ale celá naše tvorba je soustavně se rozšiřující proces, který pro nás získává na hodnotě skrze každé další vlákno nebo spolupráci. I vzhledem k tomu, že naše aktivity vyrostly na vzájemném přátelství a skrze naše projekty se snažíme nacházet nové formy koexistence, spíš než soupeřit s ostatními, představuje pro nás kategorie kariéry, a to především v umění, něco, čeho bychom se měli spíš všichni naučit zbavit.

Jaký umělec (nebo dílo) je pro vás osobně / pro vaši tvorbu stěžejní?

Samozřejmě vycházíme z některých tendencí současného umění, které se pokoušejí přicházet s jinými pohledy na dominantní pozici člověka ve světě. Na naši tvorbu měl velký vliv spekulativní obrat snažící se přiblížit prožitkům nelidských entit, ovšem jeho mechanickou, „objektivistickou“ atmosféru rádi kombinujeme s důrazem na příběh a osobní prožívání. Nečerpáme však pouze ze světa umění, ale z povahy různorodosti našeho kolektivu například i ze světa 3D modelingu, game designu, ale také z filozofie, ekologie nebo poznatků z biologie.

Co je ve vaší tvorbě nejčastěji dezinterpretováno a vadí vám to?

Často se potýkáme s vydělováním jednotlivých segmentů našich aktivit a jejich vytrhávání z kontextu, ve kterém vznikly. To narušuje síť, kterou se pokoušíme splétat. Většina struktur výtvarného i hudebního umění bohužel pořád stojí na jasně vymezených kategoriích, kterým se v naší tvorbě snažíme unikat. To často přináší problémy při žádostech o podporu, ve všemožných žebříčcích nebo soutěžích i při samotné reflexi našich projektů. To samé platí o kolektivitě, kterou hodně lidí nechápe a pořád se snaží dopátrat, od koho co pochází nebo vyjmenovávat jednotlivé zásluhy.

Na čem právě pracujete?

Momentálně připravujeme další film/performance/workshop zkoumající skrze spekulativní design a herní logiku možnosti imaginativního přetváření technologické hegemonie. Celý projekt je volně inspirován například kreativními postupy protestujících v Hong Kongu, ale staví i na postupech fantasy her nebo larpu.

Můžete na závěr čtenářům udělit kulturní tip?

Jak je již asi zřejmé, tak ani zde nedokážeme „řádně“ odpovědět :)) Nejen ve světě, ale i v ČR je tak ohromné množství skvělých projektů, že by bylo nefér vyzdvihnout pouze jeden.

Zástupci BCAAsystem přebírají mikrofon a cenu diváků za video No~one Is an Island na PAF Olomouc 2019.

V průběhu listopadu přinášíme speciální sérii rozhovorů Quick View s finalisty soutěže Jiné vize CZ 2020, kterou pořádá Přehlídka filmové animace a současného umění PAF Olomouc. Vítěz soutěže bude vyhlášen v rámci prosincového festivalu (3.–6. 12. 2020), který letos proběhne on-line.

Seznam finalistů, respektive desítku audiovizuálních děl soutěžících o Hlavní cenu a Cenu diváků, pro kterou můžete v době konání festivalu hlasovat také vy, naleznete zde

Skupina BCAAsystem je spoluautorem soutěžního videa 1 (Jan Boháč & BCAAsystem pro/for Psí víno). Video vzniklo na popud digitální kurátorské platformy pro současnou poezii Psí víno, které oslovilo Jana Boháče, aby na jejich stránkách prezentoval svůj text formou videa vytvořeného uměleckou skupinou BCAAsystem. Nejedná se tedy o zcela klasickou uměleckou spolupráci.

Print Friendly, PDF & Email

Autor

Počet článků : 181

Zanechte komentář

© 2011 Powered By Wordpress, Goodnews Theme By Momizat Team

http://25fps.cz/2020/corded-handheld-vacuum-cleaner-eraclean-stick-handheld-vacuum/
/25fps.cz
Zpět nahoru