Zde se nacházíte: 25fps » Experimentální film » Quick View: Filip Kopecký | Finalisté Jiné vize CZ 2020

Quick View: Filip Kopecký | Finalisté Jiné vize CZ 2020

QUICK VIEW (Quick Interview with Visual Artists) – Finalisté Jiné vize CZ 2020: Filip Kopecký – MARIE MEIXNEROVÁ

Filip Kopecký

studium:
UMPRUM – ateliér Supermédia (do zaniknutí), poté ateliér Fotografie
absolvované stáže:
Hochschule für Grafik und Buchkunst Leipzig, stáž v ateliéru fotografie
webové stránky:
fkopecky.tumblr.com

Jak jste se dostal k umělecké tvorbě?

Moment, kdy mě začalo zajímat umění, konkrétně fotografie, nastal asi kolem mých jedenácti až dvanácti let. Poprvé jsem fotografii měl možnost nahlédnout, i když v úplné tmě, pod rukama mé starší sestry, která vyvolávala film v naší malé umakartové koupelně. Nezapomenu na to, když jsem se celý znuděný, že nic nevidím, opřel o stěnu a omylem zády zmáčkl vypínač od stropního svítidla. Sestra musela klauzury přefotit, a následně už mě do koupelny nikdy nepozvala. Fascinovala mě pomíjivost celého toho procesu, od té doby jsem si k fotce a novým médiím hledal vlastní cestu.

Co považujete za své nejvýznamnější dílo?

Nejvíce si vážím skupinové výstavy v Pragovce, na které jsem se podílel společně s Matějem Kosem, Katarínou Hudačinovou a kurátorem Michalem Jalůvkou.1 Myslím, že se nám povedlo vytvořit přátelskou i tvůrčí symbiózu a byl bych rád, kdybych se s projekty v podobném formátu setkal i v budoucnu. Tam jsem také poprvé vystavoval video Snake Sadness (2020), které je součástí výběru Jiné vize na PAFu 2020.

Jaká vaše práce je z vašeho osobního hlediska pro vaši kariéru klíčová?

Z tohohle hlediska se pro mě důležitým stalo video Harlequin Residence (2019), kde jsem se v kostýmu převtělil do korýšovitého organizmu, takové krevety, která bojuje s přežitím v novém prostředí a snaží se přizpůsobit zemskému povrchu. Především to byla moje první zkušenost s performativním vystoupením ve videu, zároveň jsem tím taky odstartoval sérii videobajek.

Jaký umělec (nebo dílo) je pro vás osobně / pro vaši tvorbu stěžejní?

Neřekl bych stěžejní, ale autor, kterého mám rád, je určitě Bjørn Melhus. Většinu videí má teď přístupnou online, takže doporučuji zhlédnout.

Bjørn Melhus: No Sunshine, 1997, 6 min, loop

Co je ve vaší tvorbě nejčastěji dezinterpretováno a vadí vám to?

Nevím.

Na čem právě pracujete?

Pracuji na svém bakalářském filmu, který by měl být finální epizodou zmíněných bajek. Vždy se inspiruji skutečným příběhem zvířete v zajetí antropocénního světa, který pak nějakým způsobem interpretuji a rozvádím do dalších rovin, včetně té vizuální.

Můžete na závěr divákům udělit kulturní tip?

Minulý víkend jsem byl v halách bývalé železárny Poldi Kladno a mohu doporučit se tam podívat, dokud je tam volný přístup a ještě to stojí.

V průběhu listopadu přinášíme speciální sérii rozhovorů Quick View s finalisty soutěže Jiné vize CZ 2020, kterou pořádá Přehlídka filmové animace a současného umění PAF Olomouc. Vítěz soutěže bude vyhlášen v rámci prosincového festivalu (3.–6. 12. 2020), který letos proběhne on-line.

Seznam finalistů, respektive desítku audiovizuálních děl soutěžících o Hlavní cenu a Cenu diváků, pro kterou můžete v době konání festivalu hlasovat také vy, naleznete zde

Print Friendly, PDF & Email
  1.  Hudačinová, Kos, Kopecký / What is Ours / Pragovka Gallery, 27. 1. 2020 – 24. 2. 2020 []

Autor

Počet článků : 181

Zanechte komentář

© 2011 Powered By Wordpress, Goodnews Theme By Momizat Team

http://25fps.cz/2020/corded-handheld-vacuum-cleaner-eraclean-stick-handheld-vacuum/
/25fps.cz
Zpět nahoru