Zde se nacházíte: 25fps » Aktuality » 17. Filmasia prozkoumá tchajwanský film

17. Filmasia prozkoumá tchajwanský film

17. Filmasia prozkoumá tchajwanský film

Tématem 17. ročníku asijského filmového festivalu Filmasia bude Pocta tchajwanskému filmu. Divákům se představí jak současné populární filmy, tak festivalové legendy i pozapomenuté klasiky ze šedesátých let.

Festival bude otevřen přítomností, v sekci Současné filmy na slavnostním zahájení bude představen dětský příběh Ahoj, tapíre! (2020) za účasti režiséra Kethsvina Chee. Projekce se odehraje ve čtvrtek 2.12. od 19:00 ve velkém sále pražského kina Lucerna. Současným filmem se naváže 5.12. v 16:00 na stejném místě, tentokrát s velmi úspěšnou romantikou Můj ztracený Valentýn (2020).

Chris Berry, filmový historik vyučující na King’s College v Londýně, uvede 3.12. v kině Ponrepo dva filmy v sekci Ztracené poklady. Ta slouží k připomenutí zapomenuté vlny populárních tchajwanských filmů šedesátých a sedmdesátých let. Dva z nich v nové, digitalizované podobě budou představeny díky spolupráci s Tchajwanským filmovým a audiovizuálním institutem. Jedná se o až hitchcockovský příběh Manželovo tajemství (1960) a zástupce dynamického proudu filmů pro mladé Pošetilá nevěsta, naivní ženich (1967).

Páteří letošní přehlídky bude retrospektiva nazvaná Mistři tchajwanského filmu, v níž bude po jednom filmu představeno pět významných autorů. Zastoupeni budou klasici uměleckého filmu, jako třeba Tsai Ming-liang s novinkou Dny (2020), Edward YangRaz dva (2000) nebo Hou Hsiao-hsien s pozapomenutou romantickou komedií Zelená tráva na břehu řeky (1982). Nebudou chybět ani kultovní filmy typu Tygra a draka (2000) nebo historické melodrama letos zesnulého kmotra tchajwanského filmu Li Hsinga Podzimní poprava (1972). Sekce bude promítána v kině Ponrepo ve dnech 4. až 6. prosince.

Na ustavené legendy naváží začínající talenty. V malém sále kina Lucerna se bude 6.12. promítat pásmo studentských filmů mladých tchajwanských filmařů studujících v Česku. Neméně důležitá bude finální sekce – Ženy tchajwanského filmu, kterou pro nás sestavila významná producentka Peggy Chiao. V ní se představí celovečerní experimentální romantika Poslouchej (2009), nostalgický příběh Za mých mladých let (2015) a krátkometrážní dokumentární esej Ilan, chuť domova (2020). Všechny filmy bude možné zhlédnout v malém sále Lucerny 7.12.

Kompletní program naleznete na internetových stránkách: http://www.filmasia.cz

Print Friendly, PDF & Email

Autor

Počet článků : 940

Zanechte komentář

© 2011 Powered By Wordpress, Goodnews Theme By Momizat Team

http://25fps.cz/2020/corded-handheld-vacuum-cleaner-eraclean-stick-handheld-vacuum/
/25fps.cz
Zpět nahoru