Zde se nacházíte: 25fps » Aktuality » Kino na hranici připomene osobnost Václava Havla

Kino na hranici připomene osobnost Václava Havla

Kino na hranici připomene osobnost Václava Havla

U příležitosti desátého výročí úmrtí jednoho z nejoceňovanějších a nejznámějších Čechů na světě – politika, protikomunistického opozičního činitele a umělce Václava Havla – připravují organizátoři Kina na hranici řadu filmových projekcí a dalších akcí zaměřených na tuto osobnost.

„V prosinci uplyne 10 let od smrti Václava Havla – prezidenta Československa a České republiky, protikomunistického opozičního činitele, vynikajícího dramatika a esejisty. Jeho eseje byly přeloženy do desítek cizích jazyků a stále si uchovávají svou aktuálnost, jelikož kladou dramatické otázky směřující i k naší dnešní realitě, jeho divadelní hry zase dodnes inscenují divadla na celém světě a mnoho z nich čeká na novou interpretaci,“ říká Andrzej S. Jagodziński, tvůrce literárního programu a dalších akcí zaměřených na havlovské výročí na Kině na hranici, překladatel české a slovenské literatury, novinář a někdejší diplomat.

Václav Havel a Andrzej S. Jagodziński (zdroj: Kino na hranici)

„Václav Havel ovšem nebyl žádnou sošnou osobností z pomníku ani nudným politikem. Ačkoli prožil většinu života v temných dobách komunistické totality, měl mimořádný smysl pro humor a nadhled, pokud jde o okolní realitu i sebe sama. Byl to vtipný člověk, který krom literatury a divadla miloval i hudbu, zejména rockovou, ale také avantgardní a experimentální umění. Dovedl také výborně vařit a své návštěvy hostil pokrmy, které sám připravil.“

„Tuto výjimečnou osobnost se pokusíme představit prostřednictvím celé řady filmů, které budou tvořit jednak adaptace Havlových děl (včetně jedné, kterou sám režíroval!) vybrané Martinem Novosadem, jednak celovečerní filmy vycházející z jeho životních osudů, ale také množství dokumentů prezentujících Havla v různých životních obdobích a situacích, leckdy značně neobvyklých a velice legračních,“ dodává Jagodziński.

„Mimo to vás srdečně zveme na výstavu věnovanou Václavu Havlovi, prezentaci polského překladu kuchařky s jeho recepty, sestavené Michaelem Žantovským a vydané pod názvem ‚Havel od kuchni‘ (čes. originál: Kančí na daňčím), ale rovněž na večeři uvařenou na základě jeho receptů těšínskými šéfkuchaři!“

Ve filmové sekci se budou promítat snímky:

Havel (režie Slávek Horák; 2020)
Život podle Václava Havla (režie Andrea Sedláčková; 2014)
Náš Vašek – O moci bezmocných (režie Krystyna Krauze; 2013)
Václav Havel, Praha – Hrad (režie Petr Jančárek; 2013)
Odcházení (režie Václav Havel; 2011)
Občan Havel (režie Pavel Koutecký, Miroslav Janek; 2007)
Občan Havel jede na dovolenou (režie Jan Novák, Adam Novák; 2005)
Proč Havel? (režie Vojtěch Jasný; 1991)
Žebrácká opera (režie Jiří Menzel; 1991)
Audience (rez. Jiří Menzel; 1990)

Print Friendly, PDF & Email

Autor

Počet článků : 959

Zanechte komentář

© 2011 Powered By Wordpress, Goodnews Theme By Momizat Team

http://25fps.cz/2020/corded-handheld-vacuum-cleaner-eraclean-stick-handheld-vacuum/
/25fps.cz
Zpět nahoru