Zde se nacházíte: 25fps » Aktuality » Filmové tipy LFŠ: na býčím ranči, v chlívku na farmě i u brány Rašó

Filmové tipy LFŠ: na býčím ranči, v chlívku na farmě i u brány Rašó

Filmové tipy LFŠ: na býčím ranči, v chlívku na farmě i u brány Rašó

PROGRAMOVÉ TIPY z 46. Letní filmové školy (6.–12. 8. 2021) – RADEK ŠEVČÍK

Na tradiční Filmovku do Uherského Hradiště letos pojedu popáté. Každým rokem lpím méně a méně na pečlivě zorganizovaném plánu, více mi záleží na troše zchlazení, kousku stínu a pobytí si ve své sociální bublině. Několikero highlightů mám ale beztak zodpovědně zapsaných v diáři – a rád se o ně v následujícím textu podělím.

Absolutně největší událostí je pro mě letos projekce Naší doby filmového auteura Carlose Reygadase, což je záležitost, kterou určitě netrpělivě vyhlíží nejeden cinefil. Do spirituálně laděného atmosférického snímku odehrávajícího se na odlehlém mexickém býčím ranči se bude možné bez obav ponořit i díky pohodlným sedačkám a klimatizovanému prostoru kina Hvězda, navíc ve vstřícný čas, kdy by nemělo hrozit usnutí.

Myslím, že by byla také velká škoda nezakusit, či nezopakovat si alespoň pár filmů z letošní retrospektivy legendárního režiséra Akiry Kurosawy, kterou koncipoval olomoucký filmový historik a teoretik Luboš Ptáček. V jím sestaveném japonském menu lze nalézt nudle i saké, samuraje i detektivy, Macbetha i úředníka, meče i revolvery, napínavé boje i existenciální tísně. Mám v plánu si na velkém plátně vychutnat jak učebnicové kánony typu Rašómon nebo Sedm samurajů, tak rovněž třeba Opilého anděla, Krvavý trůn či Sny Akiry Kurosawy.

Jako každý rok jsou i letos pro mě osobně slibné i neklidné větry od východu Evropy v sekci Kamily Dolotiny. Chystám se rozhodně na černobílou meditaci se zvířaty na farmě Gunda Viktora Kossakovského a dvousetminutový opus Malmkrog, novinku rumunského Cristi Puiu. Nejspíše neopomenu ani filmy méně známých filmařů z jakutských, bulharských, či gruzínských dálav – Počátek, Bébia, á mon seul désir, Únor, Strašidlo.

Poučná je vždy taky sekce FAMU History, letos zaměřená na začátky méně výrazných režisérů československé nové vlny Dušana Hanáka, Juraje Jakubiska a Ela Havetty.

Z odborného programu bych vypíchl příjezd významného polského střihače Jaroslawa Kaminského, jehož masterclass v Klubu kultury si rozhodně nenechám ujít zejména proto, že právě unikátní střihovou skladbou a vtahujícím tempem vynikají oceňované filmy Ida a Studená válka – klenoty současné polské kinematografie.

Méně nablýskané, ale o to podstatnější zde zmínit, je pak životní jubileum rodilého Hradišťáka, režiséra a dramaturga Jana Gogoly ml., u jehož příležitosti bude možné navštívit odbornou diskusi s názvem Významy dramaturgií. O vývoji a vzniku díla mezi televizí a filmem, k níž byly přizvány také dramaturgyně a režisérky Lucie Králová a Tereza Bernátková. Zhlédnout bude možno také jeho předposlední filmovou esej Exkurze aneb Historie současnosti, myšlení i smích probouzející opomenuté dílo, které tímto dávám do pozornosti.

Odlehčení od náročného programu a již tradičního parného počasí budu hledat v podobě mé srdcové záležitosti Světáků v letním kině, v klubu Mír při koncertu bláznivě krásných Bert and Friends a u živého pořadu Českého rozhlasu s příjemnou trapností a debilitou hraničících Buchet. A nezapomenu také navštívit a podpořit milovaný hradišťský podnik Café Portál.

Více o programu 47. Letní filmové školy zde.

Print Friendly, PDF & Email

Autor

Počet článků : 8

Zanechte komentář

© 2011 Powered By Wordpress, Goodnews Theme By Momizat Team

http://25fps.cz/2020/corded-handheld-vacuum-cleaner-eraclean-stick-handheld-vacuum/
/25fps.cz
Zpět nahoru