Zde se nacházíte: 25fps » Aktuality » DAFilms uvádí snímky Roberta Minerviniho o odvrácené straně dnešní Ameriky

DAFilms uvádí snímky Roberta Minerviniho o odvrácené straně dnešní Ameriky

DAFilms uvádí snímky Roberta Minerviniho o odvrácené straně dnešní Ameriky

Vizuálně pohlcující obrazy a výjevy z odvrácené strany dnešní Ameriky charakterizují tvorbu italského filmaře Roberta Minerviniho. Celosvětové uznání a řadu ocenění, včetně pěti cen z festivalu v Benátkách, mu přinesl zatím jeho poslední film Co uděláš, až svět vzplane?, v němž se mu podařilo proniknout do centra hnutí Černých panterů bojujících za spravedlnost pro černošskou komunitu. Online premiéru Minerviniho posledního snímku i jeho dřívějších filmů mohou diváci zhlédnout od pondělí 10. května na streamovacím portálu DAFilms.

Filmový program doplní exkluzivní živý stream diskuze s režisérem, který ve středu 19. května od 19 hodin povede Giona Nazzaro, umělecký ředitel prestižního festivalu v Locarnu. 

Neklidné srdce Ameriky: první česká retrospektiva Roberta Minerviniho

Přehlídka filmů Roberta Minerviniho nazvaná Neklidné srdce Ameriky odkazuje k hlavním hrdinům jeho snímků, kteří se často musí vypořádat se svými vnitřními démony a také s nespravedlnostmi, jimž musí čelit v americké společnosti. Na DAFilms mohou čeští diváci poprvé vidět retrospektivu Roberta Minerviniho, která obsahuje čtyři celovečerní filmy s českými titulky.

Vrcholem v režisérově dosavadní filmografii se stal zatím jeho poslední film Co uděláš, až svět vzplane? z roku 2018. Tato filmová výpověď o černošské komunitě na americkém jihu, kterou otřásla v roce 2017 série rasově orientovaných vražd, mu na filmovém festivalu v Benátkách vynesla hned pět cen a následné uvedení na desítkách festivalů po celém světě. V českém prostředí mohli diváci film zhlédnout na festivalu v Karlových Varech nebo na MFDF Ji.hlava, kde byly rovněž k vidění jeho starší snímky nebo masterclass s režisérem.

Kamera jako okno do duše

Roberto Minervini se stal především velmi vnímavým pozorovatelem venkovského života v Americe, který dokázal zachytit s výrazným vizuálním stylem a estetikou.

„Tvorbu Roberta Minerviniho sledujeme již řadu let, během nichž nás fascinovala lehkost, s jakou divákům podává mnohdy zdrcující životní osudy hlavních postav. Jsme nadšeni, že divákům DAFilms můžeme nyní jeho filmy nabídnout v první české retrospektivě, a navíc jim zprostředkovat diskuzi s tímto talentovaným filmařem, o jehož díle ještě do budoucna uslyšíme,“ říká výkonná ředitelka a kurátorka programu DAFilms Diana Tabakov.

Minervini divákům ukazuje Ameriku, která ve filmovém nebo mediálním prostředí není běžně k vidění. Již ve svém debutovém filmu Pasáž (2011) dokázal pracovat s bezstarostnou atmosférou road movie, a zároveň upozornit na palčivé společenské problémy. Neherci v hlavních rolích před kamerou přirozeně odhalili své raněné duše, které sužují zdravotní problémy, potyčky se zákonem a nedostatek peněz. Jeho filmový styl balancuje na pomezí hraného a dokumentárního filmu. Tento přístup dále prohloubil ve filmech Odliv a Zastavit bušící srdce, které se později staly součástí jeho texaské trilogie. Po úspěchu především na dokumentárních festivalech přišel průlom s jeho následujícím filmem Druhá strana, který v roce 2015 zarezonoval v sekci Un Certain Regard na festivalu v Cannes.

Živý stream diskuze s režisérem

Velké intimity ve filmech dosahuje Roberto Minervini díky spolupráci s malým štábem, absencí umělého svícení a nepřerušovaným natáčením na digitální kameru. O jeho osobním přístupu k filmovému natáčení a jeho vztahu k sociálním hercům bude diskutovat s respektovaným kritikem a uměleckým ředitelem festivalu v Locarnu Gionnou Nazzarem, během exkluzivního živého streamu. Diskuze ze série DAFilms Conversations, do níž se mohou zapojit i sami diváci, proběhne zdarma ve středu 19. května od 19 hodin na facebooku nebo na webu DAFilms v sekci Živě.

Filmy v programu:

Co uděláš, až svět vzplane? (2018)
Druhá strana (2015)
Zastavit bušící srdce (2013)
Odliv (2012)

Všechny filmy jsou dostupné s českými titulky. Diváci si za poplatek 59 Kč mohou přehrát jednotlivé filmy nebo celou přehlídku v rámci předplatného.

Print Friendly, PDF & Email

Autor

Počet článků : 959

Zanechte komentář

© 2011 Powered By Wordpress, Goodnews Theme By Momizat Team

http://25fps.cz/2020/corded-handheld-vacuum-cleaner-eraclean-stick-handheld-vacuum/
/25fps.cz
Zpět nahoru