Zde se nacházíte: 25fps » Aktuality » Retrospektiva Janusze Gajose na Kinu na hranici

Retrospektiva Janusze Gajose na Kinu na hranici

Retrospektiva Janusze Gajose na Kinu na hranici
Napjatě očekávanou součástí programu letošního Kina na hranici je retrospektivní přehlídka filmů, na nichž se umělecky podílel Janusz Gajos. Herec sám navštíví festivalový Těšín a setká se zde se svým publikem.

Janusz Gajos je jedním z nejoceňovanějších a nejznámějších polských herců. K jeho nejproslulejším rolím patří ta v seriálu Čtyři z tanku a pes (pol. Czterech pancernych i pies) a ve filmech Fotbalový poker (pol. Piłkarski poker), Kyvadélko (pol. Wahadełko), Útěk z kina Svoboda (pol. Ucieczka z kina Wolność), Žlutá šála (pol. Żółty szalik), Výslech (pol. Przesłuchanie), Jasminum, Uzavřená soustava (pol. Układ zamknięty) a Tělo (pol. Body/ciało). V posledních letech měli diváci možnost spatřit jej třeba ve filmu Klér (pol. Kler) a v seriálu Král (pol. Król).

Gajos je navíc držitelem řady ocenění, poct a vyznamenání. Hned osmkrát získal cenu za herecký výkon na Festivalu polských hraných filmů ve Gdyni, šestkrát obdržel Polskou filmovou cenu Orel a dvakrát nejstarší polskou filmovou cenu Zlatá kachna, udělovanou měsíčníkem Film. Na 40. festivalu polských filmů ve Gdyni byl poctěn Diamantovými lvy – cenou pro nejlepšího polského herce za období čtyřiceti let existence festivalu. Byl taktéž vyznamenán Zlatou medailí za zásluhy v oblasti kultury Gloria Artis a Řádem znovuzrozeného Polska na úrovni rytíře.

Janusz Gajos, foto: soukromý archiv
„Pokud by se mezi náhodně vybraným vzorkem diváků provedla anketa o nejlepšího polského herce, Janusz Gajos by se v ní nepochybně objevil. Je to jeden z nejlepších, ale také – a to je neocenitelné – jeden z nejváženějších a nejoblíbenějších polských herců. Už řadu desetiletí se drží na vrcholu, ale funguje tam svým specifickým způsobem. Nemá v sobě nic z filmové hvězdy, nesnaží se mermomocí o zvýšení popularity, výsostné postavení se vydobyl svými rolemi, nadáním, pokorou a pracovitostí. A snad i neustávající zvídavostí namířenou ke všemu, co je nové, dosud nepoznané a pozoruhodné. Ve filmu i v divadle často spolupracuje s mladými umělci, nebojí se experimentů, ale zároveň je profesionálem v tradičním hereckém umu. Dovede zahrát cokoli: komedie, tragédie, dramata,“ zdůrazňuje polský programový ředitel Kina na hranici Łukasz Maciejewski. „Vybrat si Janusze Gajose jako ústřední postavu retrospektivy v rámci letošního ročníku Kina na hranici pro mě bylo samozřejmou volbou, nicméně hercovo nadšení nás překvapilo a fascinovalo. Máme obrovskou radost, že mistr Janusz Gajos do Těšína přijede a že zde promítneme v průběhu jeho retrospektivy nejlepší snímky, v nichž hrál. Polská kinematografie, to je totiž i Gajos. A to v značné míře.“

Snímek z filmu Tělo. foto: Jacek Drygała
V programu Kina na hranici najdete nejen nejznámější filmy, v nichž Janusz Gajos hrál, ale také snímky širšímu diváctvu méně známé:

Bigda jde! (Bigda idzie!, Andrzej Wajda; 1999) 
Tělo (Body / Ciało, Małgorzata Szumowska; 2015)
Čas zrady (Czas zdrady, Wojciech Marczewski; 1997)
Jasminum (Jasminum, Jan Jakub Kolski; 2006)
Fotbalový poker (Piłkarski poker, Janusz Zaorski; 1988)
Výslech (Przesłuchanie, Ryszard Bugajski; 1982)
Tam a zpět (Tam i z powrotem, Wojciech Wójcik; 2001)
Útěk z kina Svoboda (Ucieczka z kina Wolność, Wojciech Marczewski; 1990)
Kyvadélko (Wahadełko, Filip Bajon; 1981)
Žlutá šála (Żółty szalik, Janusz Morgerstern; 2000)

23. filmová přehlídka Kino na hranici proběhne ve dnech 30. července – 4. srpna 2021 v polském Těšíně a Českém Těšíně. Veškeré informace najdete na internetových stránkách: kinonahranici.cz a také v příslušné události na Facebooku – zde.
Akreditace na festival Kino na hranici jsou stále ještě dostupné v levnější, početně limitované fázi prodeje za cenu 209 zlotých (1190 Kč).
Print Friendly, PDF & Email

Autor

Počet článků : 959

Zanechte komentář

© 2011 Powered By Wordpress, Goodnews Theme By Momizat Team

http://25fps.cz/2020/corded-handheld-vacuum-cleaner-eraclean-stick-handheld-vacuum/
/25fps.cz
Zpět nahoru